Eksperti tvrdnju Aleca Baldwina kako nije povukao okidač smatraju besmislenom

Jedna od najzanimljivijih izjava koju je Alec Baldwin izrekao u intervjuu objavljenom u četvrttak na tv postaji ABC News svakako je ona kada je rekao da on nije povukao okidač pištolja prilikom tragičnog pucnja koji je rezultirao smrću snimateljice Halyne Hutchins. Eksperti za naoružanje, prema objavljenom na portalu The Wrap, prilično su skeptični prema tom opisu događaja.

Steve Wolf jedan je od ljudi koji više od 30 godina radi kao ekspert za naoružanja na snimanju filmova i koji je kazao kako na skali od jedan do 10 postoji nula šansi da se dogodilo ono što Baldwin tvrdi da se dogodilo. „Pištolji se ne pokreću sami od sebe. To nije živi predmet. Nema baterije. Nema tajmer. Nije povezan s internetom. Nije to pametni dio opreme. To je naprava iz koje se puca kada povučete okidač, a ako ne povučete onda neće doći do pucnja“, izjavio je Wolf.

On nije jedini ekspert koji je skeptičan prema Baldwinovoj tvrdnji. „Nikada ne bih uperio pištolj prema nekome i povukao okidač. Nikada“, rekao je Baldwin u tom intervjuu. I Wolf i mnogi drugi pitaju se zašto je Baldwinu trebalo dva mjeseca da iznese ovu vrstu obrane. Na glumčevu izjavu osvrnuo se i šerif Adan Mendoza iz Santa Fea koji je rekao za Fox News kako se čekaju rezultati nalaza iz FBI-ja koji će pružiti više informacija o tome na koji način je ispaljen metak koji je uzrokovao tragediju. „Baldwin je napravio ono što je potrebno da bi se rukovalo s pištoljem koji je bio u njegovim rukama“, dodao je Mendoza.

Jedan neimonovani ekspert za korištenje oružja na snimanjima filmova rekao je za portal The Wrap kako mu nije jasno kako bi došlo do pucnja iz pištolja bez povlačenja okidača. Kazao je kako je potrebna velika snaga da bi se pokrenulo izbacivanje metka iz pištolja, a to se ne može slučajno dogoditi. „Tako nešto nema smisla“, izjavio je neimenovani ekspert.

Već je objavljeno kako se radilo o modelu pištolja F.LL1 Pietta Long Colt 45 koji ima vrlo osjetljiv okidač a Wolf misli da je Baldwin povukao okidač i time pucao iz pištolja ali da je to greškom napravio. „Vjerujem da vjeruje u ono što je rekao jer ne vjerujem da je namjeravao povući okidač. No, ne vjerujem ni da se okidač povukao sam od sebe. Znate, ako imate prst na okidaču gotovo da je dovoljno da pomislite na pucanj i pištolj će zapucati. Naravno, ne zato jer ste pomislili već zato što su vam tada mišići napeti. Dovoljno je da se ta napetost poveća da bi došlo do pucnja“.

Komentiraj