EKSKLUZIVNO: Pitanja Dalije Orešković DORH-u o istrazi poslijeratne obnove na Baniji

Supredsjednica stranke Centar Dalija Orešković poslala je 5. siječnja državnome odvjetnišvu (DORH)  e-mail sa zahtjevom da joj objasni detalje kriminalističkog istraživanja poslijeratne obnove, koje je DORH najavio. Odgovor nije dobila.

Nacional.hr objavljuje e-mail Dalije Orešković:

“Poštovani,

Na službenim internetskim stranicama Državnog odvjetništva Republike Hrvatske objavljeno je priopćenje povodom zaprimljenih upita novinara. U njemu se navodi da će, s obzirom na javne objave i istupe pojedinaca te upite o mogućim propustima u poslijeratnoj obnovi objekata na području Sisačko – moslavačke županije, Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala žurno zatražiti od policije provođenje kriminalističkog istraživanja radi utvrđenja postojanja osnovane sumnje da bi bilo počinjeno kazneno djelo iz nadležnosti USKOK-a ili neko od drugih kaznenih djela za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti, te će se ujedno zatražiti i od drugih državnih tijela poduzimanje radnji i mjera iz njihove nadležnosti.

Slijedom navedenog priopćenja, a sukladno članku 17. stavku 2. alineja 2. Zakona o pravu na pristup informacijama, tražim od naslovnog tijela nekoliko dodatnih pojašnjenja. Prije svega, očitovanje o kojim eventualnim kaznenim djelima se radi, odnosno povodom počinjenja kojih mogućih kaznenih djela su aktivirani javni resursi te je naloženo provođenje kriminalističkog istraživanja, posebice imajući na umu mogućnost da je za pojedine protupravne radnje nastupila zastara pokretanja i provođenja kaznenog postupka.

Nadalje, prema informacijama objavljenim u medijima u razdoblju od 1995.g. do 2010.g., država je obnovila oko 150.000,00 objekata. U području koje je razrušeno u prošlotjednim potresima nije uspostavljena baza podataka o razrušenim objektima niti su nadležna državna tijela utvrdila stanje, obujam i težinu štete nastale nedavnim potresima. S tim u vezi zanima me kakva je uputa i nalog dan za kriminalističko istraživanje te na koji način se isto provodi.

S obzirom na činjenicu da je u razdoblju u kojem se provodila obnova na području koje je stradalo u nedavnim potresima funkciju glavnog inženjera za obnovu u tadašnjem Ministarstvu za javne radove, obnovu i graditeljstvo koje je koordiniralo obnovu, obnašao Ivo Žinić, aktualni župan Sisačko – moslavačke županije, te da isti sada na temelju svog položaja ima mogućnost utjecaja na način utvrđivanja situacije na terenu kao i na tijek saniranja novonastale štete, na koji način će se osigurati potpuno i sveobuhvatno utvrđivanje materijalne istine. Naime, iako izvidi kaznenih djela i kriminalistička istraživanja pojedinog kaznenog djela nisu obuhvaćeni pojmom javnog postupka, javnost ima pravo znati na koji način nadležna državna tijela pa tako i tijeka kaznenog progona, obavljaju svoje zadaće. Opseg štete na potresom pogođenom području, koja ovog trena nije niti popisana niti utvrđena od strane bilo kojeg tijela javne vlasti, otvara mogućnost selektivnog pristupa kriminalističkih istražitelja, kao i instrumentalizaciju nadležnih institucija pa tako i tijela kaznenog progona u političke svrhe.

Nadalje, s obzirom da je riječ o podacima koji bi morali biti javni, a relevantna dokumentacija se nalazi u Središnjem državnom uredu, tražim očitovanje o tome jeste li utvrdili koje su sve tvrtke i osobe bile uključene u izvđenje radova i obavljanje nadzora na području koje je pogođeno nedavnim potresima te Vas pozivam da mi dostavite takav popis ukoliko postoji, a ukoliko ga niste utvrdili, jasno očitovanje da s takvim popisom kao tijelo kaznenog progona ne raspolažete.

Podnositeljica zahtjeva
Dalija Orešković.”

Orešković: “DORH je možda instrumentaliziran, a vlast opstruira utvrđivanje činjenica”

 

Komentiraj