Davor Puklavec/PIXSELL

Eksperimentalni filmovi Slobodana Šijana u “Tuškancu”

Proslavljeni srpski redatelj Slobodan Šijan predstavit će u utorak eksperimentalni opus svog filmskog stvaralaštva, u okviru programa Kratki utorak zagrebačkog kina Tuškanac.

Iako je najpoznatiji po komedijama “Ko to tamo peva”, “Maratonci trče počasni krug” i “Davitelj protiv davitelja”, Šijan je značajan trag ostavio i u eksperimentalnom filmu, o čemu će publika moći saznati kroz kraći razgovor s redateljem.

“Prije i nakon kratkog perioda između 1980. i 1984., kada su nastajali ti filmovi, Šijan se ništa manje intenzivno i s ništa manje uspjeha bavio i slikarstvom, vizualnom umjetnošću, filmskom kritikom i teorijom, izdavaštvom, spisateljstvom, a u svojim mlađim danima i filmskim eksperimentom”, ističe se u najavi Hrvatskog filmskog saveza.

 

  • “Kratki utorak” bit će posvećen uglavnom razdoblju njegovog stvaralaštva između 1970. i 1972., kada je nakon završene Likovne akademije studirao na Fakultetu dramske umetnosti u Beogradu, u klasi Živojina Pavlovića.

 

“Koristeći apsolutnu slobodu koju je studentima davala ikona ‘crnog talasa’ Pavlović snimio je desetak izuzetno zanimljivih filmova”, napominje se.

Prikazat će se njegovi filmovi “Autoportret na groblju”, “Ručni radovi”, “Vrt sa stazama što se račvaju”, “Strukture”, “Gradsko đubrište na adi Huji u Beogradu”, “Kosta Bunuševac u filmu o samom sebi”, “Yeah” i “Pjesma za Toma”, posveta njegovom studentskom kolegi Tomu Gotovcu, te film o snimanju filma “Jutro u ružičastom”, najznačajniji rad iz Šijanovog studentskog filmskog opusa.

Program se održava u sklopu Vizualnog kolegija i projekta Prošireni estetički odgoj Multimedijalnog instituta, u suradnji s Hrvatskim filmskim savezim, a ulaz je besplatan.

Komentiraj