EKSPERIMENTALNO LIJEČENJE Protonska terapija učinkovita kao zračenje, a ima manje nuspojava

Joe Raedle/Getty Images

Protonska terapija ili zračenje protonima jednako je učinkovito kao zračenje rendgenskim zrakama, no ima puno manje nuspojava, pokazalo je novo istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu The Lancet Oncology.

Rezultati se temelje na studiji provedenoj na 59 pacijenata u dobi između tri i 21 godine u razdoblju između 2003. i 2009. Svi pacijenti, koji su terapiju primali u američkoj Općoj bolnici Massachusetts, liječeni su od najčešćeg malignog tumora središnjeg živčanog sustava kod djece – meduloblastoma, kazala je voditeljica istraživanja dr. Torunn Yock.

Nakon pet godina, stopa preživljavanja bila je jednaka kao kod pacijenata liječenih konvencionalnom radioterapijom, no uz puno manje nuspojava.

“Veliko otkriće je da je protonska terapija jednako učinkovita kao i konvencionalna terapija rendgenskim zračenjem, a ono što nas osobito veseli je da znatno manje oštećuje zdravo okolno tkivo zbog čega se značajno poboljšava kvaliteta življenja pacijenata”, rekla je dr. Yock za BBC.

S njom se slaže i neovisni stručnjak dr. Gillies McKenna, upravitelj Odjela za onkologiju Sveučilišta Oxford koji kaže da terapija omogućuje “znatno smanjenje nuspojava”.

Za razliku od tradicionalnog zračenja rendgenskim zrakama koje se teško kontroliraju i često oštećuju zdravo tkivo u blizini tumora, protonsko zračenje tumorskog tkiva vrlo je precizno. Protonske zrake sa sobom nose male, pozitivno nabijene čestice – protone, a proizvodi ih uređaj ciklotron. Terapija je iznimno skupa.

Kod terapije pacijent čitavo vrijeme sjedi u robotičkom stolcu, s obzirom na to da je puno lakše premještati stolac nego cijelu aparaturu jer se tumor mora ciljati iz različitih kutova.

“Nema oštećenja, srca, pluća ni gastrointestinalnog trakta, koje su gotovo uobičajene kod terapije rendgenskim zrakama, a nismo zamijetili ni razvoj sekundarnog karcinoma u fazi kada je on već bio prisutan kod konvencionalnih načina liječenja”, kazala je dr. Yock.

Terapija se kod oboljelih od karcinoma koristi eksperimentalno od 1990. godine, no centri za liječenje ovakvom vrstom terapije postoje samo u Sjedinjenim Državama. Prva specijalizirana ustanova za ovu vrstu liječenja u Velikoj Britaniji trebala bi se izgraditi u Newportu do kraja 2016., a investitor će biti velška vlada.

Komentiraj