EKSKLUZIVNO: ‘Tko je taj Ćorić, ako mu dopustim, može mi samo preparkirati auto’

U vrhu HDZ-a bjesni rat za kontrolu nad HEP-om, najjačom državnom tvrtkom, čiji moćni šef Frane Barbarić ne priznaje čak ni ingerencije resornog ministra Ćorića te ga ponižava uvredljivim izjavama

Tko je taj Ćorić, može mi samo preparkirati auto ako mu dozvolim.”

To je pred više svjedoka rekao, ni manje ni više već predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić, kojem je Tomislav Ćorić nadređeni resorni ministar. Ćorić je to nedavno doznao, i to tijekom dodatnog zaoštravanja njihovih odnosa, u vrijeme kada je počeo insistirati na tome da se rasvijetli na što se sve u HEP-u netransparentno troše milijuni kuna te koliko su stotina milijuna kuna ukupno vrijedni poslovi koje je HEP dodijelio protagonistu afere JANAF Kreši Peteku.

To je napetost između Ćorića i Barbarića dovelo do vrhunca, a spomenuta rečenica Frane Barbarića, koju je on izrekao još prije nekoliko mjeseci, sada se u vrhu HEP-ovih struktura ponovno počela prepričavati u kontekstu zahtjeva opozicijskih stranaka za izglasavanje nepovjerenja Ćoriću, koji je u novom sazivu Vlade svoj sektor zaštite okoliša i energetike nastavio voditi kroz novoustrojeno Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. Na temelju zahtjeva oporbe, sjednica Sabora na kojoj Ćorić iznosi svoje argumente zakazana je za ovaj utorak. No zahtjev oporbe, kako tvrdi više Nacionalovih izvora bliskih vrhu HEP-a, došao je kao naručen upravo Frani Barbariću koji je s Ćorićem praktički od početka mandata u žestokom sukobu i jedan je od onih koji priželjkuju Ćorićevu smjenu.

Jedan od razloga možda je taj što je, prema informacijama Nacionala, Ćorić tražio podatke o nekim marketinškim i sponzorskih ugovorima, a nakon izbijanja afere JANAF tražio je iz HEP-a i podatke o tome koliko su poslova tvrtke u sklopu HEP-a sklopile s tvrtkom Elektrocentar Petek u vlasništvu prvoosumnjičenog iz te afere Kreše Peteka. Podatak koji je došao do Ministarstva je frapantan – naime, HEP je u zadnje četiri godine – što izravno, što preko tvrtki iz svoje grupe poput HEP ODS-a – s Elektrocentrom Petek sklopio poslove vrijedne više od 300 milijuna kuna. A sve se to događalo u situaciji u kojoj mnogi unutar HEP-a, ali i iz energetskog biznisa, upozoravaju da ta državna tvrtka nije započela neke uistinu velike i značajne investicije. Što bi moglo značiti da se novac, umjesto na investicije koje bi trebale biti pokretači gospodarskog razvoja Hrvatske, troši na sporne dealove s tvrtkama poput Petekove.

Do Nacionala je u međuvremenu došla informacija da je dokumentaciju o poslovima HEP-a s Petekovom tvrtkom tražila i policija, koja osim toga istražuje i dva sporna natječaja iz kojih je izuzela dokumentaciju. U prvom slučaju riječ je o natječaju za izgradnju novog bloka u Elektrani-Toplani u Zagorskoj ulici u Zagrebu, a u drugom o rekonstrukciji Hidroelektrane Dubrovnik. Međutim, iz Ministarstva su neslužbeno rekli da oni nemaju informaciju o tome istražuje li policija te slučajeve, a policija i USKOK pozvali su se na tajnost izvida i nisu željeli ni potvrditi ni demantirati istražuju li navedene natječaje. No, izvori iz HEP-a tvrde da je policija ondje bila više puta.

 

‘Prije će odletjeti Ćorić nego Barbarić. Frane misli da će Ćorića maknuti i da će s Katičićem moći komotno raditi, a ovako ga Ćorić koči’, govore izvori iz krugova bliskih vrhu HEP-a

 

Spornu rečenicu Barbarić je izgovorio pred članovima Uprave HEP-a, a poslije se počela prepričavati po hodnicima HEP-a pa je došla i do samog ministra, nakon što je Ćorić od njega tražio izvještaj o troškovima različitih marketinških usluga. Barbarić je u tom trenutku, kako tvrde Nacionalovi izvori, Ćoriću zapravo odbio prikazati sve tražene troškove te mu je na uvid dao samo jedan manji dio. Možda i zato da Ćorić ne bi počeo postavljati pitanja na temelju čega su odobreni neki od marketinških i sponzorskih ugovora vrijedni više stotina tisuća kuna. Takvo Barbarićevo ponašanje najbolje ilustrira kakvo ozračje vlada u toj strateškoj državnoj kompaniji koja se ponaša kao “država u državi” i čiji čelnik smatra da je važniji i moćniji i od samog ministra – iako bi za svoj rad i raspolaganje državnim milijardama trebao odgovarati upravo Vladi i resornom ministarstvu. Nacional je iz više izvora dobio neslužbenu informaciju da je Ćorić Barbarića i ostale članove Uprave ovog ponedjeljka, čim je izišao iz samoizolacije u kojoj je bio jer je sjedio pored ministrice Nikoline Brnjac kojoj je dijagnosticiran koronavirus, pozvao na sastanak na temu investicijskog plana HEP-a. No dok je ministar morao odraditi svoj period samoizolacije, Frane Barbarić, koji je prema navodima Nacionalovih izvora bliskih vrhu HEP-a prije otprilike dva tjedna bio u bliskom društvu više osoba iz HEP-a za koje se utvrdilo da su zaražene koronavirusom, odbio je otići u samoizolaciju.

Osim što je predsjednik Uprave HEP-a, Frane Barbarić trenutno je predsjednik HDZ-a Novi Zagreb Istok, ali u skorom drugom krugu unutarstranačkih izbora u HDZ-u pretendira preuzeti i mjesto potpredsjednika HDZ-a Grada Zagreba, čime bi se dodatno popeo u stranačkoj hijerarhiji. U tome, kao i u upravljanju HEP-om, Barbarić, prema navodima više izvora i iz HEP-a i iz HDZ-a, ima podršku novog glavnog tajnika HDZ-a Krunoslava Katičića, s kojim ga čvrsto vežu i veze s Hvara, odakle su obojica rodom. A Katičić je, pak, čovjek od najvećeg povjerenja predsjednika HDZ-a i premijera Andreja Plenkovića. Međutim, izvori bliski Vladi i vrhu HDZ-a tvrde da Plenković sigurno neće davati podršku Frani Barbariću u unutarstranačkih izborima, odnosno da se neće u to miješati, već će pustiti da vidi koliku će podršku Barbarić uspjeti dobiti. Plenković, kako se čini, za sada neće ništa konkretno poduzimati ni po pitanju Barbarićeve smjene s mjesta predsjednika Uprave HEP-a.

Budući da se i u kontekstu Barbarićeva konstantnog sukoba s Ćorićem, ali i u kontekstu brojnih afera, već ranije spominjala mogućnost da će Barbarić biti maknut s funkcije predsjednika Uprave, u krugovima bliskima vrhu HEP-a sada kažu:

“Prije će odletjeti Ćorić nego Barbarić. Frane misli da će Ćorića maknuti i da će s Katičićem moći komotno raditi, a ovako ga Ćorić koči.”

HDZ-ov general Miljenko Filipović, predstojnik Ureda korporativne sigurnosti HEP-a, dobio je opomenu pred otkaz jer je Vanja Varda 10 minuta čekala pred ulazom HEP-a zbog kvara rampe. PHOTO: Tomislav Miletic/PIXSELL

 

Oni koji su to prenijeli Nacionalu ne govore to s odobravanjem jer smatraju da Ćorić po pitanju HEP-a vodi ispravnu bitku protiv predsjednika Uprave kojeg oni smatraju lošim i nesposobnim. Ne treba zato čuditi što se Tomislav Ćorić još prije godinu dana u jednom društvu požalio:

“Mislio sam da će mi najveći problem u mandatu biti Ina, a ispalo je da je to HEP.” A kao najveći problem u HEP-u, kako tvrde Nacionalovi izvori, Ćorić vidi upravo Barbarića i kliku koja ga okružuje.

Barbarić se, naime, i sam našao upleten u aferu Vjetroelektrane, dok ga istovremeno unutar HEP-a prozivaju zbog niza spornih odluka i imenovanja.

Kad je riječ o upletenosti Frane Barbarića u krak afere Vjetroelektrane u kojem se istražuje zapošljavanje sestre Josipe Rimac u HEP-u, Nacional je u prošlom broju objavio presliku dokumenta kakav se nalazi i u spisu DORH-a, a kojim je upravo Frane Barbarić potpisao suglasnost za zapošljavanje Biserke Vujić, sestre Josipe Rimac, u Elektri Šibenik. Problem je u tome što se na tom dokumentu nalaze potpisi četiriju osoba, a USKOK je teretio samo jednog potpisnika, i to člana Uprave Sašu Dujmića. Međutim, faza istrage u kojoj je Dujmić osumnjičen po svemu sudeći događala se prije no što je USKOK iz HEP-a dobio dokument na kojem se nalazi i potpis Frane Barbarića, ali i prije no što su ispitivanjem svjedoka došli do saznanja da je Josipa Rimac u najmanje dva navrata bila na sastanku i s Franom Barbarićem.

Osim što je predsjednik Uprave HEP-a, Frane Barbarić trenutno je predsjednik HDZ-a Novi Zagreb Istok, ali u skorom drugom krugu unutarstranačkih izbora u HDZ-u pretendira preuzeti i mjesto potpredsjednika HDZ-a Grada Zagreba. PHOTO: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

 

Nacionalovi izvori smatraju da je jedan od razloga što je Frane Barbarić jedini iz vrha HEP-a odbio otići u samoizolaciju taj što bi ga u tom slučaju zamijenio jedini član Uprave koji je u to vrijeme već prebolio koronavirus i izišao iz samoizolacije, Saša Dujmić. A s Dujmićem se Barbarić trenutno “bori na život i smrt” oko toga koji je od njih dvojice krivac u slučaju Rimac. Izvori bliski Upravi HEP-a opisuju Barbarića kao (beskrupuloznog) čovjeka koji je spreman odgovornost prebacivati na druge, ili kako oni kažu, “utopiti druge da spasi vlastitu kožu” i koji je na izravan ili neizravan način zaratio sa svim članovima Uprave, posebno s onima za koje je procijenio da bi ga mogli ugroziti na mjestu predsjednika Uprave, odnosno zauzeti njegovu poziciju koja je uzdrmana. Zbog niza spornih situacija povezanih s Franom Barbarićem – od onih banalnih poput naručivanja jutarnjeg ulova oborite ribe na račun HEP-a da bi mogao ručati ribe poput sabljarke, pa do onih ozbiljnijih poput nedostatka ili kašnjenja velikih investicijskih projekata koji su trebali pomoći pokrenuti i hrvatsko gospodarstvo – unutar HEP-a, ali i u dijelu Vlade očekivalo se da se mandat Frane Barbarića bliži kraju te da će na njegovo mjesto Vlada na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem postaviti nekog drugog, tim više što je Vlada od svih članova državnih i javnih poduzeća tražila stavljanje mandata na raspolaganje. Jedan od onih koji su od početka bili protiv Barbarićeva imenovanja te su svesrdno podržavali njegovu smjenu, bio je i Tomislav Ćorić. Međutim, tvrde Nacionalovi izvori bliski vrhu HDZ-a i Vlade, iako je formalno nadležan, Ćorić po pitanju Barbarića i HEP-a nema gotovo nikakav autoritet niti donosi stvarne odluke jer se zna da po tom pitanju zadnju riječ ima premijer Plenković, na kojeg veći utjecaj ima njegov bliski prijatelj još iz košarkaških dana Krunoslav Katičić -koji de facto štiti i stoji iza Barbarića – nego Tomislav Ćorić. Katičić, za kojeg Nacionalovi izvori tvrde da je u zadnje vrijeme ipak malo zaledio odnose s Barbarićem, pritom nije jedini koji štiti ili je barem donedavno štitio Barbarića, jer su uz HEP povezane i mnoge interesne grupacije unutar HDZ-a, a ta državna kompanija služi i kao poligon za zapošljavanje stranačkih kadrova, često bez potrebnih uvjeta i kvalifikacija, kao i za izdašna financiranja i sponzorstva vrijedna više stotina tisuća kuna, a često i više milijuna.

U kontekstu trošenja novca Barbariću unutar HEP-a spominju još jedan slučaj. On je, naime, osobno potpisao troškove putnog naloga Vanji Varda, pomoćnici direktora za tržišno-marketinšku strategiju, i to za smještaj u luksuznom Grand Park hotelu s pet zvjezdica u Rovinju, za vrijeme Weekend Media Festivala. Noćenje u tom hotelu stoji oko 5000 kuna. Usporedbe radi, Nacional je od izvora bliskih Vladi dobio podatak da čak ni ministri ne odsjedaju u hotelima s pet zvjezdica, već smiju odsjedati u hotelima s maksimalno četiri zvjezdice.

 

Dok ministri odsjedaju u hotelima s maksimalno četiri zvjezdice, Barbarić je Vanji Varda odobrio smještaj u visini 5000 kuna po noćenju, a nedavno ju je postavio i za šeficu Nadzornog odbora HEP Elektre

 

Za trodnevni boravak Vanje Varda u tom hotelu s pet zvjezdica, od 18. do 22. rujna 2019., HEP je platio 15.880 kn. Nacional je ekskluzivno dobio na uvid i račun i dokument pod nazivom “Zahtjev za pokretanje postupka nabave broj 38/19” kojim se zapravo nabavlja hotelski smještaj za Vanju Varda za vrijeme prošlogodišnjeg Weekend Media Festivala. Taj dokument kojim se pokrivaju sporni troškovi, potpisao je Barbarić. Problem je u tome što Barbarićev posao nije potpisivanje putnih naloga, ali je on to učinio jer je direktor sektora Krešimir Tomasović, koji je Vanji Varda izravno nadređen i koji je formalno taj nalog trebao potpisati, odbio to učiniti upravo zbog enormno visokog troška hotelskog smještaja. Time se, kako tvrde Nacionalovi izvori, nije zamjerio samo Vanji Vardi, već i Frani Barbariću na kojeg ona ima iznimno velik utjecaj pa je Tomasović samim time “pao u njegovu nemilost”.

No on, čini se, nije jedini koji je “pao u nemilost” Frane Barbarića. Izvor blizak vrhu HEP-a tvrdi da je Frane Barbarić zbog Vanje Varde dao opomenu pred otkaz generalu Miljenku Filipoviću, vrlo utjecajnom HDZ-ovcu koji je, uostalom, u HEP-u zaposlen po stranačkoj liniji iako nije zadovoljavao sve uvjete, o čemu je Nacional već pisao. Povod za takvu drastičnu mjeru bio je incident koji se dogodio kad Vanja Varda nije mogla automobilom ući u garažu HEP-a jer se zaštitna rampa punih 10 minuta nije mogla otvoriti. No Nacionalovi izvori tvrde da je incident s rampom bio samo povod.

“Pravi razlog je taj što general Filipović podržava plan da se za novog predsjednika Uprave HEP-a imenuje Marko Ćosić, jedan od sadašnjih članova Uprave, a inače sin generala Krešimira Ćosića”, tvrdi taj izvor.

Činjenica da se Barbarić usudio Filipoviću dati opomenu pred otkaz govori da se on i u stranačkoj hijerarhiji osjeća dovoljno moćno kad je odjednom odlučio stati protiv utjecajnog i dobro umreženog generala Filipovića. Istovremeno, Vanju Vardu je neposredno prije incidenta s rampom dodatno nagradio. Barbarić je, naime, Vardu nedavno postavio na mjesto predsjednice Nadzornog odbora tvrtke HEP Elektra, što govori u prilog tvrdnjama da između njih dvoje vlada odnos velikog povjerenja. Prethodno je s mjesta predsjednice Nadzornog odbora smijenio doktoricu znanosti Vlastu Zanki. Istovremeno, Vanja Varda je jedna od osoba za koje su Nacionalovi izvori tvrdili da bi se njezino zapošljavanje i napredovanje unutar HEP-a također dalo preispitati. Na mjesto predsjednice NO-a HEP-a Elektra, kako tvrde sugovornici iz HEP-a, Barbarić ju je postavio kako bi preko nje kontrolirao predsjednika Uprave te tvrtke Predraga Bogičevića koji je iz kvote HNS-a, a kojeg Frane “ne može nacrtanog vidjeti”.

Nacionalovi izvori tvrde da čovjek od najvećeg povjerenja premijera Andreja Plenkovića, glavni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić, više ipak ne daje baš tako bezrezervnu podršku Frani Barbariću. PHOTO: Josip Regovic/PIXSELL

 

Na mjestu direktora tvrtke HEPODS Barbarić je, pak, produljio mandat dosadašnjem direktoru Nikoli Šulentiću. On je, inače, također jedan od potpisnika suglasnosti o zapošljavaju sestre Josipe Rimac. Jutarnji list objavio je transkripte njihove komunikacije iz koje proizlazi da je i Šulentić sudjelovao u namještanju posla za njezinu sestru: “Rimac je 3. prosinca 2018. Šulentiću poslala poruku da je njezina sestra od pravne službe HEPODS-a dobila obavijest da nije prošla na natječaju na koji se bila javila. Šulentića pita ‘Što ćemo’, a on joj odgovara: ‘Ide novo. Ovaj tjedan.’ Tijekom prosinca 2018. Rimac se kod Šulentića raspituje o detaljima – treba li sestra na novom natječaju podnositi i novu dokumentaciju, za koje će se radno mjesto raspisati natječaj, koliki će biti koeficijent. Zatim mu 14. prosinca šalje poruku da njezinu sestru ‘opet zajebavaju’ i da ona prati koliko natječaja HEPODS objavljuje svaki dan. Šulentić je nastoji umiriti porukom da su dobili suglasnost i da je ‘Šibenik na potezu’. Međutim, 28. prosinca 2018. Rimac šalje Šulentiću novu ljutitu poruku da su je ‘zajebali’ i da im neće dati mira te dodaje ‘Krvi ću im se napit’ i ‘Imam i ja konja za utrku’, a Šulentić joj uzvraća da je ‘sve odobreno’ i da ‘ide’.“

Međutim, ni Šulentić koji je to izravno s Josipom Rimac dogovarao, barem sudeći po citiranim razgovorima, a ni Frane Barbarić, koji je također potpisao suglasnost, a za kojeg Nacionalovi izvori tvrde i da ga je Josipa Rimac posjećivala u upravnoj zgradi HEP-a, nisu za sada osumnjičeni u tom predmetu, već samo član Uprave Saša Dujmić. Činjenica da nije osumnjičen, ali i da se u tom slučaju istraga još uvijek provodi, ide u prilog Šulentiću protiv onih unutar HEP-a koji sada vade odluku Frane Barbarića iz lipnja prošle godine, u kojoj stoji:

„U cilju smanjenja reputacijskog rizika prilikom imenovanja na radna mjesta s posebnim ovlastima, svi radnici, radnici koji se ponovno imenuju na radna mjesta s posebnim ovlastima odnosno kandidati trebaju dostaviti Uvjerenje da se protiv njih ne vodi kazneni postupak.“

 

Ministar Ćorić zamjerio se Barbariću i zato što ne odobrava njegove bliske relacije s tajnikom iz HDZ-a Novi Zagreb Valentinom Rajkovićem, barem kad je u pitanju involviranje u poslove oko HEP-a

 

Dio Nacionalovih izvora iz HEP-a tvrdi da je Šulentićevim imenovanjem Barbarić postupio protivno vlastitoj odluci jer je, bez obzira na to vodi li se formalno protiv te osobe postupak ili ne, riječ o reputacijskoj šteti koju bi trebalo spriječiti, a ta je osoba na vrlo izravan način uključena u aferu. No drugi izvori tvrde da je Šulentić samo trebao poslužiti kao “žrtveno janje”, smatraju ga vrsnim stručnjakom te ističu da ga se Barbarić nije usudio smijeniti kako mu se ovaj ne bi išao osvećivati svojim mogućim saznanjima o pozadini zapošljavanja sestre Josipe Rimac, ali moguće i o drugim spornim poslovima. Međutim, kako tvrde izvori iz HEP-a, na Barbarića je vršen pritisak da se na mjesto Šulentića postavi direktor sektora za razvoj i investicije u HEP ODS-u Krešimir Ugarković, kojeg je umjesto Šulentića na to mjesto gurao Valentino Rajković.

Valentino Rajković je tajnik HDZ-a Novi Zagreb Istok koji slovi za “desnu ruku” Frane Barbarića ne samo kad su u pitanju stranački poslovi, već često i neki poslovi vezani uz HEP, i to iako ondje nije formalno zaposlen. To Nacionalovi izvori smatraju posebno spornim. O slučaju Valentina Rajkovića, čovjeka kojem se sudilo jer je nekad kao zaposlenik MUP-a prodavao boravišne vize strancima, ali i o tome kako se on na jednom skupu našao u bliskom kontaktu s premijerom Plenkovićem i šaptao mu nešto na uho, Nacional je već pisao. Prema informacijama Nacionala, ministar Ćorić zamjerio se Barbariću i zato što ne odobrava njegove bliske relacije s Rajkovićem, barem kad je u pitanju njegovo involviranje u poslove oko HEP-a.


KAKO SE DIJELI NOVAC ZA SPONZORSTVA

Preko HEP-a financiraju se kroz različite projekte i brojni mediji više ili manje bliski Vladi, ali i različite sportske udruge i savezi s kojima su nerijetko opet povezani neki stranački ljudi. Primjerice, jedno od takvih sponzorstava odnosi se na sponzorstvo Zagrebačkog rukometnog saveza u iznosu 180.000 kuna u 2019. godini. Tajnik tog saveza je Kazimir Ilijaš, istaknuti član zagrebačkog HDZ-a koji se u kampanji za parlamentarne izbore 2015. potukao s aktualnim savjetnikom premijera Plenkovića Josipom Jelićem, a Jelić mu je razbio nos. Izvori iz HEP-a ističu da nije toliko sporno to što je HEP kao državna kompanija sponzor nekom uspješnom sportskom savezu na državnoj razini, ali upozoravaju da HEP u zadnje vrijeme sponzorira sve više županijskih sportskih saveza. Obično se to “poklapa” s onim županijama u kojima je HDZ na vlasti. Jedan od posljednjih primjera je i ugovor o sponzorstvu s teniskim savezom Osječko-baranjske županije u iznosu 200.000 kn za 2019. za projekt Besplatna škola tenisa i tenis za sve. A tu je i projekt dječjeg Mini rukometnog turnira Rugvica 2020. u iznosu 115.000 kuna. Iako je zahtjev za sponzorstvom došao od jedne agencije, činjenica je da je načelnik Rugvice Mato Čičak, HDZ-ov zastupnik koji je u Saboru zamijenio velikogoričkog gradonačelnika Dražena Barišića, jednog od osumnjičenih u aferi JANAF.


BARBARIĆ ODBIO IĆI U SAMOIZOLACIJU unatoč bliskom kontaktu

Prema tvrdnjama Nacionalovih izvora, predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić bio je tijekom sjednice Uprave na kojoj se raspravljalo o realizaciji planova i investicija, gotovo puna četiri sata u bliskom kontaktu s dvojicom članova Uprave, Nikolom Rukavinom i Tomislavom Šambićem, kojima je nedugo nakon tog sastanka potvrđen pozitivan nalaz na koronavirus. Međutim, Barbarić je odbio ići u samoizolaciju, i to iako je sa Šambićem nakon toga u još jednoj prilici bio u bliskom kontaktu, odnosno sjedio je do njega. Bilo je to prilikom druženja s drugim visokopozicioniranim djelatnicima HEP-a u restoranu Zlin u Selskoj ulici, gdje je bilo najmanje dvadesetak osoba, zbog čega su oni koji su sjedili bliže Šambiću išli u samoizolaciju, među njima i članovi Uprave Petar Sprčić i Marko Ćosić. Međutim, Barbarić je odbio ići u samoizolaciju, a cijeli slučaj pokušao je zataškati.

Bila je riječ, naime, o druženju u povodu obilaska gradilišta novog bloka u Elektrani-Toplani u Zagorskoj ulici – koje je trebalo ići i u medije, ali je i tu sve stopirano kako se ne bi vidjelo tko je sve ondje bio i da su neki sudionici bili zaraženi koronavirusom.

Komentiraj