EKSKLUZIVNO: Tajanstveni uspon Joze Brkića

Anto Magzan/PIXSELL

Brat glavnog tajnika HDZ-a postao glavni pouzdanik Kolinde Grabar-Kitarović i vodećih ljudi HDZ-a, s kojima se druži na povjerljivim privatnim sastancima

a111112e9ed0b05-V

Dva nepovezana događaja proteklog tjedna su u središte zanimanja lansirali jedno novo ime. Riječ je o Jozi Brkiću, starijem bratu Milijana Brkića, moćnog glavnog tajnika HDZ-a, koji je na otvorenju Europskog prvenstva u košarci u zagrebačkoj Areni, za vrijeme utakmice Hrvatska-Slovenija, sjedio odmah do predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i njezina supruga Jakova Kitarovića. Iako je predsjednica u direktnom TV prijenosu bila u fokusu kamera, rijetko tko je, čak i među članstvom HDZ-a, obratio pažnju na čovjeka koji sjedi do predsjedničinina supruga.

SVE BI TO MOŽDA BRZO BILO ZABORAVLJENO da svega nekoliko dana kasnije tportal nije objavio paparazzo fotografije sa sastanka direktorice izborne kampanje HDZ-a Josipe Rimac i predsjednika Županijskog suda u Zagrebu Ivana Turudića. Sastanak je održan u kafiću Corner u zagrebačkom Ban centru, a prema tvrdnjama tportala, Josipa Rimac prvo je bila zatečena kad su je novinari suočili s činjenicom da imaju njezine fotografije sa sucem Turudićem, da bi potom objasnila da se ona susreće s mnogim ljudima, a susret s Turudićem „nije bio vezan uz nju osobno, već je riječ o prijateljskom susretu“, što god to značilo. Na tim fotografijama se, međutim, jasno vidi da je s njima u Ban centru bio i Jozo Brkić, no s obzirom na to da je Jozo Brkić u javnosti gotovo potpuno nepoznat, nitko ga nije prepoznao pa tako ni postavio pitanje što je on na tom sastanku radio.

Inače, taj sastanak izazvao je veliku medijsku pažnju zbog činjenice da je Josipa Rimac pod istragom zbog sumnje u protuzakonito stjecanje stana te zbog nekih spornih poslova i preprodaje zemljišta u Kninu, o čemu je Nacional nedavno podrobnije informirao javnost otkrivajući koji svjedoci terete novu zvijezdu HDZ-a u usponu. Ona je upravo prošlog tjedna radi preuzimanja funkcije direktorice izborne kampanje HDZ-a dala ostavku na mjesto gradonačelnice Knina, rekavši da ne želi sjediti na dvije stolice, ali je istovremeno od HDZ-ova saborskog zastupnika Ante Jerolimova, koji je također pod istragom zbog sumnji u krivotvorenje diplome, preuzela „drugu stolicu“, odnosno, saborski mandat, čime će privremeno steći zastupnički imunitet. Zanimljivo je da to nije bio prvi susret Josipe Rimac i Ivana Turudića. Izvor iz HDZ-a potvrdio je Nacionalu informaciju da su njih dvoje viđeni i desetak dana ranije na kavi u hotelu Sheraton, no nije poznato je li i tada s njima bio Jozo Brkić. Zašto je sada s njima na sastanku bio Jozo Brkić, nije poznato, ali unutar HDZ-a u tome ne vide ništa čudno jer, kako se tvrdi, Jozo Brkić u društvu Josipe Rimac može se vidjeti gotovo svakodnevno, pogotovo otkako se ona zbog stranačkih obveza preselila u Zagreb. Zajedno često idu i na poslovne ručkove i kave, što zapravo potvrđuje i fotografija koju je objavio tportal.

S DRUGE STRANE, JOZO BRKIĆ često se može vidjeti i u društvu predsjednice Republike i njezina supruga. Izvori bliski vrhu HDZ-a Nacionalu su ispričali da brat Milijana Brkića u posljednje vrijeme počinje preuzimati ulogu važnog čovjeka na Pantovčaku koji uživa osobno povjerenje predsjednice Republike, a ujedno je počeo preuzimati i neke neformalne poslove u vrhu stranačkih struktura HDZ-a. Nitko, međutim, ne zna koja je njegova formalna uloga niti ima li je on uopće, ali sigurno je da ga se na Trgu žrtava fašizma, kao i u blizini predsjedničkog para, vrlo često može vidjeti. Iz Ureda predsjednice, međutim, neformalno tvrde da Jozo Brkić nema nikakve veze s Uredom niti je ondje zaposlen već je riječ o privatnom prijateljskom odnosu između njega i predsjednice i njezina supruga. Oni su se sprijateljili još 2006. godine kad je Kolinda Grabar-Kitarović boravila u Australiji.

SPECIFIČAN STATUS JOZE BRKIĆA u Uredu predsjednika prvi put se mogao primjetiti na svečanom prijemu održanom u Uredu predsjednice na Pantovčaku povodom Dana državnosti 25. lipnja. Urednici Nacionala bili su među uzvanicima na tom događaju te su osobno svjedočili da je prisutan bio i Jozo Brkić i to kao svojevrsni neformalni „ceremonijal majstor“. Upravo je Jozo Brkić, naime, organizirao fotografiranje urednika Nacionala s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović. Pomagao je i brojnim drugim uzvanicima da se fotografiraju s Kolindom Grabar-Kitarović, a neke uzvanike čak je fotografirao njihovim mobitelima. Bio je uljudan, nenametljiv, a opet sveprisutan i vidjelo se da predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović dobro zna tko joj je u blizini. U tom trenutku rijetko je tko od uzvanika uopće znao tko je taj čovjek ili na njega obraćao pažnju, baš kao što je uspio ostati anoniman unatoč činjenici da ga je na malim ekranima u direktnom prijenosu otvaranja Eurobasketa, vidjelo stotine tisuća gledatelja.

Priče o tome da Jozo Brkić postaje bitan faktor u strukturama HDZ-a do Nacionala su počele dolaziti zapravo odmah nakon spomenute proslave Dana državnosti na Pantovčaku. Jedan izvor blizak stranci tada je Nacionalu ispričao da je Jozo Brkić i osobno blizak predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović i njezinu suprugu te da je on kao takav zadužen i za brigu oko uređenja njihova stana.

NACIONAL TADA NIJE DAVAO PREVELIKI ZNAČAJ tim informacijama, no igrom slučaja, nedugo nakon što je ta informacija dostavljena u redakciju, ekipa Nacionala prolazila je Zvonimirovom ulicom i na raskrižju s Bauerovom, na adresi na kojoj živi predsjednica Republike, uočila da iz njezina ulaza izlazi Jozo Brkić, što se uspjelo i snimiti mobitelom. Nedugo potom predsjednica je renovirala stan te je na svom Facebook profilu objavila fotografiju na kojoj ona osobno liči zidove. Iz same fotografije bilo je očito da su zidovi već ranije oličeni te da je fotografija objavljena u dnevno-političke svrhe. Tada je, naime, predsjednica bila u javnoj prepirci s ministrom uprave Arsenom Baukom koji ju je zbog njezinih aktivnosti oko dovršetka crkve u Kninu, opisao kao „ženu koja lijepi pločice“ pa mu je ona tom fotografijom željela poručiti da joj ni jedan posao nije ispod časti. No kako tvrde u HDZ-u, posao s ličenjem nije obavila predsjednica, nego je to za nju sredio upravo Jozo Brkić.

Jozo Brkić donedavno se u medijima spominjao samo kao stariji brat Milijana Brkića koji živi u Australiji, kamo je otišao još u vrijeme rata. Malo tko je uopće znao da se on vratio u Hrvatsku. Jutarnji list pisao je o njemu u ožujku prošle godine, kad se pojavila informacija da svoju kuću u Australiji prodaje za pet milijuna kuna, no tada nitko nije povezao da bi razlog prodaje kuće mogao biti njegov povratak u Hrvatsku.

Kako je objavio Jutarnji, Brkić je u Australiji imao tvrtku Domovina Giftshop koja se, između ostalog, bavila prodajom suvenira, ali i uvozom Cedevite. No Jozo Brkić bavio se i organizacijom koncerata hrvatskih pjevača u Australiji pa je tako, između ostalog, ugostio Matu Bulića, Mladena Grdovića, Dražena Zečića, Marinu Tomašević i Prljavo kazalište.

Brkić je osobito utjecajan među australskim Hrvatima, a obnašao je i dužnost glasnogovornika Ujedinjenih hrvatskih klubova.

POSEBNO JE ZANIMLJIVA ČINJENICA da se Brkićeva kuća u četvrti Edensor Park, 40-ak kilometara od Sidneyja, nalazi u neposrednom susjedstvu kuće Joze Grgića, biznismena poznatog po tome što je bio s generalom Antom Gotovinom u vrijeme njegova bijega i skrivanja od haaških istražitelja te da su Brkić i Grgić također dobri prijatelji.

Kako to da se Jozo Brkić odlučio vratiti u Hrvatsku unatoč dobro razvijenom biznisu u Australiji, nije poznato, ali očigledno mu je i ovdje sasvim dobro krenulo. Zajedno sa Zdenkom i Mariom Antunovićem te Nenadom Roguljem 2011. godine osnovao je tvrtku Bonum Factum. Ima registriranu i svoju vlastitu tvrtku Konzalting procesi, a nedavno je otvorio i obrt za ugostiteljstvo.

Prema tvrdnjama dobro upućenih izvora unutar HDZ-a, neke osobe bliske Karamarku nisu baš sretne što su pored jednog moćnog brata, sada za konkurenciju u borbi za stranačku moć dobili još jednog Brkića.

Komentiraj