Sumnjivo samoubojstvo ključnog svjedoka, nikad viđeni tajni iskazi i navodna priprema ubojstva Nadana Vidoševića samo su dio nepoznatih detalja afere hgk

Nacional ekskluzivno donosi dio iskaza Igora Premilovca, ključnog svjedoka u aferi HGK i suvlasnika tvrtke Remorker International koji je priznao da je Dubravku Kovaču platio 200 tisuća eura da mu preko Tomislava Karamarka, Dražena Viteza i Željke Pokupec riješi problem s Državnim inspektoratom. Dubravko Kovač dvije godine kasnije pronađen je mrtav

‘Želim kazati da sam se u tijeku devizne kontrole povjerio tijekom 2010. Dubravku Kovaču kojeg sam prije toga poznavao nekoliko godina. Dubravko Kovač bio je vlasnik restorana u Bruxellesu, a izvršio je navodno samoubojstvo u tom restoranu u rujnu 2012. Nakon što sam mu ja ispričao o svojim problemima, obećao je da će sve riješiti, rekavši mi da to može riješiti preko Karamarka i Viteza, iz policije, kojem je rekao da se javim ako ikad budem imao problema i da Vitez vodi o meni računa. Ja sam na traženje Dubravka Kovača, predao Dubravku Kovaču iznos od 200.000 eura, kako bi mi riješio problem na Deviznom inspektoratu. Naime, prije toga bio sam pozvan iz Deviznog inspektorata kako bih objasnio okolnosti poslovanja društva Remorker International, a pozvala me je inspektorica B. M. (podaci poznati redakciji). Ja sam i bio u Deviznom inspektoratu u kojem sam dao i izjavu inspektorici M. o poslovanju Remorkera International. Tada sam inspektorici izjavio da sam poslovao s gotovinom, ali nisam spominjao fiktivne račune. Meni je Dubravko Kovač, kada sam ga pitao kako će riješiti moj problem, rekao da ‘što manje znam, to bolje’. Nakon toga mene nitko više nije zvao iz Deviznog inspektorata”, ovo je samo dio iskaza koji je Igor Premilovac, suvlasnik tvrtke Remorker International preko koje se izvlačio novac iz HGK, dao 11. listopada 2012. godine Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, tijekom ispitivanja koje je trajalo sedam i pol sati.

 REAKCIJA

‘Premilovac ne spominje Željku Pokupec kao osobu koja je nudila protuzakonite usluge’

Poštovani;

obraćam Vam se ovim zahtjevom za ispravak na temelju čl. 40 Zakona o medijima (NN 59/04, 84/11, 81/13) kao punomoćnik Željke Pokupec, a povodom teksta objavljenog u tjedniku Nacional broj 962 od 4. listopada 2016.,pod naslovom „EKSKLUZIVNO Nadan Vidošević: ‘Pripremali su teren za moje ubojstvo’ autorice Orhidee Gaura Hodak, u kojem se tekstu, na štetu moje stranke, iznosi niz neistina i insinuacija bez apsolutno ikakve činjenične podloge, a takvim se iznošenjem informacija vrijeđaju prava i interesi moje stranke.

U skladu s čl. 42 st. 1 Zakona o medijima, pojašnjavam da se ispravak odnosi na neistinitu informaciju da je u iskazu koji je Igor Premilovac dao Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, on spominjao Željku Pokupec u kontekstu jedne od osoba koje su navodno njemu nudile protuzakonite usluge, ili točnije da je on u tom iskazu, kako neistinito navodite u podnaslovu „…priznao da je Dubravku Kovaču platio 200 tisuća eura da mu preko Tomislava Karamarka, Dražena Viteza i Željke Pokupec riješi problem s Državnim inspektoratom“ .

Uostalom, da se radi o potpunoj neistini na štetu moje stranke, vidljivo je već iz sadržaja podnaslova i preslike toga iskaza na listu 16 istog broja Nacionala, gdje podnaslov tvrdi da je u prilogu „Preslika originalnog iskaza Igora Premilovca u kojem tvrdi da mu je Kovač rekao da preko Karamarka, Viteza i Željke Pokupec može riješiti njegove probleme i tražio 200 tisuća eura za to“, no u preslici toga iskaza, gdje je navodna inkriminacija dramatično zaokružena crvenim, moja se stranka uopće ne spominje.

Već iz očitog dispariteta između sadržaja podnaslova i samog teksta, vidljivo je da se radi o svjesno neistinitoj objavi, koja i ne pokušava priču prezentirati dokumentaristički korektno. Sam tekst i njegova oprema moju stranku predstavljaju kao sudionicu nekakvog zločinačkog plana, a iz fotografske opreme teksta, koja sadrži i sliku zapisnika o iskazu osobe koju se navodno citira u tekstu, vidljivo je da je Željka Pokupec, tada županijska državna odvjetnica u Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu; kao jedna od više službenih osoba, samo prisustvovala uzimanju iskaza od Igora Premilovca, koji je tada, a ni kasnije, nije uopće spominjao u kontekstu koji sporni tekst neistinito iznosi.

Ovakvom prezentacijom „vijesti“, a posebno opremom teksta – naslovima i podnaslovima, dovodi se u zabludu čitatelje kako se radi o citatu izjave Igora Premilovca, koja sasvim sigurno u odnosu na Željku Pokupec ne sadrži takve tvrdnje, pa moja stranka zbog iznošenja ovakvih teških neistina, trpi veliku štetu u radu i svakodnevnom životu, za koju štetu odgovornost snose autorica, uredništvo i nakladnik lista Nacional. Da se radi o svjesnom i namjernom djelovanju na štetu moje stranke, vidljivo je već i iz činjenice da ste u posjedu iskaza Igora Premilovca, pa onda i znate da ona ne sadrži sporne tvrdnje na štetu moje stranke.

S tim u svezi, kako vam je poznato da iskaz Igora Premilovca doista ne sadrži vaše sporne tvrdnje na štetu moje stranke, te da je moje reagiranje opravdano i utemeljeno, tražim da ga na temelju čl. 42 st. 2 Zakona o medijima, radi potpunog i pravilnog informiranja Vaših čitatelja, kako u pogledu činjenica, tako i u pogledu načina na koji obavljate i shvaćate svoju ulogu i odgovornost u informiranju javnosti, objavite u njegovu integralnom obliku u prvom sljedećem broju Vašeg tjednika, na istom mjestu i na način kako je objavljen i tekst koji je povod ovom obraćanju.

U Zagrebu, 26. listopada 2016. godine.

S poštovanjem;

Željka Pokupec iz Zagreba, Vinogradi 1

po punomoćniku, odvjetniku Rafaelu Krešiću

Komentiraj

PREKONacional i Pixsell
Podijeli objavu
Prethodni članakVIDEO: Intervju s Tsunehirom Kunimotom iz tvrtke Mitsubishi
Sljedeći članakNobelova nagrada za fiziku britanskim znanstvenicima za istraživanje neobičnih oblika tvari
Orhidea Gaura Hodak rođena je 20. svibnja 1974. u Zagrebu. Nakon završene srednje škole za upravu i pravosuđe, upisuje studij kontrole letenja, ali od njega ubrzo odustaje. Odlazi na godinu dana u London, a nakon povratka, zapošljava se u jednoj privatnoj tvrtci kao službenica. Krajem 90­ih sve se više zanima za politička događanja, upisuje studij politologije (uz rad) i odlučuje potpuno promijeniti karijeru. Novinarstvom se bavi od 2003., kada je počela raditi u gradskoj redakciji Jutarnjeg lista. Karijeru nastavlja u magazinu Story, gdje se bavila temama vezanim uz svijet kazališta, filma, glazbe i kulture. Zbog zanimanja za šire društveno­političke teme, 2007. godine prelazi u politički tjednik Nacional, gdje je obrađivala razne društvene fenomene i raspon tema od znanosti i medicine do kriminala i politike, što je često uključivalo dublje istraživanje. S grupom novinara 2011. prelazi u novoosnovani tjednik Aktual, ondje se fokusira uglavnom na teme iz unutarnje politike. Paralelno uz rad, završila je studij politologije na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu i upisala diplomski studij iz područja međunarodnih odnosa. Od 2013. ima status slobodne novinarke. Autorica je knjige "Tuđman i Perković". Krajem 2014. priključuje se ekipi na čelu s Berislavom Jelinićem koja je nakon dvije i pol godine pauze ponovno pokrenula tjednik Nacional.