POVIJESNE FOTOGRAFIJE i dokumenti te svjedočanstvo hrvatskog branitelja iz Jasenovca, časnika HV-a, otkrivaju razmjere provokacije koja je izvedena stavljanjem spomenploče s pozdravom ‘za dom spremni’ na mjestu gdje su stolovali ustaški krvnici

‘Moja majka Anka bila je djevojčica u vrijeme kad su ustaše u Jasenovcu formirali logor. Njezin otac, moj djed Stjepan Lang bio je kovač, a Dinko Šakić bio nam je prvi susjed. Naime, ustaška bolnica nalazila se preko puta kuće moga djeda, a Šakić je živio nekoliko metara dalje. On je obožavao moju mamu, a i ona njega jer su joj on i njegova supruga Nada uvijek davali čokoladice. Jednog dana moja je majka, tada 14-godišnja djevojčica, sva uplakana uletjela u radionu kod djeda, a ondje se slučajno zatekao i Dinko Šakić.

Pročitajte članak u cijelosti na našem digitalnom izdanju.

 

Komentiraj

PREKOSAŠA ZINAJA, FOTOMONOGRAFIJA JASENOVAC 1945.-1947. I PRIVATNA ARHIVA
Podijeli objavu
Prethodni članakPLENKOVIĆ izigrao Cvitana i generale osumnjičene u Bosni i Hercegovini
Sljedeći članakVRIJEME Maglovito uz mogućnost slabih oborina
Orhidea Gaura Hodak rođena je 20. svibnja 1974. u Zagrebu. Nakon završene srednje škole za upravu i pravosuđe, upisuje studij kontrole letenja, ali od njega ubrzo odustaje. Odlazi na godinu dana u London, a nakon povratka, zapošljava se u jednoj privatnoj tvrtci kao službenica. Krajem 90­ih sve se više zanima za politička događanja, upisuje studij politologije (uz rad) i odlučuje potpuno promijeniti karijeru. Novinarstvom se bavi od 2003., kada je počela raditi u gradskoj redakciji Jutarnjeg lista. Karijeru nastavlja u magazinu Story, gdje se bavila temama vezanim uz svijet kazališta, filma, glazbe i kulture. Zbog zanimanja za šire društveno­političke teme, 2007. godine prelazi u politički tjednik Nacional, gdje je obrađivala razne društvene fenomene i raspon tema od znanosti i medicine do kriminala i politike, što je često uključivalo dublje istraživanje. S grupom novinara 2011. prelazi u novoosnovani tjednik Aktual, ondje se fokusira uglavnom na teme iz unutarnje politike. Paralelno uz rad, završila je studij politologije na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu i upisala diplomski studij iz područja međunarodnih odnosa. Od 2013. ima status slobodne novinarke. Autorica je knjige "Tuđman i Perković". Krajem 2014. priključuje se ekipi na čelu s Berislavom Jelinićem koja je nakon dvije i pol godine pauze ponovno pokrenula tjednik Nacional.