EKSKLUZIVNO Klemm preuzeo HRT

Robert Anic/PIXSELL, Dusko Jaramaz/PIXSELL

Nacional.hr neslužbeno od više osoba doznaje da je zaštitarska tvrtka Josipa Klemma, jednog od vođe braniteljskog prosvjeda, Klemm Security od 1. ožujka preuzela sve poslove osiguranja na Hrvatskoj radioteleviziji.

Nacional.hr je kontaktirao Josipa Klemma, koji je rekao: “Nemam još nikakvih informacija, ali točno je da smo se prijavili na natječaj.” Međutim, nacional.hr neslužbeno doznaje da Klemm Security otprije radi specijalno osiguranje reportažnih kola HRT-a u posebnim situacijama.

Koordinatorica javne nabave tvrtke Klemm Securiy Anita Antunović potvrdila nam je da se tvrtka javila na javni natječaj prije Nove godine, ali da još nemaju informacija o rezutatima.

Trenutno, osiguranje HRT-a obavlja tvrtka AKD zaštita, a doznajemo da je zaposlenicima ponuđen prelazak u tvrtku Klemm Security.

Tvrtka Klemm Security zapošljava oko tisuću ljudi, među kojima je veliki broj branitelja, a posluju uglavnom s privatnim sektorom.

Klemm čuva i Ministarstvo branitelja

U srpnju prošle godine Klemm Security preuzeo je i čuvanje Ministarstva branitelja i Ministarstva socijalne politike i mladih. Klemm je tada rekao kako su se javili na natječaj i dali najjeftiniju ponudu kojom su pobijedili konkurenciju.

“Natječaj za pružanje zaštite ministarstvu raspisan je u lipnju. Mi smo se na njega prijavili te je prije nekoliko dana stigla odluka o odabiru. Izabrani smo kao najpovoljniji ponuditelj. U tijeku je potpisivanje ugovora, a žalbi nije bilo. Predviđamo da će sredinom srpnja Klemm sigurnost preuzeti posao zaštite ministarstva”, kazali su tada za portal Index iz Klemmove tvrtke.

Jedan od organizatora prosvjeda branitelja

Podsjetimo, Josip Klemm bio je jedan od organizatora braniteljskog prosvjeda ispred Ministarstva branitelja u Savskoj cesti, koji je trajao više od godinu dana.

Ispred zgrade Ministarstva podigli su šatore, tražili ostavke tadašnjeg ministra branitelja Predraga Matića i njegovih zamjenika Vesne Nađ i Bojana Glavaševića.

Prosvjed je završen kada je na mjesto ministra branitelja došao HDZ-ov Tomo Medved, a trajao je ukupno 555 dana.

Traje suđenje za utaju poreza i izvlačenje novca, optužen za lihvarski ugovor

U lipnju prošle godine godine Klemm je zajedno s pročelnikom zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivicom Lovrićem i voditeljem Holdingove podružnice Sportski objekti Dragutinom Kosićem optužen za lihvarski ugovor u vezi s transferom košarkaša Darija Šarića te zapošljavanja u Ciboni na račun Zagrebačkog holdinga.

Klemmu je u rujnu 2016. godine na zagrebačkom Županijskom sudu započelo suđenje zbog izvlačenja i utaje novca. Tužiteljstvo ga tereti da je od veljače 2005. do ožujka 2007. kao odgovorna osoba tvrtke Klemm security, “osmislio način na koji će iz tog trgovačkog društva neosnovano obavljati isplate u svoju korist” pa je “nalagao neosnovana plaćanja sa žiro-računa” svoje tvrtke na račune drugih trgovačkih društava koja su mu, prema ranijem dogovoru, izdavala račune za neobavljene usluge. Tužiteljstvo tvrdi da je oštetio vlastitu tvrtku zta 2.8 milijuna kuna, a državni proračun za više od 593 tisuće kuna.

Klemm je ranije najavio da se neće nagoditi s tužiteljstvom poput njegovih suoptuženika, a na posljednjem je pripremnom ročištu kazao da čak i ako je nešto učinio nije bio svjestan da krši zakon. Dodao je i da je njegova tvrtka u proračun, koji je u ovom slučaju navodno oštećen utajom poreza, uplatila više od 200 milijuna kuna. “Sve poreze sam platio i ništa nisam utajio. Vjerujem u sud pa ćemo vidjeti”, rekao je Klemm na pripremnom ročištu.

Komentiraj