Ekskluzivno: Milijun troslojnih maski po cijeni od 0,20 dolara

U Vladi ističu da je zaštitna oprema nabavljena po u tom trenu najpovoljnijoj cijeni na tržištu, ali i s najkraćim rokom dostave

Više od 20 tona zaštitne medicinske opreme za borbu protiv koronavirusa koja je u nedjelju pristigla u Hrvatsku na dva leta iz Šangaja – jednim direktnim i jednim preko Frankfurta – nabavljeno je bez javnog natječaja od kineske kompanije Hangzhou xusheng medical management co ltd. kao dobavljača te je plaćeno 2.487.000 američkih dolara, doznao je Nacional. U Vladi su potvrdili ovu informaciju i objasnili da se radilo o nabavi koja je obavljena preko sustava strateških robnih zaliha i koja ne podliježe Zakonu o javnoj nabavi. Također, objasnili su da se u ovom trenutku po istom principu i bez natječaja nabavlja niz drugih materijala i proizvoda, no odbili su otkriti o čemu se radi.

‘’Od početka krize Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta te Ravnateljstvo za robne zalihe redovito i kontinuirano nabavljaju robu radi obnavljanja državnih robnih zaliha. Radi se o stalnim isporukama i zanavljanju roba potrebnih za funkcioniranje službi na terenu i situaciji kojoj Hrvatska još nije bila izložena. Zato se stalno ukazuje potreba za novim robama i uslugama kojima državna tijela ne raspolažu ili ih nemaju u dovoljnoj količini pa je stoga potrebna žurna nabava istih. Odlukom je određeno i da se u ovom slučaju ne primjenjuju odredbe Zakona o javnoj nabavi te da su popis roba i usluga uključivo i lokacije njihovog skladištenja tajni’’, službeno su za Nacional kazali u Banskim dvorima.

Prva velika pošiljka zaštitne medicinske opreme nije bila donacija iz Kine, kako se predstavilo u dijelu medija, nego je plaćena po, uvjeravaju u Vladi, u tom trenutku najpovoljnijoj cijeni na tržištu, ali i s najkraćim rokom dostave. No međudržavni odnosi u ovom su slučaju ipak igrali određenu ulogu jer je Vlada bila u direktnom kontaktu s kineskim vodstvom koje izdaje odobrenja za izvoz robe, što je posebno bitno jer se procjenjuje da u ovom trenutku ukupna svjetska proizvodnja pokriva tek oko 10 posto globalne potražnje za maskama, zaštitnim odijelima i drugom opremom za borbu protiv koronavirusa. Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je da je pošiljka osigurana izravnim angažmanom premijera Andreja Plenkovića. Najavljeno je da su dva nedjeljna leta iz Šangaja za Zagreb ‘’tek prvi u nizu’’.

U ovom kontingentu nabavljeno je ukupno milijun troslojnih kirurških medicinskih maskica jedinične cijene 0,20 dolara, zatim 500 tisuća nešto kvalitetnijih zaštitnih maskica oznake ffp2 – KN95 po cijeni od 2,20 dolara po komadu, 50 tisuća sterilnih zaštitnih odijela jedinične cijene 21,20 dolara te 20 tisuća komada medicinskih zaštitnih naočala s cijenom od 6,35 dolara po komadu. Oprema je distribuirana zdravstvenim ustanovama temeljem prioriteta Stožer civilne zaštite.

Dio hrvatskih tvrtki koje su Vladi također ponudile posredovanje u nabavi ove opreme tvrdi da su ove cijene nerealne, posebno uzevši u obzir snažnu potražnju, no upozoravaju i da podaci nisu potpuni jer nije jasno tko je platio transport opreme od Kine do Hrvatske. ‘’To je značajna stavka i nije svejedno tko plaća: kod ponuda privatnih tvrtki ona je najčešće ukalkulirana u cijenu i stoga one mogu djelovati skuplje, no i u slučaju direktne državne nabave letovi nisu besplatni’’, upozorava sugovornik Nacionala koji tvrdi da na njegovu ponudu za posredovanjem iz Vlade uopće nisu odgovorili.

U Vladi također nisu odgovorili ni na zamolbu Nacionala da specificiraju troškove prijevoza od Kine do Hrvatske, kao ni na pitanje jesu li u prethodnim tjednima imali ponude privatnih posredničkih tvrtki. No tvrde da je još uvijek otvoren javni poziv Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i svim poduzetnicima koji mogu proizvesti i/ili dobaviti medicinsku opremu, dezinfekcijska sredstva i drugi potrebni materijal za borbu protiv epidemije koronavirusa.

Komentiraj