EKSKLUZIVNO: Joža Manolić: “Istina je, pobijedio sam koronu, jedva čekam da odemo na kavu”

Autor:

11.3.2021. Zagreb, Josip Manolić, hrvatski političar - portret
Photo: Tomislav Cuveljak/NFoto/PIXSELL

Tomislav Čuveljak/NFoto

Joža Manolić, najdugovječniji hrvatski političar i jedan od osnivača HDZ-a, uspio je pobijediti bolest izazvanu koronavirusom. S bolešću koja osobito kobno pogađa ljude starije životne dobi, Joža Manolić borio se intenzivno posljednja tri tjedna, a cijelo vrijeme bio je na kućnom liječenju, uz stalan liječnički nadzor.

Da mu je znatno bolje te da je na putu oporavka uvjerila se i osobno danas prijepodne novinarka Nacionala Orhidea Gaura Hodak koja je posjetila Josipa Manolića i njegovu kćer Zrnku Manolić, koja se također uspješno oporavila od ove teške bolesti.

Manolić je tom prilikom za Nacional.hr izjavio: “Istina je, uspio sam se oporaviti od korone. Jedva čekam da idemo na kavu.”

Iako je u visokoj životnoj dobi, konkretno, 22. ožujka proslavio je 101. rođendan, Josip Manolić cijelo je vrijeme izuzetno aktivan te se kretao samostalno, uz pomoć štapa i eventualno laganu podršku druge osobe. Korona ga je, međutim, toliko shrvala da desetak dana nije mogao samostalno ustati.

Iako se obitelj Manolić cijelo vrijeme pridržavala propisanih mjera, koronom se ipak zarazila najprije kćer Josipa Manolića, Zrnka, a potom i on. Zrnka Manolić prethodno je primila prvu dozu cjepiva, a od simptoma imala je žestoki kašalj, ali nije dobila upalu pluća. Zrnka Manolić cijelo se vrijeme iznimno predano brine o svom ocu te se brinula o njemu čak i u vrijeme dok je i sama bolovala od korone.

Josip Manolić nije se cijepio jer su mu liječnici savjetovali da bi za njegovu životnu dob i cijepljenje bilo rizično, a nakon što se zarazio koronom, dobio je početak upale pluća. Od lijekova je uzimao ketonal i sumamed te je zaustavljeno širenje bolesti.

Budući da nije imao problema s disanjem, obitelj nije dopustila da voze u bolnicu te su se cijelo vrijeme o njemu samostalno brinuli. Budući da se i kćer Zrnka istovremeno borila s koronavisum, osim nje, oko brige za djeda pomagali su i unuk Kolja i praunuk Ivan Kolja, kao i ostali članovi obitelji.

Dobivao je sve potrebne vitamine, posebno vitamin C te svakodnevno okrepljujuće juhe od povrća te voćne frapee i limunade.

Za Manolića se može reći da je koronu doslovno prespavao jer je njegovu bolest tijekom intenzivnih desetak dana obilježilo mnogo sna. Dva, tri dana izgubio je tek, ali mu se apetit ubrzo vratio, što je bio prvi znak da bi se ipak mogao oporaviti. Ubrzo potom, uspio je ponovno samostalno stati na noge te sada već, uz pomoć štapa i pridržavanje, može hodati po kući.

Manolić se već vratio svojim uobičajenim aktivnostima, redovito vježba, uz pomoć fizioterapeutkinje, čita novine, Nacional i Jutarnji list te gleda televiziju.

Mentalno je također u izvrsnoj formi, što je pokazao i prije dva i pol mjeseca kad je dao veliki intervju za Nacional povodom svog 101. rođendana.

JOSIP MANOLIĆ SLAVI 101. ROĐENDAN: Pročitajte što želi za rođendan i zašto misli da će Klisović pobijediti Tomaševića

Manolić je inače prošle godine ostao bez supruge Mirjane koja je u 66-oj godini umrla od posljedica tumora.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.