EKSKLUZIVNO: Kovačević nije mogao do novca, prijetio da će promijeniti banku

Jedno otkriće potkrepljuje drugo: nakon što je Nacional otkrio kako je Porezna uprava ustanovila četiri milijuna kuna nesrazmjera u imovini i legalnim prihodima Dragana Kovačevića, kao i njegov običaj da priličan novac troši na provode i zabave, novo Nacionalovo otkriće kaže kako je donedavni šef Janafa nedugo prije uhićenja svojoj osobnoj bankarici u Adikko banci prijetio promjenom banke nakon što je žena oklijevala isplatiti mu novac koji je tražio.

EKSKLUZIVNO: Porezna uprava utvrdila četiri milijuna kuna nesrazmjera Kovačevićeve imovine i legalnih primanja

U dokumentima kojima je Uskok potkrijepio svoj zahtjev za istragom protiv Kovačevića, navodi se i osumnjičenikov razgovor, u formi transkripta, s njegovom osobnom bankaricom u Adikko banci koji su vodili 8. rujna, devet dana prije Kovačevićeva uhićenja. Uskokovi istražitelji konstatiraju da je Kovačević sa svog računa htio podići veću količinu gotovine. Navodi se da je 8. rujna 2020. u 15:39:52 Dragan Kovačević nazvao svoju osobnu bankaricu imena Nada, koja je od njega tražila da joj dostavi određene podatke.

Kako navodi USKOK, osobna bankarica Kovačeviću je rekla “da se mijenjalo od prošli puta… da su stavili da nema međunarodnih transakcija, pa da dođe do nje…”, na što joj je on rekao da će promijeniti banku. Ona mu je odgovorila “da će ga sve druge banke tražiti isto što i oni”, na što joj je on replicirao “da ga nitko ništa drugi ne traži… da će sutra doći i da mijenja banku, nakon toliko godina da su postali…” te je dodao “da ne da više podataka, da nisu oni istražni organ”.

Mogao bi to biti zanimljiv detalj u mozaiku Kovačevićeva navodnog razuzdanog trošenja koje je sugerirao Samostalni sektor za financijske istrage unutar Porezne uprave kada je Uskoku dostavio izvješće u kojemu stoji kako Kovačević „zbilja veliku količinu novca daje za vozila koja poklanja odabranim ženskim osobama, zatim ručkove, večere, ali i zabave na koje dolaze mlađe ženske osobe čije je društvo potrebno platiti“.

Informacije poput navedene u stanovitoj mjeri upotpunjavaju predodžbu kakvu je o Draganu Kovačeviću stvorilo njegovo uhićenje pod sumnjom da je od ivanićgradskog poduzetnika Krešimira Peteka, vlasnika tvrtke Elektrocentar Petek, primio mito od 1,96 milijuna kuna, zbog koje su 17. rujna obojica i uhićeni. Istodobno, dakako, Uskok će tek treba dokazati da su i Kovačević i Petek, zajedno sa suosumnjičenicima iz najnovije “afere Janaf”, učinili išta protuzakonito. Također, istraga će morati pokazati podrijetlo novca na Kovačevićevu računu u Adikko banci, te objasniti je li riječ o zakonito ili protuzakonito stečenim iznosima . Prema informacijama koje objavljuje najnovije tiskano izdanje Nacionala, ništa od toga istražiteljima Uskoka neće biti lak posao.

Komentiraj