EKSKLUZIVNO LJUBIŠA BUHA: “Prijeti mi ubojstvo, srpska policija ne želi me zaštititi”

Ljubiša Buha Čume, poznat kao zaštićeni svjedok u postupku protiv Zemunskog klana zbog ubojstva premijera Srbije Zorana Đinđića, u petak navečer je u Beogradu pokušao policiji prijaviti da se priprema njegovo ubojstvo, no u glavnoj beogradskoj policijskoj stanici „29 novembar“ nije bilo nikog tko bi njegovu prijavu zaprimio.

Tvrdi to za Nacional.hr. Buha dodajući da mu je rečeno da su „svi na terenu“. Osjeća se, kaže, “ugroženo i u strahu, prepušten sam sebi.”

“Nakon što nisam uspio ni sa kim razgovarati niti službeno prijaviti  da se priprema moje ubojstvo, o čemu imam saznanja i dokaze koje sam im namjeravao dati,  nazvao sam v.d. načelnika Policijske uprave za Grad Beograd Milana Stanića, a on, umjesto da mi pomogne, ispitivao me odakle mi njegov broj” ,  tvrdi Buha dodajući da se pita kako policija štiti obične građane kad njega, kao zaštićenog svjedoka, Stanić nije htio ni saslušati.

“Svi svjedoci suradnici iz postupka zbog ubojstva premijera Đindića imaju i dalje zaštitu, ja sam jedini koji te zaštite nemam” ,  tvrdi za Nacional.hr Buha. Rekao je i da je u dva navrata dosad prijavio da ima informacije o tome da će ga ubiti, no da policija nije reagirala i da ga je ostavila bez zaštite.

Na  poziv  Nacionala v.d.načelnika policije Beograda Milan Stanić reagirao je pitanjem “Odakle vam ovaj broj” da bi nas potom uputio na Biro za suradnju s medijima MUP-a Srbije od kojeg mora imati suglasnost za razgovor. Premda smo potom zvali nekoliko puta više se nije javljao. U Birou su nas, pak, uputili da pošaljemo pismeni upit o događaju na koji će odgovoriti.

Inače, Ljubiša Buha Čume, u srpnju lani, izašao je iz zatvora u Sremskoj Mitrovici, gdje je odslužio 4 godine i  8 mjeseci zatvora zbog kaznenih djela prikrivanja, ugrožavanja sigurnosti pripadnika osiguranja svoje bivše supruge, sprječavanja i ometanja dokazivanja svoje tadašnje supruge te zbog vrijeđanje zamjenika tužitelja tijekom suđenja.

Komentiraj