EKSKLUZIVNO: Tomislav Ćorić prvi je kojeg za sobom želi povući ogorčena Josipa Rimac

 

Josipa Rimac iz pritvora aktivirala najavljenu kompromitaciju Plenkovićevih ministara, u djelo provodi najavu da neće biti sama u zatvoru i prvo napada svog bivšeg saveznika

Tvrdi da je pomogla Ćorićevu uzletu u HDZ-u na preporuku supruge nedavno razriješenog Domagoja Validžića i najavljuje da će otkriti što zna o navodno skrivenoj imovini Ćorićeve supruge. Ćorić je zgranut pokušajem difamacije, sa suprugom otplaćuje dva kredita te joj ne želi odgovarati i otežavati joj tešku životnu situaciju

Josipa Rimac, bivša gradonačelnica Knina, uhićena pod sumnjom da je bila uključena u koruptivne aktivnosti velike hobotnice koja je premrežila hrvatsku vladu, ogorčena načinom na koji se njeni donedavni kolege iz vlade ponašaju i od nje ograđuju, izgleda kako neće dopustiti da jedino ona ostane čamiti u pritvoru. Odlučila je da će sa sobom povući još neke ljude, čak i ministre, a prvi bi se na njenom udaru mogao naći ministar gospodarstva Tomislav Ćorić jer je već iz pritvora pokrenula akciju njegove kompromitacije.

Njoj bliski izvori tvrde da su vidjeli da je ona napisala kratku promemoriju – ustvari natuknice – o svojim recentnim odnosima s Ćorićem, što bi joj trebalo pomoći u toj akciji protiv njega. Detaljno je u natuknicama popisala sve glavne točke razvoja tih odnosa pa je opisala koje su ih osobe direktno povezivale, kako se njihov odnos razvijao, kako mu je ona kao kadrovik HDZ-a u jednom razdoblju pomagala da se njemu bliski suradnici razmjeste po raznim ministarstvima, ali i razloge zašto su njihovi ranije vrlo bliski odnosi sada zahladnjeli.

To se počelo događati još prije izbijanja afere, kada je ona smatrala da ju je izdao u tijeku njenih pokušaja da postane ravnateljica Nacionalnog parka Krka, a posebno je – tvrde izvori – zgranuta načinom na koji se Ćorić nastoji izvući iz afere ograđujući se javno od nekih njemu ranije vrlo bliskih suradnika koji su zahvaćeni istragom.

Josipa Rimac mogla bi – tvrde izvori – otkriti i neke navodno neugodne činjenice koje bi mogle povezati Ćorićevu suprugu s aferom s vjetroelektranama. Prema tvrdnjama izvora, u onome što im je Josipa Rimac u ovom trenutku rekla, još nema nikakvih informacija koje bi mogle sugerirati Ćorićevu kaznenu odgovornost, više je riječ o informacijama kojim bi ga ona mogla neugodno politički kompromitirati.

To bi mogao biti početak nove faze te eksplozivne afere, a naročito je to važno zato što su izvori bliski Josipi Rimac već ranije najavili da je ona – što samostalno, što kako bi pomogla eksponentima interesne hobotnice bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka i donedavnog potpredsjednika Sabora i zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića – vodila u najmanju ruku politički kompromitantne razgovore s petero, što bivših, što sadašnjih ministara iz administracije Andreja Plenkovića.

Ona je već nekim svojim poznanicima počela otkrivati neke informacije kako bi ukazala na to da Ćorić manipulira sa svojim ograđivanjima od te afere, posebno nakon ostavke njegova bliskog suradnika Domagoja Validžića. Dijelom i kako bi upozorila na to da je on bio potpuno svjestan tko je njegov pomoćnik Validžić i kako je opstao u njegovoj blizini. Štoviše, ona je sebi bliskim osobama ispričala kako smatra da je upravo zbog bračnog para Validžić i započeo Ćorićev streloviti politički uspon u vrijeme dok je na čelu HDZ-a bio Tomislav Karamarko. Dakako, uz njenu obilatu pomoć. Zato ju je beskrajno iziritirao način na koji se Ćorić od te afere distancira pa je počela otkrivati neke insajderske detalje o Ćorićevu političkom usponu u hijerarhiji HDZ-a.

U tom je kontekstu u sebi bliskom krugu znakovito najavila kako raspolaže i s puno detaljnijim i još konkretnijim neugodnim informacijama o aktivnostima u koje je Ćorić uključen sa svojom suprugom Dubravkom Sinčić Ćorić. U jednom trenutku je naznačila – tvrde Nacionalovi izvori – da bi mogla progovoriti o zemljištima koje navodno u svom vlasništvu ima ili preko trećih osoba kontrolira Ćorićeva supruga, gdje se ona nalaze, za što se mogu koristiti i zašto bi to bilo u teškom sukobu interesa s onim u što su njih dvoje profesionalno i politički uključeni.

Izvori bliski ministru Tomislavu Ćoriću i njegovoj supruzi zgranuti su takvim pokušajima difamacije. Tvrde da su svi podaci o njihovoj imovini i prihodima javno dostupni u njihovim imovinskim karticama, da supružnici otplaćuju dva kredita za kuću u Zagrebu i jedno zemljište te da Tomislav Ćorić u vlasništvu ima deset godina star BMW. Izvor koji je kontaktirao ministra Ćorića tvrdi da se on na insinuacije da ima neku skrivenu imovinu samo nasmijao i našalio riječima: “Volio bih da mi pronađu neku skrivenu imovinu za koju ni ja ne znam da ju imam, samo neka me obavijeste gdje je to.” Na optužbe Josipe Rimac koje ona očito plasira kako bi njega “utopila”, poručio je preko posrednika, uopće ne želi odgovarati jer ne želi time dodatno otežavati njezinu tešku životnu situaciju.

 

 

‘Upravo je Anita Validžić 2013. od Josipe Rimac zatražila da se upozna s Ćorićem. Ideja tog upoznavanja bila je da se on aktivira u HDZ-u. Nakon što su se upoznali, Ćorić je postao aktivan u stranačkim odborima’

 

 

Nacional je u prošlom broju objavio ekstenzivan istraživački tekst u kojem se navodi da tri neovisna izvora smještaju i Ćorića u središte spornih zbivanja čiji se sukus svodi na teške optužbe da je on zbog svoje supruge Dubravke Sinčić Ćorić omogućio predstavnicima interesnog udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske (OIEH) ključni utjecaj na kreiranje Uredbe o kvotama za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i visokoučinkovitih kogeneracija.

Vlada ju je prihvatila na sjednici 15. svibnja, održanoj samo tri dana prije raspisivanja parlamentarnih izbora i tri dana prije nego što je bivša vlada zapravo prešla u tehničku vladu.

Sadržaj Uredbe, kako navode isti izvori, osigurava sporno sufinanciranje investicija samo pojedinih privilegiranih investitora na štetu državnog proračuna. Zbog toga su neki članovi napustili to udruženje, uvjereni da sugerirani i prihvaćeni model proizvodi štetu hrvatskim građanima. Ti izvori navode da je ključni neformalni utjecaj na sadržaj sporne Uredbe imala Maja Pokrovac, direktorica lobističkog udruženja OIEH, istovremeno i predsjednica Hrvatskog društva lobista (HDL) u kojem funkciju potpredsjednice obnaša Ćorićeva supruga Dubravka Sinčić Ćorić s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Izvori bliski Ćoriću sve su to demantirali.

Izvor blizak Josipi Rimac navodi da je ona prvenstveno tako impulzivno reagirala kada je u prošlotjednom izdanju Nacionala pročitala da izvori bliski Ćoriću navode da je on iz više razloga ljut na Validžića te da je on sada zbog toga u nezgodnoj situaciji, iako ga je zatekao u Ministarstvu. Josipa Rimac ispričala je svom najužem krugu da ona ima nešto drugačiji pogled na tu temu. A on se svodi na sljedeće – Validžić je tek jedan od više kadrova koji su svoj politički uzlet ubrzali i tijekom vremena učvrstili ponajprije zahvaljujući bliskom prijateljskom i rodbinskom odnosu Anite Validžić i Josipe Rimac. Ali tvrdi i da je Ćorić također prijateljski povezan s Anitom Validžić.

Izvor komu je poznato što je Josipa Rimac počela otkrivati o Ćorićevim kontaktima navodi da se Ćorić s Anitom Čulinom (suprugom Domagoja Validžića) zbližio tijekom studiranja, kao i da su oboje studirali ekonomiju za zagrebačkom ekonomskom fakultetu koncem 90-ih, praktički u istoj generaciji.

Ali tvrdi i da je upravo Anita Validžić točno prije sedam godina spojila i upoznala Josipu Rimac i Ćorića. Izvor blizak Josipi Rimac ovako prenosi što je ona o tomu rekla: “Upravo Anita Validžić 2013. je od Josipe Rimac zatražila da se upozna s Ćorićem. Ideja tog upoznavanja bila je da se on aktivira u HDZ-u. Nakon što su se upoznali, Ćorić je postao aktivan u stranačkim odborima. Nedugo potom se i učlanio u stranku te je od Ivane Maletić preuzeo stranački odbor za financije. Nešto kasnije Ćorić se dodatno zbližio s Josipom Rimac u vrijeme kada je bila direktorica izborne kampanje HDZ-a. Tada je bio aktivan na izradi predizbornog programa s Ivanom Maletić i Martinom Pastuovićem.”

No, izvor s kojim je Ćorić razgovarao tvrdi da je on Josipu Rimac upoznao tek 2014. kad je pristupio HDZ-u, i to na nagovor sasvim trećih osoba, te da su od 2015. tješnje počeli surađivati kada su oboje sudjelovali u kampanji HDZ-a za parlamentarne izbore, ona kao šefica kampanje, a on kao jedan od stratega izbornog programa, zajedno s bivšom zastupnicom u Europskom parlamentu Ivanom Maletić. Za Anitu Validžić kaže da je točno da su bili ista studentska generacija, ali da nisu blisko povezani.

Izvor blizak Josipi Rimac, međutim, navodi da su se njihovi odnosi ključno produbili nakon parlamentarnih izbora 2015. Kaže i to da je Josipa Rimac tada unutar stranke bila čak i utjecajnija no što se to u javnosti mislilo. Josipa Rimac sebi pripisuje znatne, moguće i ključne zasluge za formiranje Ćorićeve kadrovske mreže unutar HDZ-ove administracije. Njoj blizak izvor ovako je prenio njene riječi o tom razdoblju njena savezništva s Ćorićem:

“Nakon izbora 2015. Josipa Rimac je vodila stranačku kadrovsku križaljku. U tom trenutku raspolagala je sa svim HDZ-u interesantnim životopisima. Bilo ih je 1500, a Josipa Rimac figurirala je kao glavni kontakt za sva imenovanja koja je pregledavala prije sjednica vlade. U to vrijeme u sve institucije koje su iz područja financija predlagala je, ili kako ona to kaže, ‘stavljala’ Ćorićeve ljude. Kada je Ćorić nakon izbora 2016. na koncu preuzeo resor energetike, Domagoja Validžića je ondje doista zatekao, ali ga je odlučio zadržati prvenstveno kao supruga svoje dobre prijateljice iz studentskih dana, ali i prijateljice Josipe Rimac. Tako je to bilo. Nije on njega zatekao i preuzeo bez da je bio precizno informiran o komu se radi i s kim je blisko povezan”.

Ako je to točno, to onda baca neko novo svjetlo na okolnosti iz tog vremena, kada je početkom srpnja 2017., svega mjesec dana nakon što je Ćorić kao dotadašnji ministar rada i mirovinskog sustava prebačen za ministra zaštite okoliša i energetike, Vlada imenovala Validžića na mjesto Ćorićeva pomoćnika.

Izvori iz Ministarstva gospodarstva bliski ministru Ćoriću pak tvrde da je on Validžića podržao za pomoćnika isključivo zato što je prije toga bio načelnik sektora za energetiku, ali i zato što nije bio toliko stranački angažiran.

“Ćorić je htio nepolitičku osobu na toj poziciji, a koliko je njemu bilo poznato Validžić tada ili nije bio u HDZ-u ili barem nije bio stranački aktivan. Nije mu tada bilo poznato ni da je njegova supruga aktivna u HDZ-u Velike Gorice niti se uopće kao ministar bavio takvim temama”, tvrdi taj dobro upućeni izvor.

U Validžićevom životopisu bilo je navedeno da je riječ o diplomiranom inženjeru strojarstva i brodogradnje i dotadašnjem načelniku Sektora za energetiku u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike. On je od 2006. do 2012. radio u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta, najprije na poslovima vezanima uz energetski sektor, odnosno za obnovljive izvore i energetsku učinkovitost, a zatim u Sektoru za industriju i investicije. Bavio se i poslovima vezanima uz tehničko zakonodavstvo, a bio je i član više ekspertnih radnih grupa Europske komisije za pripremu prijedloga smjernica i odredbi na području tehničkih propisa.

To je Ćoriću svakako dalo razloga vjerovati da je riječ o vrsnom profesionalcu. Ali Josipa Rimac smatra da su možda presudniji bili neki drugi razlozi – oni osobne naravi. Pa su je dijelom i zato iziritirala objašnjenja Ćoriću bliskih izvora kojima se od Validžića ograđuje, naročito gdje se Validžića izjednačava s velikim brojem ljudi kojima je Ćorić nadređen i koji mu sigurno nisu bliski kao Validžić. Izvori bliski Ćoriću prošlog su tjedna o tomu, među ostalim, rekli i sljedeće:

“Ministar ima ispod sebe 800 ljudi, samo da svakome od njih kaže ‘Dobar dan’, trebalo bi mu dva dana. Ministar teško može imati uvid u sve procese koji se odvijaju tamo negdje dolje, tri razine ispod njega, a upravo tamo se odvija konkretan posao i pripremaju razni akti. Dakle, ovo za što sada sumnjiče Validžića u nadležnosti je Uprave kojoj je on na čelu.”

Moguće je da je upravo zbog ovih nepoznatih dubljih prijateljskih odnosa između Ćorića i bračnog para Validžić, Domagoja Validžića već napisana ostavka dočekala na stolu ujutro, dan nakon što je u medijima objavljeno da je istraga u slučaju Josipe Rimac proširena i protiv njega – i to zbog sumnji u namještanje skuplje struje u slučaju vjetroelektrane Krš-Pađene. Ondje se toga jutra odigrala prava drama, u kojoj Validžić po svemu sudeći nije uistinu samoinicijativno otišao “da ne bi predstavljao teret Ministarstvu”. Nego se to dogodilo moguće dijelom i kako bi se Ćorić od njega ekspresno ogradio da se ne bi dublje propitivali njihovi međusobni odnosi.

Jer Ćorić je vjerovao Validžiću još kad je njegovo ime prvi put spomenuto u kontekstu afere povezane s Josipom Rimac – da on s tim nema nikakve veze. Nacional je još 8. lipnja prvi u Hrvatskoj otkrio nepoznatu vezu Domagoja Validžića i njegove supruge Anite Validžić s Josipom Rimac, upozoravajući na to da upravo bračni par Validžić predstavlja mogući nepoznati lobistički krak Josipe Rimac u srcu državne uprave te da je supruga Domagoja Validžića, Anita Validžić, “rodica” Josipe Rimac, to jest da njih dvije nose isto djevojačko prezime Čulina i da potječu iz istog kraja.

Štoviše, na Facebook profilu Josipe Rimac bile su objavljenje fotografije s jednog obiteljskog okupljanja na kojima su se između ostalog nalazile i Josipa Rimac i Anita Validžić, a iznad njih je pisalo “skoro cila ženska loza Čulina”. Posebno su izdvojene fotografije na kojima su zajedno Josipa Rimac i Anita Validžić, a iznad njih piše “Anita Čulina”.

Na jednoj od fotografija koje je objavila Josipa Rimac ona se nalazila u društvu i s Anitom Validžić i s njezinim suprugom, a te su fotografije bile snimljene tijekom njihova zajedničkog prisustvovanja jednom festivalu u Oklaju, gdje su sjedili u prvom redu, tik do šibensko-kninskog župana Gorana Pauka.

Već tada su izvori koji su Nacional tada upozorili da taj iznimno blizak i potencijalno problematičan odnos Josipe Rimac i bračnog para Validžić, najspornijim smatrali upravo utjecaj koji je Josipa Rimac preko svoje “rodice” Anite Validžić ili izravno mogla imati na Domagoja Validžića. No osnovanih sumnji potkrijepljenih čvrstim dokazima za takvo što nije bilo, sve dok USKOK nije proširio istragu upravo na Domagoja Validžića.

Josipa Rimac je govoreći bliskim osobama o svojim relacijama s Tomislavom Ćorićem bacila novo svjetlo na pitanje zbog čega ministar Ćorić već u lipnju, odmah nakon izlaska navedenog članka u Nacionalu, nije tražio detaljne podatke o svim potencijalno spornim poslovima Domagoja Validžića.

 

 

Ćoriću bliski izvori tvrde da je on Josipu Rimac upoznao tek nakon što je 2014. pristupio HDZ-u, da je ona bila šefica kampanje, a on jedan od stratega izbornog programa s Ivanom Maletić

 

 

Umjesto toga, Ćorić se, tada kao ministar zaštite okoliša i energetike, zadovoljio onime što mu je Validžić rekao – a to je očito bilo negiranje bilo kakve umiješanosti u ikakve sporne poslove s Josipom Rimac.

Štoviše, tvrdnje Josipe Rimac izrečene u njenom najbližem krugu, da je Ćorić itekako bio svjestan tko je Validžić i tko je za njega agitirao, posve deplasiranim čine ono što su Ćoriću bliski izvori naveli pričajući o njegovu ograđivanju od Validžića. A u tom kontekstu Nacionalu su rekli sljedeće:

“Ćorić je Validžića odmah pitao o tom slučaju, ali Validžić je tvrdio da s Josipom Rimac nema ništa, da njegova supruga nije u rodbinskim odnosima s Josipom Rimac, iako su njih dvije porijeklom iz istog mjesta i imaju isto djevojačko prezime i naravno, poznaju se. Dalje od toga ministar nije išao niti on može znati i ulaziti u takve stvari jer to nije u njegovoj domeni. Zvuči glupo i sad je ministar u nezavidnom položaju u kojem je teško bilo što objašnjavati, ali tako je”, kaže osoba iz Ministarstva koja izravno komunicira i s ministrom i s Validžićem.

Izvori bliski Josipi Rimac navode da su njeni odnosi s Ćorićem ušli u silaznu putanju zbog njenih ambicija da postane ravnateljica Nacionalnog parka Krka u siječnju 2019. Jedan od tih izvora kaže:

“Njihova ljubav puca zbog sukoba oko te kandidature koja je Ćorića dovela u neugodnu poziciju.”

Natječaj je raspisan nakon što je dotadašnjem ravnatelju Krešimiru Šakiću iz SDP-a istekao mandat, a na natječaj se prijavilo šestero kandidata. Osim njega kandidirala se i ravnateljica Opće bolnice Šibenik Sanja Jakelić, direktor Udruge za zaštitu okoliša Hippocampus iz Biograda Željko Domitrović te nezaposlena hrvatska braniteljica i doktorica znanosti Ljiljana Zmijanović. Po kuloarima se špekuliralo kako najveće šanse za tu funkciju ima Josipa Rimac, ali je Ćorić na nju nije imenovao, nego je na tu funkciju dospjela Nella Slavica, dotadašnja ravnateljica Studentskog centra u Šibeniku i direktorica tvrtke za lov i turizam Sveti Hubert u vlasništvu njezina oca. Ta diplomirana ekonomistica ima i dodatno zvanje specijalista za zaštitu okoliša, voditelja izrade i provedbe projekata financiranih iz EU fondova, posjeduje i certifikat u području javne nabave, ima i zvanje službenika za zaštitu osobnih podataka te certifikat assistant trainera u programu Curriculum Globale za jačanje kompetencija andragoških djelatnika. Ima 15 godina na rukovodećim položajima u javnom i privatnom sektoru.

Josipa Rimac bila je zbog toga prilično nezadovoljna pa su se zbog toga počeli zahlađivati njeni odnosi s Ćorićem. Ona je smatrala da je Ćorić popustio stranačkim pritiscima Nediljka Duića i Božidara Kalmete, za koje smatra da su najzaslužniji što je Ćorić izabrao Slavicu, a ne nju na tu funkciju s koje se upravlja sve unosnijim prihodima od turista koji često znatno nadilaze županijske proračune.

Otad su odnosi između Josipe Rimac i Ćorića bili nešto suzdržaniji. Nakon što je suočena s višemjesečnim pritvorom, Nacional je još početkom kolovoza prenio njene indikativne riječi: “Ako ću ja biti u zatvoru, onda bi tu trebalo biti pola Vlade.” Sada se počinje nazirati da ona vrlo vjerojatno smatra da bi njoj sličnu sudbinu trebao dijeliti i Ćorić. Ali je veliko pitanje je li to realno tako, kao i raspolaže li Josipa Rimac doista s informacijama koje bi do toga mogle dovesti.

 

Komentiraj