EKSKLUZIVNO: PRIKRIVENI MANEVRI ATLETICO MADRIDA

Blaž Zgaga i Planet TV

Tajni sporazum za „nagradu“ od 1,9 milijuna eura

footballeaksOblakov agent Miha Mlakar, rođen 1975., sa stalnim prebivalištem u Ljubljani u Sloveniji, nije se u slovenskom tisku pojavljivao prije ljeta 2013., kada su ga citirali nakon što su portugalski mediji izvijestili o Oblakovim sukobima s Benfikom. Svo vrijeme, što se pojavljivanja u javnosti tiče, drži se vrlo rezervirano. Od 2008. vlasnik je male sportske agencije MM Pro Aktiv d.o.o. sa sjedištem u Ljubljani. Godišnja poslovna izviješća te tvrtke pokazuju da je godinama poslovala između malih profita i gubitaka. Tijekom 2014. ponovo se pojavio u javnosti kada se trebao završiti dogovor koji je postignut godinu dana ranije.

Nakon što je Oblak u Portugalu u sezoni 2013/14. izabran za golmana godine i vodio Benfiku do finala Europske lige, proglašen je jednim od najperspektivnijih golmana u Europi. Bio je toliko talentiran da je i madridski Real, jedan od najvećih svjetskih klubova, s njime htio potpisati ugovor.

17.lipnja 2014. Mlakar je i službeno potvrdio da su za njega zainteresirani i Real Madrid i njegov gradski rival Atletico Madrid. Za španjolski dnevni list As Oblak je izjavio da mu je Real prvi pristupio. Bio je među prvima na listi želja tog kluba.

Kako bilo, Oblak i Mlakar odlučili su se za Atletico. Ugovor o transferu u iznosu od 16 milijuna eura potpisan je 15. lipnja 2014. Dva dana kasnije Oblak je s tim klubom također potpisao i ugovor o plaći, što mu je donijelo 1,5 milijuna eura netto godišnje plaće tijekom svake od sljedećih šest sezona.

Ali pravi dogovor dogodio se puno ranije, 6. srpnja 2014. Miguel Angel Gil Marin, direktor Atletica, potpisao je tada tajni sporazum sa Mlakarovom agencijom Playerspromotion AG. Pomogao mu je slovenski odvjetnik Janez Pejovnik, specijalist za sportsko pravo.

Ovaj povjerljivi ugovor otkriva da je Atletico Madrid angažirao Mlakara za iznos od 1.925.000 eura i 12,5 posto od Oblakova budućeg transfera, što je još jedan sporazum o vlasništvu treće strane. Utoliko je prava cijena koju je Atletico platio za Oblaka 17,9 milijuna eura. Klub je platio 16 milijuna eura Benfici i 1,9 milijuna eura tvrtki Playerspromotion AG. Osoba bliska tom dogovoru, koja je željela ostati anonima, rekla je da je tih 1,9 milijuna eura bila „nagrada“ za Mlakara.

Dan nakon tog sporazuma, 7. srpnja 2014., Oblak je prošao liječnički pregled u Atleticu i transfer se formalno zaključio deset dana kasnije.

U tom prikrivenom ugovoru Atletico je pristao da će dan kasnije Benfici poslati ponudu vrijednu točno 16 milijuna eura netto i bez poreza na dodanu vrijednost. Bio je to točno isti iznos koliko je iznosio sljedeći minimalni odštetni iznos Benfici za Oblaka, koji je otkrio Krajišnikov email.

Sadržaj tog ugovora točno otkriva što je Mlakar s druge strane pristao napraviti da Oblak potpiše baš za Atletico. Mlakar se uopće ne spominje u ugovoru koji je između Atletico Madrida i Benfice potpisan 15. srpnja 2014., ili u ugovoru o Oblakovoj plaći u Atleticu.

Formalno se čini da u ovom transferu uopće nije bilo nikakvog agenta. Ovo je tek još jedno u nizu kršenja pravila. FIFA-ina pravila koja reguliraju ponašanje agenata igrača iz 2008., koja su bila na snazi u ljeto 2014. u članku 22.3 traže: „Svaki agent igrača osigurat će da se njegovo ime, potpis i ime njegova klijenta pojave u svakom ugovoru koji proizlazi iz transakcija u kojima je uključen“.

Zašto je zapravo ovaj sporazum između Mlakara i Atletico Madrida od 6. srpnja 2014. ostao tako skriven? Odgovor se skriva u Švicarskoj i legalnom izbjegavanju poreza. Playerspromotion AG, koji je potpisao taj ugovor vrijedan 1,9 milijuna eura, nije postojao na dan potpisa tog tajnog sporazuma. Tvrtka je osnovana nekoliko tjedana kasnije.

[pdf-embedder url=”http://www.nacional.hr/wp-content/uploads/2016/12/Mlakar-švicarska-firma-Conf_STVZug_PLAYERSPRO_CertificateOfResidence_leg….pdf” title=”mlakar-svicarska-firma-conf_stvzug_playerspro_certificateofresidence_leg”]
Službeni švicarski dokument s podacima od tvrtki Oblakova agenta Mihe Mlakara u švicarskom kantonu Zugu

 

Osnivanje tvrtke Playerspromotion AG započelo je dan poslije tajnog dogovora

Sporazum između tvrtke Playerspromotion AG i Atletico Madrida definira plaćanje 1.925.000 eura Mlakaru „u roku od 2 dana od datuma izdavanja potvrde o definitivnom ili provizornom certifikatu o međunarodnom transferu“. Multimilijunski transferni iznos Atletico je prebacio Benfici 18. srpnja 2014., pa je vrlo skoro Mlakar mogao dobiti svoju „nagradu“, koja je za 28 posto veća od Oblakove netto plaće. Sukladno Krajišnikovu emailu, također mu je pripadalo pravo na dodatnih 6,25 posto od Oblakova transfera kao vlasništvo treće strane. Tako je Mlakar zaradio 1,9 milijuna eura od Atletico Madrida i vjerojatno dodatni milijun od Benfice.

Mlakar, koji živi na potezu između Švicarske i Ljubljane, sa stalnim prebivalištem u Ljubljani, bio je 2014. slovenski porezni obveznik. Lokalni porezni zakon traži od rezidenata da prijave sve globalne prihode.

Kad bi Atletico prebacio 1,9 milijuna eura njegovoj slovenskoj tvrtki MM Pro Aktiv d.o.o., profit bi joj dramatično porastao i Mlakar bi morao platiti 17 posto poreza na tvrtku. Kad bi taj iznos primio kao osoba, trebao bi platiti 50 posto poreza na osobni prihod.

Rješenje je pronađeno u Švicarskoj. Švicarske Narodne novine otkrivaju da je Mlakar započeo s osnivanjem sportske agencije Playerspromotion AG 7. srpnja 2014., svega dan nakon što je potpisao tajni ugovor s Atleticom iz Madrida.

Tvrtku je 24. srpnja 2014. u Zugu formalno registrirao posrednik Brunello Giovanni Emilio Augusto Donati. Radi se o švicarskom kantonu koji najagresivnije smanjuje poreze među 26 švicarskih kantona. Donati je trenutno uključen u 79 švicarskih tvrtki i radio je s dodatnih 259 tvrtki u prošlosti. Profesionalni je nominalni direktor. Mlakar ga je na toj poziciji u tvrtki Playerspromotion AG zamijenio devet mjeseci kasnije.

Korporativni porez u Zugu 2014. je iznosio 14,6 posto, što je neznatno niže od 17 posto koliko iznosi u Sloveniji. Ali mu je švicarska tvrtka ponudila lakšu i prikriveniju distribuciju 1,9 milijuna eura kroz mnoge različite transakcije, pozajmice, investicije i životna osiguranja, što je ostalo skriveno slovenskim poreznim vlastima. Par tjedana nakon tog deala, 1. kolovoza 2014., Mlakar je primjerice potpisao policu osobnog životnog osiguranja u Basler Versicherungu s mjesečnom policom od 1893 eura, koju je pola plaćao osobno, a polovicu njegov poslodavac.

Dio novca od „nagrade“ moguće je završio u tvrtki MM Pro Aktiv d.o.o., što je prijavljeno kao profit od 333.000 eura te godine. Ta je slovenska tvrtka blisko povezana s Playerspromotionom. Zapravo ju je na adresi Šmartinska cesta 130 u Ljubljani, gdje je nominalno prijavljena, nemoguće pronaći. Recepcionist u toj poslovnoj zgradi nije znao da ta tvrtka postoji na toj adresi. Ali se na fasadi na ulazu u tu zgradu nalaze veliki logotipi tvrtke Playerspromotion Slovenija, lokalne podružnice Mlakarove švicarske agencije, koja ne postoji u slovenskom poslovnom registru.

 

»Nijedan ugovor nije bio potpisan bez znanja Jana Oblaka“

Mlakar nije odgovorio na brojna precizno postavljena pitanja vezana uz Oblakov transfer iz Benfice u Atletico Madrid, ali je ponudio načelni odgovor. Napisao je da ga poslovna tajnost transakcija i sporazuma sprječava objasniti detalje relevantnih transakcija. „U transferu g. Jana Oblaka sve je napravljeno i izvršeno posve u suglasju s važećim FIFA pravilima i regulacijama, kao i zakonodavstvom nacionalne nogometne asocijacije. G. Jan Oblak svo je vrijeme bio posve informiran i upoznat sa svim pojedinim koracima i sa svakom transakcijom u svakom pojedinom trenutku. Sve mjerodavna nogometna i druga – uključujući i vladina – tijela vlasti bila su transparentno i propisno obaviještena o svakom pojedinom sporazumu“.

„Playerspromotion AG poštuje sve svoje obveze, uključujući porezne i slične, marljivo i propisno, a u vezi sa svim transferima i operacijama koje se izvode u svim zemljama gdje se te operacije moraju provoditi. G. Miha Mlakar i Playerspromotion AG su švicarski porezni rezidenti i utoliko potvrđujemo i prijevljujemo da oboje ispunjavaju sve obveze sukladno švicarskim zakonima“.

Dodao je da su gotovo svi datumi i neke povezane činjenice u postavljenim pitanjima pogrešni i ne odgovaraju istini; takvi datumi i pretpostavke su već cirkulirali u nekim novinama u prošlim godinama, ali se vidjelo da su bili netočni i pogrešni“.

Mlakar nije odgovorio na pitanje dijeli li svoje postotke iz Oblakova transfera s golmanom ili njegovom obitelji. Ni Jan Oblak ni njegov otac Matjaž nisu odgovorili na to i mnoga druga pitanja.

U svom zajedničkom pismu odgovorili su: „Ne možemo komentirati pojedinačne brojke i članke iz ugovora. Ovo je posebno definirano u potpisanim ugovorima s nogometnim klubovima. Jan Oblak je jako zadovoljan s trenutnim radom Mihe Mlakara i Playerspromotion AG: On radi kao agent profesionalno, transparentno i učinkovito. Jan Oblak upoznat je s trenutnim mogućnostima, koje mu dopuštaju potpisani ugovori, i informiran je o svim sporazumima promptno i točno.

Sve procedure kroz koje igrač mora proći tijekom transfera u novi klub, uključujući potpisivanje ugovora, medicinski pregled i pregovore s trećim klubovima tijekom važećeg ugovora s postojećim klubom, u Oblakovu slučaju provedene su uvijek legalno i u suglasju s pravilima FIFA-e, kao i u suglasju s potpisanim sporazumom između Jana Oblaka i njegova agenta. Ne treba posebno napominjati da nijedan ugovor nije bio potpisan bez znanja ili prijašnje suglasnosti Jana Oblaka“, odgovorili su.

Mlakar, Jan Oblak i njegov otac Matjaž,  nisu odgovorili na pitanje jesu li osobni ili obiteljski prijatelji.

Atletico Madrid ponudio je samo načelni odgovor, da klub ne može osigurati nijednu specifičnu informaciju ni o jednoj od operacija, budući da se moraju držati povjerljivosti. Smjesta su ustvrdili „da u svim slučajevima striktno poštuju sve svoje obveze sukladno zakonima u svakom trenutku, uključujući porezno pravo i sporstku regulaciju“ i da „su svi ugovori koje su klub ili agent potpisali propisno predstavljeni nadležnim poreznim i sportskim vlastima, kao i klupskim revizorima“.

Klub posebice tvrdi da je posve ispunio FIFA regulaciju koje se tiče TPO, kao što je ispunio i sve pretpostavke koje traži španjolska legislativa vezano uz porezne prijave pojedinaca ili tvrtki iz inozemstva, sukladno međunarodnim ugovorima.

Benfica i agent Jorge Mendesove agencije Gestifute nisu odgovorili na pitanja.

 

Sljedeći Oblakov transfer i sljedeći multimilijunski dio

Značajna posljedica tajnog sporazuma potpisanog 6. srpnja 2014. između Atletico Madrida i Mihe Mlakara je 12,5 posto udjela u budućem Oblakovom transferu. To će toj agenciji donijeti nevjerojatan iznos novca.

Oblakov ugovor o zaposlenju s Atletico Madridom, potpisan 17. srpnja 2014. uključivao je isplatnu opciju postavljenu na 47 milijuna eura i kasnije u veljači 2016., kada je potpisao novi ugovor, taj je odštetni iznos udvostručen na 100 milijuna eura.

Mladar je formalno registriran pri Britanskoj nogometnoj asocijaciji kao posrednik od srpnja 2015. Ovo nije iznenađnje, jer je Manchester United skautirao Jana Oblaka u siječnju 2016. Ako bi sljedeći Oblakov transfer dosegao spomenuti iznos od 100 milijuna eura odštetne klauzule, Mlakaru će pripasti 12,5 posto od tog iznosa, koji će Atletico Madridu platiti neki treći klub. Pa bi ta „nagrada“ u tom slučaju mogla doseći 12,5 milijuna eura.

[pdf-embedder url=”http://www.nacional.hr/wp-content/uploads/2016/12/Oblak-Agente-1.pdf” title=”oblak-agente-1″]
Ugovor između Atletico Madrida i Mlakarove švicarske tvrtke

Komentiraj

nacional banner
nacional banner