EKSKLUZIVNO: MAMIĆ PLANIRA OTKRITI DA JE OSOBNO PODMITIO ĐURU SESSU

EKSKLUZIVNO Uoči odluke Vrhovnog suda u predmetu zbog kojeg je u bijegu u BiH, Zdravko Mamić pojačava pritisak na šefa tog suda najavom spektakularne, ali i rizične optužbe

Rekli su mu da će zbog zastare izbjeći kazneni progon pa on namjerava ponuditi i druge dokaze i svjedoke da dokaže da je Sessu korumpirao prije 15 godina, u vrijeme afere s bivšim vratarom Dinama Draženom Ladićem

Odbjegli nogometni moćnik Zdravko Mamić sprema se na spektakularan i naoko po sebe vrlo riskantan potez. On je u velikom javnom sporu s predsjednikom Vrhovnog suda Đurom Sesom, za kojeg je već i ranije tvrdio da je korumpiran. Da bi dokazao da je Sessa korumpiran, Mamić je spreman otkriti nešto što je i za njega kompromitantno – namjerava otkriti da je on Sessu korumpirao, prije nešto malo više od 15 godina, u vrijeme poznate afere s bivšim vratarom Dinama Draženom Ladićem. Mamiću bliski izvori tvrde da se ta optužba Sesse neće temeljiti samo na njegovu priznanju, nego će tu biti i drugih dokaza koje je spreman iznijeti policijskim istražiteljima, a postoje – navodno – i svjedoci. Prema hrvatskom kaznenom zakonu, kada je riječ o podmićivanju, kazneno trebaju odgovarati i davatelj i primatelj mita, pa bi se – naoko – u ovom slučaju na udaru zakona trebali naći i Sessa i Mamić. No Mamićevi pravni savjetnici njemu su iznijeli pravno tumačenje prema kojemu bi u ovom slučaju odgovarao Sessa, a ne i Mamić. Kao i u raznim drugim kaznenim djelima i ovdje postoje rokovi o zastari, a možda i presudna stvar zašto Mamić planira to objaviti jeste njegovo uvjerenje da zastare ne nastupaju istodobno i za davatelja i za primatelja mita. Prema onomu što su Mamiću prezentirali njegovi pravni savjetnici, zastara za davatelja stupa na snagu petnaest godina nakon počinjenja tog kaznenog djela, ali ta zastara ne vrijedi i za primatelja mita, jer za njih ta zastara nastupa tek pet godina kasnije. Budući da je od tog navodnog događaja prošlo već više od petnaest godina, Mamić za davanje mita ne bi više odgovarao, ali bi se Sessa, ako bi Mamić uspio dokazati da se to dogodilo, da mu je on osobno dao mito, našao na udaru zakona, a bio bi i drastično javno blamiran.

Mamić planira Sessu optužiti da je od njega primio mito kako bi iskoristio svoj utjecaj da pomogne Dinamu u petnaestak godina starom sudskom sporu okončanom tek 2017., u kojemu je današnji predsjednik Vrhovnog suda u početku donio krajnje neobičnu odluku s navodnim ciljem pogodovanja Dinamu, odnosno Zdravku Mamiću koji je u tom klubu upravo tada preuzeo prevlast.

Slučaj zbog koga Mamić planira Sessu optužiti za korumpiranost odnosi se na tužbu koju je još početkom dvijetisućitih protiv Dinama podnio njegov vratar Dražen Ladić, i to zbog potraživanja u iznosu od 400 tisuća eura. Tužbe su istovremeno podnijeli i Joško Jeličić i Goran Jurić, kojima je zagrebački klub također odbijao isplatiti novac tvrdeći da nije pravni sljednik sportskog dioničkog društva NK Dinamo koje je završilo u stečaju. Jeličić i Jurić naknadno su pristali na dogovor i novac primili ‘’zaobilaznim’’ putem, što je jedna od točaka druge optužnice protiv Mamića i ostalih. Za razliku od njih Ladić je odbijao isplatu na crno i inzistirao na sudskom rješenju spora. Taj predmet došao je u ruke tadašnjeg suca Općinskog suda u Zagrebu Mladena Ježeka. Ubrzo potom nastala je krajnje neobična pravna situacija, odnosno slučaj bez presedana do današnjih dana: tadašnji predsjednik ovog suda Đuro Sessa uvažio je Dinamov zahtjev za izuzećem suca uz obrazloženje da je, pojednostavljeno rečeno, bio previše revan. Ježek je, naime, savjesno i angažirano sazivao ročišta i ovaj relativno jednostavan proces očito namjeravao dovršiti u primjerenom roku, pa su predstavnici Dinama zatražili njegovo izuzeće. Sessinom odlukom to se i dogodilo.

Zastara za davatelja mita u nekim slučajevima stupa na snagu petnaest godina nakon počinjenja tog kaznenog djela, ali to ne vrijedi i za primatelja mita, za njih nastupa barem pet godina kasnije

Kada je u siječnju 2004. Ladić doznao za tu odluku izjavio je sljedeće: ‘’Zamislite kakvo sam rješenje dobio! Predsjednik Općinskog suda Đuro Sessa prihvatio je Dinamov zahtjev za izuzeće suca Mladena Ježeka zbog – pristranosti. A u odluci, ne možete vjerovati, piše ovo: ‘Iako u konkretnom slučaju nema dokaza o sudačkoj pristranosti, njegova velika ažurnost nagovještava da bi pristranosti uskoro moglo biti’. Smiješno, zar ne? Sudac je izuzet zato što je radio. Kao, prečesto je sazivao rasprave. Pa gdje toga ima?! No, čuo sam da je predsjednik suda bio s Mamićem na večeri’’.

Izvor blizak Mamiću za Nacional je izjavio da on sigurno još neko vrijeme neće izlaziti u javnost s tim optužbama, iako je prije nekoliko mjeseci to već umalo učinio. Ovako je objasnio tu situaciju:

‘’Mamić ima neposredna saznanja o tom događaju. Pa ta je odluka u Ladićevu slučaju nevjerojatna. Mamić tvrdi da je za to Sessu podmitio i da ima dokaze za te tvrdnje. Kao i da to mogu potvrditi i neki svjedoci. Jednoj sebi bliskoj osobi rekao je da je Sessa njegov i božji. Rekao je i da mu je u više navrata platio toliko puno novca da na tomu to ne može ostati. Kao i da će kad-tad Sessa za to morati snositi odgovornost’’.

Postoji još jedna značajna okolnost povezana s ovim slučajem na koju je izvor blizak Mamiću upozorio Nacional. Taj izvor navodi kako je Mamić u posljednji trenutak odlučio prihvatiti savjet svojih pravnih savjetnika da se ne zaletava s tim optužbama zbog rokova zastare. Taj izvor o tomu kaže: ‘’Rokovi zastare nisu isti za davanje i za primanje mita. Rok zastare za davanje mita pet godina je kraći od roka zastare za primanje mita. Kada Mamić odluči Sessu konkretno optužiti da ga je podmitio, on za davanje mita neće odgovarati, jer će za njega nastupiti zastara. Ali to neće biti tako kada je u pitanju Sessa, dokaže li se da je on od Mamića primio mito’’.

Pa bi se Sessa mogao u tom slučaju suočiti s dramatičnim neugodnostima, iako se tu njegovu spornu odluku teško može formalno preispitivati, niti bi to u današnje vrijeme imalo ikakvog smisla. Naime, nakon što je Sessinom odlukom iz Ladićeva predmeta uklonjen revni sudac, njegovo rješavanje očekivano se oduljilo, što je odgovaralo vodećim strukturama Dinama koje su i u drugim slučajevima odugovlačile s vraćanjem dugova i pritiskale vjerovnike na različite vrste dogovora i nagodbi. Ladić je tek u rujnu 2017. godine dočekao pravomoćnu presudu, pa je iznos koji je potraživao s kamatama i sudskim troškovima narastao na više od sedam milijuna kuna. Blokirao je Dinamov račun kada na njemu nije bilo sredstava i trebalo je punih pet radnih dana kako bi se novac prikupio, a on naplatio.

Kada je Nacional koncem kolovoza prvi put naznačio u kojem je predmetu Đuro Sessa ipak bio povezan s Mamićem, on nije bio dostupan za komentar svoje odluke iz 2004. o izuzeću suca. Mladen Ježek – koji je u međuvremenu napustio sudačku dužnost i postao javni bilježnik – također je odbio razgovor na ovu temu.

Sve detalje o tomu da je Mamić skovao čvrsti plan kako izvršiti završni udar na predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessu Nacional je doznao od osobe iz njegove neposredne blizine.

Najave konkretnih teških optužbi protiv Sesse događaju se upravo kada se približava vrijeme odluke Vrhovnog suda u predmetu zbog koga se Mamić i nalazi u bijegu, prvog u nizu postupaka kojim se Mamić našao na udaru za teški kriminal te o kojoj ovisi hoće li Mamiću biti potvrđena prvostupanjska odluka kojom je osuđen na šest i pol godina zatvora zbog izvlačenja 116 milijuna kuna iz Dinama, čime je državni proračun oštećen za 12,2 milijuna kuna.

Mamić je Sessu planirao počeo napadati u lipnju, uoči ročišta na kojem se odlučivalo o njegovu izručenju Hrvatskoj. Neposredno prije toga on je kazao:

“Ono što mogu reći jest da je korumpiran Đuro Sessa, sudac koji je predsjednik Vrhovnog suda. Poručujem mu da je korumpiran. On je jedan nepošten, pokvaren sudac, a kad se stvore uvjeti za to ja ću to bez problema dokazati. Spreman sam da se zajedno podvrgnemo detektoru laži. Toliko je bezobrazan i drzak da jednog uglednog odvjetnika poput Miljevića prijavljuje odvjetničkoj komori.”

Mamić je tu optužbu izrekao nakon što je Veljko Miljević rekao da Mamić želi imenovati šestoricu visokorangiranih hrvatskih sudaca koji su korumpirani. Nakon što je predsjednik Vrhovnog suda najavio da će zbog te izjave Miljevića prijaviti odvjetničkoj komori, Mamić je kao jednog od te šestorice imenovao baš Sessu. Nakon što ga je Mamić javno optužio za korupciju, Sessa je izjavio da je apsurdno komentirati izjave bjegunca te je dodao: “Osim što sam šokiran, i nije mi jasno koji su motivi da je takvo što izjavio. Na te optužbe gledam kao pokušaj da se postigne neki uspjeh u postupku u Bosni i Hercegovini. Zgrožen sam. Pokušavam racionalno se domisliti čemu to koristi i zbog čega gospodin Mamić tako brutalno napada mene i moju osobu. U krajnju ruku i na moju obitelj. Nas smo se dvojica sreli možda dvaput, u prolazu. Nemam nikakvih kontakata s njim, nemam ni potrebe ni želje biti u nogometnom svijetu.”

Najave konkretnih optužbi protiv Sesse događaju se u trenutku kada bi Vrhovni sud trebao donijeti odluku u predmetu zbog kojeg se Mamić nalazi u bijegu, prvog u nizu postupaka kojim se našao na udaru za teški kriminal

No ni nakon ovih Sessinih riječi Mamić nije stao te je kazao da je s predsjednikom Vrhovnog suda u vrlo dobrim odnosima: “Poznajemo se vrlo dobro. Ja bih rekao da smo toliko intimni, jedino što nije bilo seksa između nas dvojice. Sessa je samo jedan od kapitalaca i namjerno sam krenuo od kapitalaca, ali ima tu njih još puno, oni znaju koji su, ja dobro znam koji su, mi međusobno znamo što je bilo, što sve znamo jedni o drugima. Ja imam neoborive dokaze, ja sigurno ne pucam prazan ćorak.”

Kao i ranije dosad i ove najave Mamiću bliskih izvora eklatantan su pokušaj pritiska na najviše pravosudne institucije u Hrvatskoj. Taj pritisak dolazi od osobe nepravomoćno osuđene i pravomoćno optužene za najteža kaznena djela poput vođenja zločinačke organizacije. Unatoč tomu, taj pritisak mogao bi razotkriti kako funkcionira hrvatsko pravosuđe u proteklih petnaestak godina, a možda i više.

Iako Mamić u mnogo čemu nije kredibilna osoba, to ga ne mora nužno diskreditirati u situacijama gdje ima neposredna provjerljiva saznanja koja bi mogao i dodatno potkrijepiti. On je svakako imao neposredan uvid u brojne procese i u mnogima je osobno sudjelovao. Više puta javno se hvalio prijateljstvom s Ivanom Turudićem i predsjednicima brojnih drugih županijskih sudova u državi, zabilježeni su njegovi posredni kontakti s nekim sucima Ustavnog suda u prošlom mandatu, kao i u najmanju ruku pokušaji utjecanja na suce Vrhovnog suda.

Upravo zbog njegova prijateljstva s Turudićem Državno odvjetništvo uspjelo je ishoditi prebacivanje suđenja Mamiću i ostalim optuženima u njegovu slučaju iz Zagreba u Osijek. Turudić bi tijekom tjedna s još petnaestak drugih kandidata pred Državnim sudbenim vijećem trebao obaviti razgovor uoči potencijalnog, zapravo prilično izvjesnog, imenovanja za suca ili možda čak i predsjednika Visokog kaznenog suda. Ondje bi u budućnosti trebala biti završna instanca i za sudske slučajeve poput Mamićevih.

Gradiranje Mamićevih optužbi na račun Sesse i drugih šest sudaca u pravilu se zbiva u trenucima u kojima on procjenjuje da od njih može imati koristi – bilo da se radi o trenucima kada se odlučuje o njegovu izručenju iz BiH u Hrvatsku, bilo da se približava donošenje odluke Vrhovnog suda u slučaju zbog koga se i našao u bijegu od izdržavanja zatvorske kazne.

Nacional je ekstenzivno pisao o svim aspektima Mamićevih pravnih manevara i pokušaja manipulacija. U vrijeme kada je počeo optuživati Sessu, pojavile su se i tvrdnje koje su na taj njegov potez bacile drugačije svjetlo.

Predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa našao se na udaru optužbi za korupciju koje je pokrenuo Mamić jer je spriječio njegov plan da “uđe među pojedine suce Vrhovnog suda“. Ovu informaciju Nacionalu je potvrdio izvor blizak vrhu hrvatskog sigurnosnog sustava i hrvatske vlade koji je dobro upućen u rad pravosuđa.

Ako je to točno, takve bi tvrdnje sugerirale da je Zdravko Mamić odlučio javno optužiti Đuru Sessu jer mu je osujetio plan da na Vrhovnom sudu nekoga podmiti, odnosno da napravi baš ono za što je optužio Sessu.

Potom su se pojavile i razne špekulacije postoji li ili ne interes Državnog odvjetništva da Mamića sasluša i pod kojim se uvjetima to može napraviti.

Gradiranje optužbi na račun predsjednika Vrhovnog suda Đure Sesse i drugih šest sudaca u pravilu se zbiva u trenucima u kojima Zdravko Mamić procjenjuje da od njih može imati koristi

Nacional je već otkrio da se ipak počelo raditi na tomu da se Mamića ispita o tim njegovim saznanjima. Mamićev odvjetnik Veljko Miljević nedavno je o tome je li u kontaktu s USKOK-om Nacionalu dao dvosmislen odgovor:

“Ne mogu vam odgovoriti na to pitanje jer su neki postupci tajni.”

Međutim, Miljević je istaknuo i sljedeće:

“Zdravko je iznio podatke iza kojih stoji, od riječi do riječi, ali postoje zakonom utemeljeni postupci i mehanizmi u takvim slučajevima. Ti su mehanizmi u ovom predmetu znatno otežani, zbog činjenice da se Zdravko Mamić nalazi u Bosni i Hercegovini te bi se u tom slučaju morali koristiti mehanizmi međunarodne pravne pomoći koji su nužni da bi iskaz bio valjan. Riječ je o međunarodnim propisima inkorporiranima u pravni poredak Republike Hrvatske. Dakle, po svemu sudeći, bilo kakvo uzimanje iskaza od Mamića trebalo bi se odvijati na tlu Bosne i Hercegovine. Vjerojatno je da bi u tom slučaju tome prisustvovao Mamićev odvjetnik iz BIH Zdravko Rajić. No, za davanje bilo kakvih daljnjih informacija o tome, ja nisam ovlašten, a tko je ovlašten, znaju u strukturi onih institucija koje se time bave, ako se bave.” Na pitanje znači li to da bi Mamić bio spreman pod određenim oblicima suradnje dati iskaz USKOK-u, Miljević je poručio:

“Znam da je Zdravko Mamić na te oblike spreman, i to još od lipnja, kad je sve javno rekao, a o tome o čemu će on govoriti niti znam niti bih htio znati.”

Miljević je još u lipnju potvrdio da je Mamić želio imenovati šest sudaca radi korupcije te kako se u kuloarima zna koji su suci spremni za takvu djelatnosti i koji u njoj sudjeluju.

Na te njegove izjave reagirao je i USKOK koji je priopćio da je Miljević uoči odlučivanja o izručenju Mamića iznio neodređene navode o korumpiranosti sudaca, a da prethodno nije o tome obavijestio nadležne institucije, iako je vrlo dobro upoznat sa zakonskim odredbama koje se odnose na prijavljivanje kaznenih djela.

“Odvjetnik Miljević sigurno zna da je svatko dužan prijaviti kazneno djelo za koje se postupak pokreće po službenoj dužnosti. Jednako tako je sasvim sigurno upućen kome treba podnijeti kaznenu prijavu, kao što zna i za posljedice neprijavljivanja počinjenog kaznenog djela”, istaknuli su iz USKOK-a.

Zbog toga se i Miljević našao pod pritiskom. Ali on računa da će Vrhovni sud ipak morati uvažiti neke od argumenata koje je Mamiću u prilog iznio u žalbi o kojoj bi Vrhovni sud uskoro trebao odlučivati. Kako bilo, radi se o kompleksnom slučaju koji prate dramatični pritisci. Mamiću bliski izvori tvrde kako su mu neki pravni savjetnici poručili da s iznošenjem optužbi protiv Sesse pričeka do odluke Vrhovnog suda o njegovoj žalbi u postupku u kojem je osuđen na šest i pol godina zatvora. Očito je da procjenjuju da bi uz argumente navedene u žalbi, latentna prijetnja mogla biti dovoljna da slučaj preokrene u njegovu korist. Ako bi se to dogodilo, Mamić bi se pojavio u Hrvatskoj i nastavio pravnu bitku i inicijativu da se svi postupci koji se protiv njega vode spoje u jedan. Sve to pratio bi i njegov neposredni povratak u hrvatska nogometna zbivanja s ne tako teško predvidljivim posljedicama za ozračje u tom miljeu.

Komentiraj