EKSKLUZIVNO: Kako je ucijenjeni Sanader izigrao Plenkovića u zataškavanju korona-tragedije u staračkom domu u Splitu

ZBOG SPAŠAVANJA VLASTITE POLITIČKE KARIJERE ANTE SANADER, POLITIČKI tajnik HDZ-a i mentor Ivana Škaričića, u zamjenu za njegovu šutnju o lancu odgovornih za propuste koji su doveli do smrti desetaka starijih osoba, zanemario je inicijalni Plenkovićev naputak da se žurno kazne odgovorni

Ostanak bivšeg HDZ-ova gradonačelnika Omiša Ivana Škaričića na mjestu ravnatelja Doma za starije i nemoćne Split usprkos značajnom prodoru koronavirusa u tu ustanovu, uslijed čega je samo do ove nedjelje preminulo čak 17 štićenika, teški je politički poraz predsjednika stranke Andreja Plenkovića.

Nacional je koncem protekloga tjedna iz više izvora iz HDZ-a s neposrednim saznanjima o toj velikoj aferi, doznao da se u njenom središtu zapravo nalazi politički tajnik HDZ-a Ante Sanader, da je on praktički od Škaričića bio ucijenjen te da sve veći broj istaknutih članova stranke smatra da je sve to eskaliralo do razine na kojoj se teško kompromitira imidž HDZ-a na nacionalnoj razini, kao i da afera u sebi nosi svojevrsni paradoks – dok potkopava HDZ na nacionalnoj, afera ne bi trebala štetiti izgledima stranke na lokalnoj razini.

Prema tvrdnjama tih izvora, Sanader je zbog nerazjašnjenih odnosa sa Škaričićem iz prošlosti, popustio pred Škaričićevom ucjenom koja se otprilike svodi na sljedeće: ako sačuvaju njega, on neće progovoriti o široj slici propusta koji su doveli do prodora koronavirusa u Dom za starije i nemoćne Split. Jedan izvor iz HDZ-a s neposrednim saznanjima o tom slučaju tvrdi: „U tom kompleksnom kolopletu odnosa afera je već počela proizvoditi dramatične negativne posljedice za HDZ na nacionalnoj razini. Afera je praktički već progutala Beroša i značajno nagrizla njegov pozitivan imidž u javnosti, jer je Škaričića nekritički zaštitio. Sve je to napravljeno kako bi se pod tepih pomelo odgovornost lokalnih stranačkih dužnosnika, ali je zapravo potopilo imidž HDZ-a na nacionalnoj razini. A posebno se to odnosi na premijera Plenkovića, jer je moguće da je on vrlo izravno ohrabrio iste te lokalne dužnosnike na zataškavajući pristup, kada je javno izjavio da neće dopustiti da se Škaričića napada samo zato što je član HDZ-a. To je bilo na dan kada je u domu izbila afera, ali vrlo brzo – kada je dobio sve informacije o tome tko je zapravo Škaričić – uslijedio je nalog prema lokalnoj razini da se problem hitno sanira.“

Ali se to na koncu nije dogodilo, već epilog afere sugerira da su lokalni članovi HDZ-a zasad uspjeli potkopati autoritet i stranačkog šefa i stranke na nacionalnoj razini. Škaričić je, naime, po Plenkovićevu nalogu već u prvim danima izbijanja afere bio prinuđen potpisati vlastitu ostavku, što je na koncu i učinio, no ipak se naknadno predomislio i povukao potpis uz značajnu asistenciju svog neslužbenog političkog mentora i današnjeg političkog tajnika HDZ-a Ante Sanadera. Izvori Nacionala iz splitskih političkih krugova otkrivaju da se s tim potezom složio veći dio lokalnog vodstva ove stranke, što su kasnije prihvatili i neki njeni viđeniji članovi na nacionalnoj razini, no upozoravaju da se tu ipak ne radi ni o kakvom prkosu prema Plenkoviću, nego o pukoj zaštiti vlastite kože i strahu od informacija koje Škaričić ima i koje bi u nezgodnom trenutku mogao iznijeti u javnost. Time bi bile uzdrmane karijere nekih viđenijih HDZ-ovaca, ali i dodatno narušen imidž same stranke.

U akciji spašavanja Ivana Škaričića ključnu ulogu imao je objedinjeni nalaz inspektora iz Ministarstva zdravstva i Ministarstva za demografiju, mlade, obitelj i socijalnu politiku, čiji se sadržaj usuglašavao punih deset dana nakon što su inspektori dovršili svoj dio posla i koji je na koncu mahom sveden na uopćene fraze poput „nitko u svijetu nije imao gotovog recepta za ovu krizu, već su svi tražili svoj put“ ili „borba s virusom tražila je pojačanu budnost, brze reakcije i prilagodbu na nove okolnosti“. No u njemu su – bez konkretnih dokaza koji potkrjepljuju ove tvrdnje – provučene i konstatacije da „u postupanju osoblja Doma Split nije bilo nepravilnosti i propusta“, a od bilo kakve krivnje amnestirani su i lokalni Stožer civilne zaštite, nadležna liječnica, Nastavni zavod za javno zdravstvo, pa čak i Ministarstvo demografije. Ono je, naime, bilo dužno osigurati zaštitnu opremu za zaposlenike umirovljeničkih domova, no to nije bio slučaj pa su se pokrili frazom da je to ministarstvo „kontinuirano kupovalo maske i dezinficijense te ih dostavljalo državnim, kao i decentraliziranim domovima s kojima Ministarstvo ima sklopljen ugovor o suradnji“. U akciju se na koncu uključio i sam ministar zdravstva Vili Beroš, koji je pred kamerama izrekao lakonski zaključak da je krivac za katastrofu u splitskom domu – virus.

‘Dojam je da ih Škaričić sve drži u matu – bilo ovim konkretnim slučajem u kojemu odbija preuzeti odgovornost, bilo nekim uslugama koje je u proteklim godinama i desetljećima mnogima činio’, kaže izvor iz HDZ-a

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban u prvim danima nakon prodora virusa u umirovljenički dom, iznimno žustro je najavio da će u roku od jednog ili dva dana povući oštre i beskompromisne poteze, a Škaričićevu smjenu s mjesta ravnatelja tada se neslužbeno predstavilo kao gotovu stvar, između ostalog i zato što je predsjednik stranke Andrej Plenković od Bobana i Ante Sanadera zatražio hitno razrješavanje slučaja. Na sastanku sa Škaričićem Sanader je na potpis pružio papir s ostavkom, ovaj je to prihvatio, no ubrzo se predomislio. „Postao je svjestan da to ne bi bio samo njegov politički kraj, nego i neizravno priznanje krivnje za događanja u domu, čime bi otvorio vlastite bokove u istrazi koju još uvijek provode policija i Državno odvjetništvo“, kazao je Nacionalov sugovornik iz splitskog HDZ-a. On je upozorio na činjenicu da su vodeći ljudi stranke na lokalnoj razini vrlo brzo shvatili da im je sudbina zapravo vezana uz Škaričićevu: „Župan Blaženko Boban, recimo; pod njegovom izravnom ingerencijom je i spomenuti umirovljenički dom, i dom zdravlja, i Nastavni zavod za javno zdravstvo – dakle, svi ključni akteri ove priče. Što je još gore, sve su te ustanove na udaljenosti od dvjestotinjak metara od njegova ureda. I da je Škaričić samo javno progovorio o svemu što se događalo u tim ključnim trenucima, nema šanse da bi Boban ostao neokrznut. Ogromnu političku štetu snosio bi vjerojatno i predsjednik županijskog HDZ-a i politički tajnik stranke Ante Sanader, koji iz sjene upravlja svim ključnim procesima u županiji i osobno je zaslužan za karijeru Ivana Škaričića.“ Sugovornik iz HDZ-a dodao je i da u stranci vlada iznimno veliko nezadovoljstvo zbog cijele situacije, jer se smatra da su u političkom smislu svi postali zatočenici negativnog imidža koji isijava bivši omiški gradonačelnik sa svojim političkim mentorom; čak među njima kruže šaljive montaže u kojima je Ante Sanader proglašen mafijaškim kumom pa je njegovo pokroviteljski odnos prema Bobanu, Škaričiću i sličnim likovima ilustriran prizorima iz filma „Kum“.

„Problem Škaričića trebalo je riješiti još prije sedam godina, no Sanader ga je umjesto toga de facto sklonio u zavjetrinu i osigurao mu egzistenciju, a potom ga vrlo brzo lansirao natrag u politiku“, istaknuo je isti sugovornik. Nacional je u to vrijeme izvještavao o tom slučaju: nakon što je porazom od Mostova Ivana Kovačića prekinuta njegova dvadesetogodišnja vlast u Omišu te je otkriven golemi minus u gradskom proračunu, uz brojne nepravilnosti koje su rezultirale podizanjem nekoliko desetaka kaznenih prijava, Ivan Škaričić najprije je iskoristio mogućnost primanja dužnosničke plaće, a potom je zatražio pomoć u županijskom HDZ-u. Ante Sanader namjeravao ga je postaviti za županijskog pročelnika za školstvo, čemu se žestoko usprotivio tadašnji župan Zlatko Ževrnja pa je kao kompromisno rješenje pronađen Dom za starije i nemoćne osobe. Ondje je imenovan bez natječaja, premda nema radnog iskustva u resorima zdravstva ili socijale te posjeduje diplomu profesora povijesti i arheologa. Pretpostavljalo se da se radi o prikladnom radnom mjestu za stranačkog zaslužnika jer se nisu očekivale stresne i krizne situacije poput epidemije virusa, a nekoliko godina kasnije Škaričić je vraćen na mjesto predsjednika omiškog HDZ-a te je Sanaderovom odlukom i kooptiran u predsjedništvo županijskog ogranka stranke s još nekoliko u javnosti kompromitiranih lokalnih dužnosnika poput načelnika Segeta Vinka Zulima i načelnika Lećevice Ante Barana. Ovaj potonji čak je postao rizničar ogranka. „S jedne strane, dakle, imamo situaciju da Ante Sanader uživa povjerenje vrha stranke i nesumnjivo će imati značajan utjecaj pri kreiranju lista za predstojeće parlamentarne izbore, a s druge strane on na svoja i vlastita leđa svaljuje teret afere u umirovljeničkom domu, koja je rezultirala desecima mrtvih. Teško da će se to smiriti i zaboraviti u idućem razdoblju“, smatra jedan od Nacionalovih sugovornika iz HDZ-a.

Osnovni problem oko širenja zaraze u splitskom domu zapravo je stvorio sam Škaričić, izjavom koju je dao u noći dramatične evakuacija više desetaka korisnika. Tada je otkrio da je veći broj štićenika više dana imao temperaturu te da je situacija „malo eskalirala“, a potom su uslijedili valovi optužbi sa svih strana. Glavna medicinska sestra Zdravka Đapić Kolak objavila je da je deset dana ranije zvala epidemiologe, koji su preporučili stavljanje febrilnih štićenika u samoizolaciju i objasnili da na teren izlaze jedino po pozivu liječnika, potom je liječnica navodno zvala epidemiološku službu koja se nije odazivala, pa su navodno izašli na teren tek uz korištenje privatnih veza, pa je i ministrica Vesna Bedeković izjavila da nisu poštovani protokoli i da o sumnjama u infekciju covidom-19 nije obaviještena, pa su istupili zaposlenici doma s tvrdnjom da uopće nisu imali zaštitnu opremu, pa je na vidjelo izašao podatak da ta institucija – jednako kao i Grad Omiš pod Škaričićevim vodstvom – nije imala ni jedno jedino funkcionalno računalo, pa je glavna sestra objavila zahtjev županijskom Stožeru za dostavom zaštitne opreme koja se nije dočekala, pa se na objedinjavanje nalaza više inspekcija čekalo gotovo dva tjedna bez jasnog i konkretnog razloga…

Tek nakon izbijanja zaraze u splitskom domu dodatno su postroženi protokoli postupanja u institucijama tog tipa, u njima su se pojavile značajne količine zaštitne opreme, a započelo je i agresivno testiranje zaposlenika i korisnika – prvih preventivno, drugih kod pojavljivanja bilo kakvog simptoma. Protok vremena učinio je uslugu Ivanu Škaričiću i HDZ-u jer se virus probio i u neke druge domove umirovljenika u Hrvatskoj, pa je priča o neodgovornosti razvodnjena i sve češće je korišten argument da se to „događa svugdje u svijetu“, bez da se odgovori na konkretne nejasnoće i nedoumice koje upućuju na zaključak da je ipak posrijedi bilo dramatično nestručno ponašanje, moguće na više razina i u više institucija. Osim što HDZ-ovoj županijskoj vlasti, po svemu sudeći, ne odgovara daljnje seciranje ove teme jer bi pronalazak odgovornih za katastrofu vjerojatno otvorio prostor za podizanje tužbi oštećenih obitelji preminulih štićenika, dodatno postoji čista politička, odnosno stranačka dimenzija.

„Stvorio se dojam da ih Škaričić sve drži u matu – bilo ovim konkretnim slučajem u kojemu odbija preuzeti odgovornost, bilo nekim uslugama koje je u proteklim godinama i desetljećima činio mnogima. Na koncu su iza njega stale sve inspekcije, sva ministarstva, ministar Beroš i kompletna stranka, a pogotovo Ante Sanader – odnosno gotovo svi akteri izuzev javnosti koja je silno uznemirena velikim brojem mrtvih i to povezuje s pogubnim političkim kadroviranjem. To će nam, sasvim sigurno, napraviti veliku štetu“, zaključio je Nacionalov izvor iz splitskog HDZ-a.

 

Komentiraj