EKSKLUZIVNO: FOOTBALL LEAKS Christiano Ronaldo platio 375 000 USD ženi koja tvrdi da ju je silovao

Nogometna zvijezda Christiano Ronaldo pristao je platiti 375 tisuća američkih dolara ženi u SAD-u koja ga je optužila da ju je silovao. Žena je pristala na sporazum kako bi zauvijek šutjela o događajima za koje tvrdi da su se dogodili ujutro 13. lipnja 2009. u Ronaldovu apartmanu u luksuznom hotelu u Las Vegasu. To proizlazi iz pisanih dokumenata koji su tjedniku Der Spiegel postali dostupni putem zviždačke platforme Football Leaks, a što Nacional.hr prenosi istodobno kada i web stranica tog njemačkog tjednika.

Prema tim dokumentima izvansudska nagodba među dviju stranama, tzv. “Settlement Memorialization”, postignuta je 12. siječnja 2010., pred medijatorom u američkoj saveznoj državi Nevadi. U Ronaldovo ime sporazum je potpisao njegov portugalski odvjetnik Carlos Osorio de Castro, koji se dugi niz godina brine o njegovim pravnim pitanjima. U dokumentu koji sadrži tri stranice Ronaldo se spominje kroz skraćenicu “Mr. D”, a navodna žrtva silovanja opisuje se skraćenicom “Ms. C”.

PISMO DER SPIEGELU

Potpisujući taj dokument, žena koja je tada bila u srednjim dvadesetima, a čiji je identitet poznat redakciji Der Spiegela, pristala je odustati od kaznene prijave protiv Ronalda. Uz navedeno, pristala je Ronaldu učiniti dostupnim prva imena od svake osobe kojoj je ona razotkrila svoje navode o silovanju i o Ronaldovu identitetu.  Nadalje, žena je pristala osigurati svoju potvrdu da je “trajno uništila ili izbrisala bilo kakve elektronske, pismene ili druge materijale proizišle ili primljene kao rezultat navodnih događaja”. Sljedeći element izvansudske nagodbe sastojao se u tomu da je ženi bilo omogućeno da Ronaldu napiše pismo koje će mu se pročitati pred njegovim odvjetnikom. U tom pismu koje je napisano na šest stranica, a koje je također učinjeno dostupnim Der Spiegelu, žena vrlo detaljno opisuje njen pogled na navodno silovanje i ozljede za koje tvrdi da je tom prilikom zadobila.

Žena je navodni napad prijavila policiji istog dana. To potvrđuju spisi koji opisuju njen telefonski poziv upućen policiji u Las Vegasu. U njemu žena nije navela ime navodnog napadača, već je umjesto toga koristila izraz “javna osoba,”, “sportaš”. Kratko poslije, policijska patrola dovezla se do mjesta na komu se žena nalazila. Ondje je policajac notirao da je osoba koja se javila željela prijaviti silovanje, pozivajući se na to da želi proći posebno ispitivanje kroz koje prolaze žrtve seksualnog napada, tijekom koga se osiguravaju dokazi, ali se i izrađuju fotografije ozljeda.

ODGOVORI OD NJEMAČKIH I PORTUGALSKIH ODVJETNIKA

Der Spiegel je zatražio Ronalda da komentira ove navode. Da osigura odgovor, on je instruirao Johannesa Kreilea, svog njemačkog odvjetnika iz Munchena. Odvjetnik je odgovorio da se “optužbe koje su implicirane iz vaših pitanja u najsnažnijoj formi moraju odbaciti kao netočne”, nastavljajući da će njegov klijent “poduzeti akciju protiv neistinitih činjeničnih tvrdnji i svih povreda njegovih osobnih prava”. Odvjetnik je zatražio da se Der Spiegel “suzdrži od izvještavanja o toj stvari”.

Ronaldov portugalski odvjetnik Carlos Osorio de Castro, koji je potpisao sporazum sa ženom u ime nogometne zvijezde, odgovorio je da je politika njegova ureda ne komentirati ništa od poslova njegovih klijenata. Od Der Spiegela se tražilo da ne izvlači nikakve zaključke iz njegova odbijanja da tu temu komentira.

Komentiraj