Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko priprema se za ulogu budućeg hrvatskog premijera. U Zagrebu je upravo održana poslovna konferencija “Hrvatska i EU – Razvojna politika 2015.-2020.” na kojoj se prvi put pojavio i predsjednik Ifo instituta iz Münchena koji za HDZ priprema nacrt gospodarskog programa, čiji je osnovni cilj izvući Hrvatsku iz teške gospodarske i socijalne krize. Ta bi konferencija trebala označiti i svojevrsni zaokret u retorici HDZ-a jer će sav fokus u izbornoj godini biti usmjeren isključivo na gospodarstvo. S ekonomskim programom Ifo instituta HDZ će pokušati osvojiti izbore, ali prije ulaska u službenu kampanju predsjednik HDZ-a odlučio je posložiti i neke stvari u svom privatnom životu. Kako tvrde dobro upućeni Nacionalovi izvori, Karamarko je odlučio ozakoniti svoju vezu s Anom Šarić, vlasnicom marketinške agencije Drimia i frizerskog salona Opium, koja je također bila prisutna na konferenciji održanoj u Westinu. Vjenčanje bi se trebalo održati ovog ljeta. Iako Karamarko jako čuva svoju intimnost i s partnericom Anom Šarić vrlo se rijetko pojavljuje u javnosti, njihovo vjenčanje najvjerojatnije će biti iznimka.

[quote_box_center]

  • Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko priprema se za ulogu budućeg hrvatskog premijera
  • Prije ulaska u službenu kampanju predsjednik HDZ-a odlučio je posložiti i neke stvari u svom privatnom životu
  • Karamarko je odlučio ozakoniti svoju vezu s Anom Šarić, vlasnicom marketinške agencije Drimia i frizerskog salona Opium

[/quote_box_center]
“Tomislav i Ana planiraju veliko vjenčanje na koje će biti pozvani brojni uzvanici”, tvrdi izvor blizak paru. Drugim riječima, to bi se vjenčanje moglo pretvoriti u spektakl i društveni događaj godine. Osim javnih osoba iz svijeta politike, na tom bi se vjenčanju mogle pojaviti i brojne osobe s estrade jer je Ana Šarić kroz svoj nekadašnji posao direktorice marketinga EPH i sada kao vlasnica privatne marketinške agencije postala vrlo bliska s mnogim hrvatskim glumcima, pjevačima i TV voditeljima. Severina Vučković, Nina Badrić, Maja Vučić, Massimo Savić samo su neke od javnih osoba s kojima je surađivala.

O svom poslovnom, ali i privatnom životu Ana Šarić, za razliku od Karamarka, vrlo rado govori i za medije, a često objavljuje i razne fotografije na svom privatnom Facebook profilu, kao i na Facebook stranici svoje agencije i salona. Ona vrlo spretno kombinira privatnu i poslovnu sferu svog života pa je, primjerice, u rujnu 2013. Karamarkovu kćer Lanu angažirala kao model za liniju frizura Driade kojom je predstavila tada novootvoreni frizerski salon Opium. U tekstu koji je objavio časopis Gloria tada je bilo diskretno naznačeno da je vlasnica salona Opium Ana Šarić, “životna partnerica Lanina oca”. Samo mjesec dana prije promocije salona Ana Šarić i Karamarko prvi su se put pojavili zajedno u javnosti. Bilo je to u kolovozu 2013. u Puli, na otvaranju manifestacije “Čarolija Izraela, ljeto u Istri”. Par je sjedio među VIP uzvanicima u prvom redu, a s njima u društvu bio je i bivši HDZ-ov ministar kulture Jasen Mesić. To je na neki način bila prva službena potvrda da su Karamarko i Ana Šarić u ljubavnoj vezi. Ta je veza započela još dok je on bio u braku s bivšom suprugom Enisom Muftić Karamarko, s kojom ima dvoje djece, najvjerojatnije još 2007. dok je Karamarko bio šef SOA-e. Od supruge se razveo 2011., dok je još bio ministar unutarnjih poslova u vladi Jadranke Kosor, ali o tome nitko u Vladi nije ništa znao. Vijest da se razveo, Karamarko je medijima potvrdio tek godinu dana poslije, u svibnju 2012., neposredno prije svog izbora za predsjednika HDZ-a. Ni tada to vjerojatno ne bi rekao da ga novinari nisu direktno pitali. Bilo je očekivano da će kandidata za tako značajnu funkciju šefa najveće oporbene stranke suočiti s takvim pitanjima, pogotovo stoga što je njegova tajna veza s Anom Šarić u političkim kuloarima otprije bila poznata.

Sada je Karamarko ponovo u situaciji da se priprema za vrlo važnu funkciju, zasigurno najvažniju u svojoj dosadašnjoj karijeri – funkciju hrvatskog premijera.

Itekako je svjestan da će novinari više nego dosad početi propitivati i privatnu dimenziju njegova života, od bračnog stanja do imovinskih pitanja. Njegovo vjenčanje s partnericom Anom Šarić otklonit će ne samo potrebu za dodatnim objašnjenjima, nego i potencijalno neugodne situacije kakve su zadesile francuskog predsjednika Françoisa Hollandea.

Hollande je bio prvi francuski predsjednik koji u Elizejsku palaču nije ušao sa suprugom, nego s nevjenčanom partnericom, novinarkom Valérie Trierweiler. Iako je francusko društvo liberalno, to je ipak izazvalo dosta komentara u javnosti. Mediji su tako Valérie Trierweiler umjesto “prva dama” nazivali i “prva djevojka”. Istina je da su i mediji i državni protokol bili u nedoumici kako bi trebali ispravno tretirati Valérie Trierweiler – kao prvu damu ili kao partnericu, djevojku, ljubavnicu. Bilo da je riječ o onima koji su je namjerno provocirali ili onima koji su zaista bili dovedeni u neugodan položaj kako je pravilno oslovljavati, Valérie Trierweiler nije se time previše zamarala. Ona nije ni voljela izraz “prva dama”, smatrala ga je zastarjelim. No zato su se njezinim statusom bavili svi francuski, ali i svjetski mediji. Ugledni The Times pisao je da “kućna situacija” predsjednika Hollandea izaziva neke dvojbe kad je u pitanju protokol – primjerice, kako će predsjednik i njegova partnerica putovati u zemlje poput Saudijske Arabije, gdje nevjenčane zajednice nisu priznate. Slična su se pitanja postavljala i o posjetu Svetom Ocu, kamo inače ne mogu ići čak ni supružnici kojima je to drugi brak.

Ali Valérie Trierweiler, slobodoumna novinarka koja je već dva puta prije toga bila udana i rastavljena, s troje djece, nije se previše obazirala na protokol. Suprotno diplomatskim običajima, u posjet Bijeloj kući došla je u crnim cipelama s ekstremno visokim potpeticama na platformama, i još s otvorenim prstima. Naravno, bila je jedina visoka uzvanica u takvoj ekstremnoj kombinaciji.

Valérie Trierweiler bila je svojeglava i kad su u pitanju bile neke političke odluke pa je na lokalnim izborima podržala oponenta Ségolène Royal, kandidatkinje Socijalističke stranke u gradu La Rochelleu i bivše Hollandeove partnerice. Time je Valérie Trierweiler zapravo zauzela poziciju suprotnu Socijalističkoj stranci i predsjedniku Hollandeu. To je izazvalo brojne kritike pa je čak i tadašnji francuski premijer Jean-Marc Ayrault udijelio Valérie Trierweiler javnu packu, poručivši joj da bi se trebala držati gdje joj je mjesto.

Nakon što je veza Hollandea i Trierweiler naglo završila zbog otkrića njegove ljubavne afere s glumicom Julie Gayet, pojedini su mediji zlobno komentirali kako protokol sada napokon može odahnuti jer im status Valerie Trierweiler neće više zadavati neprilike.

Francuski slučaj teško bi se mogao primijeniti na Hrvatsku jer je hrvatsko društvo puno zatvorenije i konzervativnije od francuskog. Razlika je i u tome što je francuski predsjednik François Hollande socijalist, dok je Tomislav Karamarko, koji pretendira na mjesto premijera, predstavnik konzervativne političke opcije kakav je HDZ.

Njegovo vjenčanje s Anom Šarić bit će zato kruna njihove dugogodišnje ljubavi i novi početak u kojem njihova veza ni na koji način više neće biti opterećena različitim interpretacijama medija ili trećih osoba.

Do zaključenja ovog broja Nacionala komentar o njihovu vjenčanju nismo uspjeli dobiti ni od Tomislava Karamarka ni od Ane Šarić.

kolekcija-frizura-iz-radionice-salona-opium-52641-611x408-201309161305
Ana ŠarićFoto: SEVER ZOLAK/OPIUM – KOLEKCIJA DRIADE

Prvo javno pojavljivanje Karamarka i Ane Šarić na nekom državničkom događaju, svečanoj inauguraciji predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, izazvalo je brojne komentare u političkim krugovima zato što je Karamarko bio jedini uzvanik iz visoke politike koji je na inauguraciju došao s pratnjom i jedini čija je pratilja zajedno s njim sjedila u prvom redu. Nacional je u prošlom broju pisao o tom događaju u kontekstu odudaranja od uobičajenog protokola. Naime, ni premijer Zoran Milanović, ni predsjednik Sabora Josip Leko nisu bili pozvani na inauguraciju sa suprugama, kao ni ostali visoki uzvanici, pa ni predsjednici stranih država i diplomatskog kora.

Nacionalov članak o toj neobičnoj situaciji izazvao je brojne komentare ljudi iz neposrednog Karamarkova okružja. Oni smatraju da je Nacional pogriješio i da je Karamarkov dolazak na inauguraciju u pratnji djevojke Ane Šarić i njihov smještaj u prvom redu sasvim normalna stvar, o kojoj nije trebalo ništa posebno pisati.

Potom su se na promociji knjige “Tuđmanov arhiv” susreli Karamarko i autorica teksta. Karamarko je tada i izravno reagirao i pokazao da je nezadovoljan pisanjem Nacionala. Rekao je da to što se pojavio s partnericom Anom Šarić uopće nije kršenje protokola i da se raspitamo kod stručnjaka, a Nacionalovo pisanje opisao je kao zlonamjerno. Nacionalova se redakcija i pri pisanju prvog teksta konzultirala sa stručnjacima za državni protokol koji su htjeli ostati anonimni. Kako bismo na Karamarkovo inzistiranje dodatno provjerili svoje navode, posavjetovali smo se s jednim od najupućenijih hrvatskih stručnjaka za državni protokol Mariom Mikolićem, prvim šefom državnog protokola predsjednika Franje Tuđmana. Mikolić je i autor dvaju opsežnih udžbenika, “Diplomatski protokol” iz 1995. i “Diplomatski i poslovni protokol” iz 2002., bio je predavač na Diplomatskoj akademiji, hrvatski veleposlanik u Danskoj, istovremeno pokrivajući Norvešku i Island, te u Ukrajini.

“U načelu, kad se radi o državnoj ceremoniji ili inauguraciji, poziva se osoba s imenom i prezimenom, prema funkciji koju obnaša. U tom slučaju s tom osobom ne ide pratnja, osim ako se to izričito navede”, rekao je Mikolić. “Pritom se mora voditi računa kako uzvanike rasporediti prema mjestu sjedenja sukladno listi prvenstva, odnosno preseansu, što je lista koju ima svaka država. Za vrijeme predsjednika Tuđmana imali smo tu listu prvenstva i znalo se u kojim se slučajevima poziva samo osoba po funkciji, a u kojima osoba po funkciji i njegova pratnja.”

Na inauguracije, međutim, nije uobičajeno pozivati pratnju. To se ne odnosi jedino na obitelj izabranog predsjednika, odnosno predsjednice, te na predsjednika na odlasku.

“Ako je nečija supruga bila na inauguraciji, ona je pozvana kao osoba prema funkciji, a ne kao pratnja, i ona tada ne bi sjedila kraj supruga, nego sukladno svom redu prvenstva”, objasnio je Mikolić. Drugim riječima, Anu Šarić mogli su na inauguraciju pozvati zasebno, bilo zbog njenih zasluga u kampanji, bilo kao prijateljicu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, ali nije trebala sjediti u prvom redu uz Karamarka koji je dobio to mjesto kao šef oporbe. Mikolić smatra da je prema redu prvenstva Karamarko kao šef jedne stranke trebao biti pozicioniran u prvom redu, ali iza načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH Drage Lovrića, kao nosioca visoke državne funkcije. Ali na inauguraciji se dogodilo da su i Karamarko i Ana Šarić sjedili ispred Lovrića. U prošlosti je, međutim, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga prema protokolu bio smješten odmah nakon članova Vlade. Ono što je u ovom slučaju unijelo dodatni element kontroverze jest i to što Karamarko i Ana Šarić trenutačno nisu vjenčani par, a nije posve jasno ni jesu li u izvanbračnoj zajednici ili u “običnoj” vezi.

Mikolić, ali i druge osobe s kojima smo razgovarali, kažu da je običaj na protokolarna događanja pozivati službene bračne partnere, u koje spadaju i izvanbračni supružnici, ali nipošto djevojke, pa čak ni zaručnice. Ta su pravila utvrđena i brojnim diplomatskim konvencijama, poput bečkih konvencija o diplomatskim i konzularnim odnosima, dokumentima UN-a i drugim međunarodnim ugovorima. Sve su to situacije koje su vrlo osjetljive i podložne različitim interpretacijama i sukobu taština. Baš zato kako bi se one izbjegle, pravila državnog protokola moraju biti vrlo jasna. Samo značenje riječi protokol i podrazumijeva da je riječ o skupu pravila.

Ali treba istaknuti da u ovom slučaju, ako je učinjena namjerna iznimka, nenamjerna greška ili propust, odgovornost za to snosi protokol Ureda predsjednice koji je i radio raspored sjedenja, a ne Karamarko ili njegova partnerica Ana Šarić. Tretman i privilegije gosta određuje onaj tko ga je pozvao.

U njihovu slučaju očito je napravljena iznimka jer ni premijer Milanović, ni predsjednik Sabora Leko, primjerice, nisu bili pozvani sa suprugama, što je Nacionalu potvrdio visoki izvor iz SDP-a. S čisto ljudske strane moglo se dogoditi da premijerova supruga ili supruga predsjednika Sabora prigovore svojim muževima zašto one nisu bile pozvane na inauguraciju, dok je nevjenčana partnerica oporbenog čelnika sjedila u prvom redu. Upravo takve situacije, da se uzvanike tretira mimo reda prvenstva ili da im se daju privilegiji kakve ostali uzvanici nisu dobili, protokoli trebaju izbjegavati. I u Mikolićevoj knjizi navodi se da svaku posebnu naklonost iskazanu pojedincu treba izbjegavati. Uostalom, zbog grešaka u protokolu države su u povijesti znale zahladiti odnose, pa čak i ući u otvorene sukobe.

 ‘Predsjednik Tuđman strogo se pridržavao protokola’

Kao šef protokola prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, Mikolić ističe da je predsjednik iznimno poštivao pravila struke i strogo ih se pridržavao u praksi. Prisjetio se zgode kad je jednom prilikom sazvao diplomatski zbor. “Kako je američki veleposlanik Peter Galbraith tek bio došao u Hrvatsku i zadnji predao vjerodajnice, ja sam ga rasporedio prema njegovu redu prvenstva na kraj stola. Kad je predsjednik Tuđman ušao u dvoranu, vidio sam da me ošinuo pogledom, a ja sam mu samo kimnuo glavom, znajući što želi. U pauzi me došao pitati zašto sam smjestio Galbraitha na kraj stola, jer je htio sjediti pokraj njega i razgovarati. Objasnio sam mu da bih postavivši Galbraitha prvog do njega uvrijedio cijeli diplomatski zbor jer su svi veleposlanici predali vjerodajnice prije. Međutim, sugerirao sam mu da ga, ako želi razgovarati s njim, pozove na tenis ili na večeru, što mu nitko ne bi mogao zamjeriti“, ispričao je Mikolić.

On kaže da je Tuđman toliko poštivao red da je čak i njega nazivao “svojim šefom”. Upravo je Tuđman zaslužan što je Mikolić 1995. objavio knjigu “Diplomatski protokol” jer je tražio od njega da, prije nego što ode s tog položaja, svoje bogato znanje sabere u jedan udžbenik koji će koristiti budućim generacijama šefova protokola.

Komentiraj

Podijeli objavu
Prethodni članakNIŠTA OD IZNENAĐENJA Srbija u Davis Cupu povela 3:0 protiv Hrvatske i plasirala se u četvrtfinale
Sljedeći članakNACIONAL DONOSI: Venezuela na rubu – Maduro uništio san Huga Cháveza
Orhidea Gaura Hodak rođena je 20. svibnja 1974. u Zagrebu. Nakon završene srednje škole za upravu i pravosuđe, upisuje studij kontrole letenja, ali od njega ubrzo odustaje. Odlazi na godinu dana u London, a nakon povratka, zapošljava se u jednoj privatnoj tvrtci kao službenica. Krajem 90­ih sve se više zanima za politička događanja, upisuje studij politologije (uz rad) i odlučuje potpuno promijeniti karijeru. Novinarstvom se bavi od 2003., kada je počela raditi u gradskoj redakciji Jutarnjeg lista. Karijeru nastavlja u magazinu Story, gdje se bavila temama vezanim uz svijet kazališta, filma, glazbe i kulture. Zbog zanimanja za šire društveno­političke teme, 2007. godine prelazi u politički tjednik Nacional, gdje je obrađivala razne društvene fenomene i raspon tema od znanosti i medicine do kriminala i politike, što je često uključivalo dublje istraživanje. S grupom novinara 2011. prelazi u novoosnovani tjednik Aktual, ondje se fokusira uglavnom na teme iz unutarnje politike. Paralelno uz rad, završila je studij politologije na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu i upisala diplomski studij iz područja međunarodnih odnosa. Od 2013. ima status slobodne novinarke. Autorica je knjige "Tuđman i Perković". Krajem 2014. priključuje se ekipi na čelu s Berislavom Jelinićem koja je nakon dvije i pol godine pauze ponovno pokrenula tjednik Nacional.