EKSKLUZIVNO: Porezna uprava utvrdila četiri milijuna kuna nesrazmjera Kovačevićeve imovine i legalnih primanja

Četiri milijuna kuna nesrazmjera imovine Dragana Kovačevića s njegovim legalnim primanjima utvrdila je Porezna uprava, ekskluzivno doznaje Nacional informaciju koja razjašnjava dilemu posjeduje li Kovačević više nego što su njegova legalna primanja omogućavala. O tome se u javnosti raspravlja otkad je donedavni ugledni direktor Janafa 17. rujna uhićen zbog sumnje da je primio 1,96 milijuna kuna mita od ivanićgradskog poduzetnika Krešimira Peteka, a mediji iz dana u dan objavljuju detalje o Kovačevićevim stanovima i vikendici s bazenom, ali i o kreditima od, navodno, četiristo tisuća eura.

Nacional je doznao da je Samostalni sektor za financijske istrage Porezne uprave USKOK-u dostavio Izvješće u kojem su analizirani prihodi i rashodi Dragana Kovačevića i članova njegove obitelji. Prema navodima iz tog izvješća, utvrđeno je da kod Kovačevića „egzistira nesrazmjer legalnih primanja i imovine koju posjeduje u iznosu od cca četiri milijuna kuna“. Istražitelji su, među ostalim, zaključili da Kovačević „zbilja veliku količinu novca daje za vozila koja poklanja odabranim ženskim osobama, zatim ručkove, večere, ali i zabave na koje dolaze mlađe ženske osobe čije je društvo potrebno platiti“.

Točan iznos tog novca, ali i njegovo porijeklo, morat će se utvrditi i istrazi, ali i dosad je u javnost izašlo obilje podataka koji ukazuju da je Dragan Kovačević bogat čovjek, ali i da neće biti tako lako utvrditi što točno ima, i kako je to stekao.

Kovačevićev odvjetnik Ivo Farčić, međutim, već na početku istrage nastoji umanjiti javni dojam o nesrazmjeru imovine i legalnih primanja Dragana Kovačevića. “Nesrazmjer imovine nije sadržaj ovog postupka”, kazao je ovih dana Farčić. “Postupak je tek počeo. Nismo se bavili takvim stvarima. Ono što sam na brzinu saznao je da Kovačević ima doduše određene nekretnine, ali sam saznao i za solidno kreditno zaduženje. Ima nekih 400.000 eura kredita. Ne tvrdim da je to sve i da sam rekao sve. Ne bih govorio o nesrazmjeru”, dodao je.

Farčić: “Dragan Kovačević ima najmanje 400 tisuća eura kredita”

Koji dan kasnije, Farčić je te svoje tvrdnje ponovio, rekavši kako “ne vidi” nesrazmjer Kovačevićeve imovine i primanja. “Vidim da ima vlasništvo tri stana i veliko kreditno zaduženje. Njegova uspješnost se sastoji u tome da servisira kredite, znam za barem 400.000 eura kreditnog zaduženja i smatram da njegova imovina nije veća od toga”.

Farčić: “Kovačeviću su iz šale kupili neispravan stroj za brojanje novca”

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, međutim, misli nešto drukčije. Kako je 21. rujna objavio 24sata.hr, Povjerenstvo amjerava “provesti kompletnu provjeru imovine uhićenog šefa Janafa Dragana Kovačevića zbog sumnji u nesrazmjer imovine i jer nije sve prijavio u imovinskoj kartici što mu je zakonska obveza”.

Kovačević je u imovinskoj kartici prijavio plaću nešto veću od 25.700 kuna mjesečno, dva kredita od 400.000 eura i tri stana, od kojih je naveo da je za dva stana suvlasnik sa suprugom.

No 24sata.hr otkrio je da njegova supruga ima stan od oko 45 kvadrata u Branimirovoj ulici u Zagrebu za koji kupoprodajni ugovor datira još iz 2016. godine, ali on nije prijavljen u Kovačevićevoj imovinskoj kartici.

Spominje se i stan u luksuznom Ban centru u središtu Zagreba koji je Kovačević navodno koristio, ali 24sata.hr je objavio kako “nikakvu nekretninu nije prijavio u imovinskoj kartici na toj adresi, a uvidom u zemljišne knjige je jasno da tamo niti jedan stan ili garaža ne glase na njegovo ime ili na ime njegovih tvrtki”.

Nacional je ranije objavio vlasničku analizu sada već znamenitog Kluba u Slovenskoj 9, koji se sastoji od dva zasebno upisana stana, odnosno jednog poslovnog prostora i jednog stana ukupne veličine oko 83 četvorna metra. Tim prostorima raspolaže Kovačević. Oba stana, odnosno poslovni prostor i stan, upisani su kao vlasništvo tvrtke Finkor d.o.o. čiji su osnivači i članovi društva Dragan Kovačević i Centar ekonomskog razvoja CER d.o.o. Jedini osnivač CER-a je također Kovačević, a tvrtka je registrirana na adresi Božidara Adžije 22.

Kovačevićev diskretni ‘klub’ za privatna druženja donosio je pristojan dodatni prihod

Mediji su provjerili i Kovačevićevo imanje u Zagorju, u mjestu Hruševec, za koje je u imovinskoj kartici napisao da vrijedi 60 tisuća kuna. Večernji list je objavio reportažu s tog mjesta s fotografijama, ilustrirajući kako je riječ o vikendici s bazenom za koju je jako malo vjerojatno da vrijedi samo 60 tisuća kuna. Vikendica ima podrum, prizemlje i potkrovlje, a ispred nje je voćnjak. “Mjesto Lukcina koje je on naveo u svojoj imovinskoj kartici ne postoji ni u Zagorju niti bilo gdje u Hrvatskoj. Ne može se reći da je to neki luksuzni objekt, ali ipak njegova vrijednost sigurno je veća od 60.000 kuna, što su nam potvrdili i lokalci uz napomenu da je realnije da to imanje vrijedi šezdesetak tisuća eura”, objavio je Večernji list.

Otkriveno je da Dragan Kovačević ima i dva grobna mjesta u Aleji zaslužnih građana na zagrebačkom groblju Mirogoj koja su, prema pisanju Jutarnjeg lista, plaćena “oko 250 tisuća kuna”, pri čemu nije precizirano je li to cijena za oba ili za jedno grobno mjesto. Tu je grobnicu Kovačević navodno kupio 2017. godine.

Sve će te informacije, kao i sve detalje oko imovine Dragana Kovačevića i njezina podrijetla, trebati utvrditi sudska istraga. Zasad, ekskluzivna Nacionalova informacija da je Samostalni sektor za financijske istrage Porezne uprave ustanovio četiri milijuna kuna nesrazmjera legalnih Kovačevićevih primanja s njegovom imovinom, te taj podatak dostavio Uskoku, dragocjen je detalj u rasplitanju misterija o tome što uistinu posjeduje donedavni uglednik poslovni čovjek, a sadašnji pritvoreni osumnjičenik Uskoka.

Više detalja o svim aspektima “afere Janaf” čitajte u novom tiskanom izdanju Nacionala, koje je danas stiglo na kioske.

Komentiraj