EKSKLUZIVNO U NACIONALU: BOŽIĆNI SASTANAK U PEKINGU Vlahović prodaje TDR Kinezima za tri milijarde kuna

CHINA NATIONAL TOBACCO CORPORATION nije jedina moćna azijska kompanija koja je zainteresirana za kupnju Tvornice duhana Rovinj. Za tu tvornicu interes su pokazale i tvrtke Japan Tobacco International i Korean Tobacco. U Rovinju su proteklih mjeseci već boravili predstavnici spomenutih azijskih kompanija. Međutim, koncem godine počelo se nazirati da bi China National Tobacco Corporation mogla postati konačni kupac.

[quote_box_center]

  • CHINA NATIONAL TOBACCO CORPORATION nije jedina moćna azijska kompanija koja je zainteresirana za kupnju Tvornice duhana Rovinj. Za tu tvornicu interes su pokazale i tvrtke Japan Tobacco International i Korean Tobacco
  • U Rovinju su proteklih mjeseci već boravili predstavnici spomenutih azijskih kompanija. Međutim, koncem godine počelo se nazirati da bi China National Tobacco Corporation mogla postati konačni kupac
  • VLAHOVIĆ JE TAMO OTPUTOVAO NA POZIV predstavnika zainteresiranog kineskog investitora. Tvrdi se da ga je u Pekingu primio Li Keming, drugi čovjek China National Tobacco Corporationa

[/quote_box_center]

Potkraj prošle godine, negdje oko Božića, Ante Vlahović boravio je u poslovnom posjetu Kini. S njim su onamo otputovali i inozemni predstavnici tvrtke McKinsey, koji su dobili mandat savjetnika za realizaciju te sada navodno već poprilično izvjesne poslovne transakcije.

VLAHOVIĆ JE TAMO OTPUTOVAO NA POZIV predstavnika zainteresiranog kineskog investitora. Tvrdi se da ga je u Pekingu primio Li Keming, drugi čovjek China National Tobacco Corporationa, koji je ujedno i zamjenik direktora kineske državne duhanske administracije.

Li Keming završio je školu Anhui Light Industry i veći dio karijere proveo je u duhanskoj industriji. Njegov stariji brat Li Keqiang, kineski premijer od ožujka 2013. i tajnik Komunističke partije Kine, ujedno je i drugorangirani član Politbiroa KPK, zapravo najvišeg odlučujućeg tijela Kine. Obitelj Li ubraja se među najmoćnije kineske obitelji pa se susret Li Keminga s Antom Vlahovićem može tumačiti ne samo kao kineski interes za ulaganje u hrvatsku duhansku industriju, nego i kao potencijalno puno šira kineska poruka Hrvatskoj. Posebno je zanimljivo to što je Vlahović pozvan u Kinu samo nekoliko dana nakon što je u Beogradu održan susret kineskog premijera Li Keqianga sa 16 čelnika zemalja srednje i istočne Europe. Zbog zahlađenja odnosa između Hrvatske i Srbije zbog “slučaja Šešelj” tom skupu nije prisustvovao hrvatski premijer Zoran Milanović, što je izazvalo brojne javne polemike i rasprave o tome koliko bi to moglo naštetiti odnosima Hrvatske i Kine te mogućoj gospodarskoj suradnji dviju zemalja. U svjetlu kontakata Vlahovića i Li Keminga može se tvrditi da se Milanovićevo ignoriranje tog skupa nije negativno odrazilo na gospodarske odnose dviju zemalja.

Kineska nacionalna duhanska korporacija osnovana je 1982. Danas ima sjedište u Pekingu, a po prihodima je kudikamo najveći svjetski proizvođač cigareta. Ti su prihodi 2012. dosegnuli čak 97 milijardi eura. Vlasnik joj je Državna duhanska monopolska administracija. Tvrtka uglavnom posluje u suradnji s manjim lokalnim tvrtkama u Kini, koje ugovorene količine naručenih cigareta distribuiraju u nacionalni kineski distribucijski lanac. Te manje lokalne duhanske tvrtke zapravo Kineskoj nacionalnoj duhanskoj korporaciji plaćaju neku vrstu poreza, ali i zadržavaju dosta profita. Potom distributeri kupuju cigarete od Kineske nacionalne duhanske korporacije, a profit koji dospije do te kompanije zatim oporezuje Državna duhanska monopolska administracija.

IZVORI BLISKI ADRIS GRUPI TVRDE da su pregovori o prodaji Tvornice duhana Rovinj spomenutoj kineskoj tvrtki dospjeli daleko ponajprije stoga što su Kinezi pristali na nekoliko glavnih zahtjeva Ante Vlahovića. Vlahović je u razgovorima s kineskim predstavnicima zatražio da u slučaju realizacije tog posla nastavi s radom tvornica u Kanfanaru. Ako bi Kineska nacionalna duhanska korporacija preuzela većinski paket dionica Tvornice duhana Rovinj, tvornica u Kanfanaru trebala bi poslužiti za ulazak kineskih cigareta na šire područje Europske unije. Vlahović je od svojih potencijalnih kineskih partnera zatražio i da nastave poticati proizvodnju i otkup hrvatskog duhana.

TVORNICU DUHANA ROVINJ već godinama pokušavaju preuzeti Philip Moris i British American Tobacco. Vodećim ljudima rovinjske tvrtke takvo partnerstvo ne odgovara jer bi njime jedna od tih tvrtki preuzela tržišne udjele Tvornice duhana Rovinj, ali ne bi nastavili razvijati proizvodnju na lokalnom tržištu. Upravo zato Vlahović je odlučio potražiti strateške partnere u Aziji, kojima bi ta transakcija prokrčila put na tržište EU, što bi ujedno stvorilo i preduvjete da se proizvodnja duhana u Hrvatskoj dodatno razvija.

Glavna skupština Adris grupe 20. je siječnja dala suglasnost Upravi tvrtke da razmotri strateške opcije za budućnost, uključujući i mogućnost prodaje kontrolnog paketa. Tako je Vlahović kao predsjednik uprave Tvornice duhana Rovinj dobio i formalno pokriće da provede postupak pronalaska raznih varijanata za buduće poslovanje tvrtke. Iako su javnosti nedavno predstavljene tri glavne mogućnosti koje se razmatraju, a to su prodaja dijela vlasništva strateškom partneru, nastavak samostalnog poslovanja i spajanje sa sličnim tvrtkama, zapravo se prvenstveno vode pregovori o prvoj varijanti. Točnije rečeno, ti se pregovori privode kraju.

Rovinjska tvornica duhana ulagačima je zanimljiva iz nekoliko razloga. Tvornica duhana Rovinj i dalje kontrolira oko 40 posto tržišta na području nekadašnje Jugoslavije, drži solidne udjele i na nekim tržištima unutar EU, a od prošle godine ima i proizvodni pogon u Iranu. U Hrvatskoj joj tržišni udio opada pa je s nekoć 80 posto trenutačno pao na 60 posto. Prošle je godine Tvornica duhana Rovinj proizvela 9,5 milijardi cigareta, 3 milijarde manje nego prije pet godina. Tvrdi se da bi potencijalni kupac otkupio 75 posto dionica Tvornice duhana Rovinj i da bi vrijednost tog paketa mogla po nekim procjenama dosegnuti čak do 3 milijarde kuna.

SAV TAJ PRISTIGLI NOVAC NASTAVIO BI SE ULAGATI u tri temeljna privredna područja: u elitni turizam, u regionalno tržište osiguranja i u proizvodnju zdrave hrane.

Maistra, jedna od vodećih hrvatskih turističkih kompanija koja posluje u sastavu Adris grupe, i u tekućoj će godini znatno investirati. Dosad je ta tvrtka u turizam investirala 3 milijarde kuna, a planira investirati još 1,4 milijarde kuna. Do 2017. namjerava više od 95 posto svojih hotelskih kapaciteta podići na razine usluge od 4 i 5 zvjezdica. Nakon što je ujesen prošle godine kupila dubrovački hotel Hilton, ove će godine Maistra investirati više od 150 milijuna kuna, od toga 25 milijuna kuna u rekonstrukciju hotela Adriatic, najstarijeg rovinjskog hotela. U tijeku su i pripreme za izgradnju hotela Valdaliso i novog hotela Park na postojećoj lokaciji, koji bi trebali biti završeni najkasnije do 2017. Maistra želi kupiti i ACI.

U OŽUJKU 2014. ADRIS GRUPA je nakon godinu i pol dana pregovora kupila Croatia osiguranje – najveće domaće osiguravateljsko društvo. U rujnu 2014. investirala je dodatni kapital u Croatia osiguranje kako bi se omogućilo brže i učinkovitije restrukturiranje uz rast i razvoj kompanije. Od 1. siječnja ove godine Adris grupa je podmirila sva dugovanja Croatia osiguranja. U prvoj fazi reorganizacije poslovanja uvidjelo se da je dotad samo 30 posto zaposlenih radilo u prodaji, dok su ostali radili u administraciji ili menadžmentu. To se počelo mijenjati. U prvom valu jačanja prodajne mreže zaposlena su nova 273 stručnjaka za prodaju, od kojih 60 prodajnih savjetnika dolazi iz konkurentskih tvrtki. Cjelovit proces restrukturiranja trebao bi biti gotov u ožujku. Dio novca od potencijalne skore prodaje Tvornice duhana Rovinj iskoristio bi se za pokušaj kupnje dviju slovenskih osiguravateljskih kuće – Triglava i Save RE, tvrde izvori bliski Adris grupi.

Treći dio novca nastavio bi se ulagati u proizvodnju zdrave hrane. Cromaris, još jedna tvrtka Adris grupe, 2014. je ostvario proizvodnju i prodaju više od 5600 tona jadranske ribe. Do 2018. planira se dostići proizvodnja od 10.000 tona kvalitetne bijele ribe. U tijeku je izgradnja novog mrijestilišta u Ninu i pogona za predrast u Lamjani, investicija vrijedna više od 100 milijuna kuna, što je trenutačno najveća investicija u hrvatskom ribarstvu. Cromaris je vodeći hrvatski i deseti proizvođač brancina i orade u svijetu. Adris grupa je u razvoj te tvrtke u zadnjih šest godina uložila 500 milijuna kuna. Cromaris trenutno izvozi gotovo tri četvrtine svoje ukupne prodaje i redovito opskrbljuje vodeće europske trgovačke lance u Italiji, Hrvatskoj i na drugim tržištima. Najveće količine ribe plasira na talijansko tržište, ujedno i najveće tržište orade i brancina u Europi. Sve bi se te investicije nakon prodaje Tvornice duhana Rovinj dodatno pojačale.

Komentiraj