Ekstrakcijom pripravaka na bazi hmelja dobiveni antidepresivni spojevi

Unsplash/Markus Spiske

Pomoću metode ekstrakcije iz dodataka prehrani i fitofarmaceutskih proizvoda na bazi hmelja se može dobiti više spojeva lupulona, za koje se ističe da imaju antidepresivna svojstva, piše portal vitamini.hr.

Sušeni cvjetovi hmelja su najtraženiji u industriji piva i sadrže 3-10% β-kiselina (lupulona) koje se, između ostalog, sastoje i od ko-lupulona, n-lupulona i ad-lupulona. Ova tri spoja aktiviraju antidepresivno, smirujuće i spavajuće djelovanje.

Znanstvenici su svoje istraživanje započeli ispitivanjem devet dodataka prehrani i farmaceutskih proizvoda na bazi hmelja sa svjetskog tržišta. Dodaci prehrani bili su u tekućem obliku ili u obliku kapsula te su sadržavali ekstrakt hmelja u koncentraciji od 200 do 400 mg/mL (maksimalna dnevna doza). Metanol je zatim dodan u 100 mg kapsula sa čistim ekstraktom hmelja u omjeru 1:50. Tekući dodaci prehrani s ekstraktom hmelja razrijeđeni su metanolom u omjeru 1:200 ili 1:5 te su izravno analizirani. U biljnim su proizvodima otkrivene različite koncentracije spojeva. Najveće količine lupulona sadržavao je jedan od tekućih dodataka prehrani.

Znanstvenici su zaključili da ta otopina sadrži dovoljno lupulona da se pokaže njegovo antidepresivno svojstvo. Nadalje, utvrdili su da ekstrakcija lupulona iz svježeg hmelja s pomoću organskih otapala daje nisku iskoristivost. Napominje se da spomenuti spojevi pokazuju nisku toksičnost.

 

Komentiraj