EKSKLUZIVNO: FBI U LOVU NA MOĆNOG DONATORA HDZ-a

PIXSELL

Kolinda Grabar Kitarović zbog Mamića je proizvela državnu krizu, Mamićevi odvjetnici besplatno savjetuju Vladu, a Uskok ga tereti za zločinačko udruživanje

Izvor blizak zagrebačkom nogometnom klubu Dinamo ispričao je koncem proteklog tjedna za Nacional da se Zdravko Mamić, najmoćniji čovjek hrvatskog nogometa, nalazi i na udaru američkih istražnih institucija. Isti izvor tvrdi da su se za Mamića zainteresirali američka federalna policija, odnosno istražiteljski biro FBI, te IRS, odnosno američka porezna uprava. Prema tvrdnjama istog izvora, FBI i IRS interes za aktivnosti Zdravka Mamića i s njim povezanih osoba i tvrtki, pokazali su nakon otkrića u slučaju u koji se FBI uključio u istraživanju korupcije i organiziranog kriminala u FIFA-i.

“Tijekom tih aktivnosti pojavile su se indicije koje su otvorile prostor da FBI i IRS počnu provjeravati Mamićeve poslovne aktivnosti povezane s brojnim off-shore tvrtkama. Kada su u pitanju američki istražitelji, manje-više je poznato kako to obično završi. Na koncu se rekonstruira pozadina svih naoko dobro skrivenih transakcija u koje su umiješane egzotične tvrtke u raznim poreznim oazama”, izjavio je za Nacional izvor blizak Dinamu.

Isti izvor navodi da se ispituje više desetaka sumnjivih poslovnih transakcija unatrag prošlih petnaest godina. Prema onomu što je isti izvor ispričao Dinamu, hrvatskim istražiteljima koji se bave Mamićem od nedavno je na raspolaganju i logistika moćnih američkih istražiteljskih resursa. Te informacije naročito su zanimljive u svjetlu istrage koju je Uskok otvorio u ponedjeljak, gdje se Mamića sumnjiči da je s još šestoricom okrivljenika klub oštetio za gotovo 70 milijuna kuna. Među okrivljenima su Mamićev sin Mario, brat Zoran, Damir Vrbanović, menadžer Nikki Vuksan te istarski poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota.

USKOK IH SUMNJIČI za zločinačko udruživanje i zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja. Pri tomu su se sumnjive poslovne transakcije odvijale preko 23 tvrtke iz raznih svjetskih zemalja, uključujući SAD, Švicarsku, Veliku Britaniju, Sveti Vincent i Granadine, Belize i Hong Kong, Arapske Emirate i Gibraltar. Moguće je da su se američki istražitelji uključili zbog sumnji da se su se sporne poslovne aktivnosti dijelom provodile i preko američkih tvrtki.

“Istražitelji gotovo kampiraju u Dinamovim poslovnim prostorijama. Sličan je i trend s ispitivanjima povezanih osoba u Gajevoj ulici u Zagrebu, gdje se nalaze prostorije Uskoka. Ondje gotovo svakodnevno iskaze daju osobe povezane s Mamićevim poslovnim akrobacijama”, tvrdi izvor blizak Dinamu.

ISTI IZVOR ISPRIČAO JE ZA NACIONAL što u praksi predstavlja uključivanje američkih istražitelja u Mamićev slučaj. On tvrdi da su se nedavno istražitelji počeli interesirati kako je Mamić riješio poslovne repove između Dinama i jednog nekoć poznatog hrvatskog nogometaša, čiji je identitet poznat Nacionalu.

Radi se o nogometašu koji je za Dinamo nastupao tijekom 90-ih, ali i jedno kratko vrijeme nakon 2000. Jedno vrijeme taj igrač proveo je i u inozemstvu, a nekoliko puta igrao je i za hrvatsku nogometnu reprezentaciju. Taj igrač isprva je bio u grupi svojih kolega koji su još prije četrnaest godina pripremali tužbu protiv Dinama, što je Nacional najavio još koncem ožujka 2002. Petorica igrača tada su odlučili Dinamo zajednički tužiti, a od kluba su potraživali nešto više od 1,3 milijuna eura. Dražen Ladić tražio je 300.000 eura, Joško Jeličić 600.000 eura, Miljenko Mumlek 200.000 eura, Saša Bjelanović 100.000 eura i Goran Jurić 160.000 eura. Oni su tada čvrsto vjerovali da će svoja potraživanja naplatiti blokadom računa Udruge građana NK Dinamo preko koje je kluba tada poslovao, nakon što je račun Dinamova dioničkog društva u to vrijeme svojim potraživanjem već bio blokirao Robert Prosinečki, kojem je klub dugovao 792.502 eura. Tadašnja klupska uprava više puta je ustvrdila kako ona za dugovanja smatra odgovornim dioničko društvo kluba, navodeći kako udruga građana preko koje je tada klub poslovao s tim dugovima nema nikakve veze. Igrači su tada bili uvjereni da ih uprava kluba u kojoj se tada već nalazio i Mamić također želi prevariti. Sljedećih nekoliko godina oko toga su se vodili sudski sporovi koji su većinom presuđeni u korist Dinama. Međutim, poslovanje kluba imalo je kontinuitet djelovanja u mutnoj zoni. Već tada, tijekom 2002., Nacional je pisao da se ne zna na koje je račune dolazio novac od prodanih igrača, što ide prvenstveno u korist Zdravka Mamića.

  • MAMIĆ JE ZAPRAVO GLUMEĆI dobrotvora koristio već ranije prevarene igrače da preko njih pljačka Dinamo. Otkako su se u priču uključili FBI i IRS, većina tih transakcija je otkrivena

Mamić se u međuvremenu snalazio na razne načine i na živopisan način je rješavao i odnose s bivšim igračima Dinama kojima je klupska uprava, prije no što je on preuzeo kontrolu nad klubom, ostala dužna. Izvor blizak klubu tvrdi da se to rješavalo po zanimljivom obrazcu:

“Mamić je s tim igračima napravio više sumnjivih nagodbi. Iako su sudski sporovi otišli uglavnom na stranu kluba, Mamić bi igračima ponudio isplatu manjeg dijela dugovanja. Kako formalno-pravno višestruko prevareni igrači nisu imali šanse doći do novca, u pravilu su pristajali na manje iznose. Međutim, tada bi se sklopile nagodbe prema kojima je Dinamo nekima od tih igrača vratio višestruko više nego što su oni od kluba potraživali. Potom je dio novca preko raznih off-shore tvrtki završavao na računima pod Mamićevom kontrolom. Jedan od tih transfera realizirao se i kroz neke poslovne transakcije koje su se odvijale preko Slovenije. Mamić je zapravo glumeći dobrotvora koristio već ranije prevarene igrače da preko njih pljačka Dinamo. Otkako su se u priču uključili FBI i IRS, većina tih transakcija je otkrivena. To je u pravnom i istražiteljskom smislu čisti beton. Mamiću na koncu neće ostati apsolutno ništa. Pljačkao je klub zapravo nevjerojatno primitivno i ostavio brojne tragove. Postavlja se pitanje tek tko će na koncu i pod kojim uvjetima dodatno teretiti Mamića. Da je imalo pametan, shvatio bi da je vrijeme da se i sam pokuša nagoditi s istražiteljima. A to bi mogao biti pakao za brojne utjecajne političare i političke stranke, prvenstveno za HDZ“, izjavio je za Nacional izvor blizak Dinamu.

FBI SE UKLJUČIO U ISTRAGU protiv Fife prije nekoliko godina, ali su se prvi spektakularni rezultati njihova angažmana počeli otkrivati prije nekoliko mjeseci. Prve vijesti o angažmanu FBI-ja u toj istrazi pojavile su se 2013. Tvrdi se da im je u istrazi pomogao Chuck Blazer, bivši visoki dužnosnik Fife koga je FBI pridobio za suradnju nakon što je otkrio da nije platio porez na novac koji je primao od Concacafa, nogometnog saveza Kariba, Sjeverne i Srednje Amerike. Dijelom zahvaljujući njemu FBI je započeo istraživati okolnosti pod kojima su Rusija i Katar izabrani za zemlje domaćine svjetskih prvenstava 2018. i 2022. Sredinom prošle godine u Zürichu je uhićeno šest dužnosnika Fife pod sumnjom da su počinili kaznena djela korupcije, primanja mita i pranja novca, a sumnja se da su primili mito veće od 100 milijuna dolara. U mjesecima koji su uslijedili suspendirani su i pod istragama su se našli Sepp Blatter i Michel Platini, čelnici Fife i Uefe, a slučaj se prometnuo u prvorazrednu svjetsku medijsku temu. Upućeni izvori tvrde da su istražiteljske aktivnosti FBI-ja u tom slučaju puno kompleksnije nego što se to javno zna, te da zato nije iznenađenje što se pronašao pravni osnov da se FBI i IRS zainteresiraju i za Mamićevu poslovnu hobotnicu.

Uključivanje FBI-je i IRS-a u Mamićev slučaj moglo bi potencijalno biti neugodno i za HDZ, naročito ako je Mamić zaobilaznim načinom, ili preko nekih skrivenih tvrtki financirao HDZ i predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović u predizbornim kampanjama.

IZVORI BLISKI UREDU PREDSJEDNICE TVRDE da Kolinda Grabar Kitarović nije zabrinuta zbog najava da bi se moglo istraživati je li i koliko Zdravko Mamić financirao njenu predsjedničku kampanju. “Predsjednica nema problema s financiranjem, ne mogu joj ništa. To uopće nije njezin problem, već problem HDZ-a, budući da je predsjednica bila kandidatkinja te stranke, te da je HDZ vodio brigu oko financiranja njene predizborne kampanje. Ona ni sa kim nije pregovarala o financiranju kampanje’, kaže izvor blizak i predsjednici i HDZ-u.

Drugi izvor blizak Uredu predsjednice navodi kako Kolinda Grabar Kitarović nije zabrinuta zbog svoje komunikacije s Mamićem zato jer je s njime navodno razmijenila svega nekoliko SMS poruka, te zato jer navodno nisu telefonski razgovarali. “Za nju je to prvenstveno principijelno pitanje, jer misli da je o tomu morala biti informirana. Međutim, intenzivnija komunikacija postojala je između Zdravka Mamića i Jadranke Jureško Kero. Ne znam suštinsku prirodu njihova odnosa, ali može se jasno vidjeti da se Jadranka Jureško Kero više ne pojavljuje uz predsjednicu u javnosti. Predsjednica je uvjerena da su je trebali informirati čak i da je samo Jadranka Jureško Kero kontaktirala s Mamićem’, tvrdi izvor blizak Kolindi Grabar Kitarović.

Nacional je u više navrata opisivao susrete Zdravka Mamića i Jadranke Jureško Kero. Jedan od tih sastanaka dogodio se u proljeće prošle godine u zagrebačkom restoranu As, a posljednji su puta nedavno viđeni i u zagrebačkom restoranu Okrugljak.

Mamić je trebao biti jedna od većih uzdanica HDZ-a u predizbornoj kampanji za parlamentarne izbore. To je za Nacional potvrdilo više neovisnih izvora. Tvrdi se da je Mamić trebao preuzeti ulogu jednog od značajnijih, ako ne ključnog prikrivenog financijera stranke, a u nekim aspektima spominjao se čak i kao jedan od stratega čiji bi savjeti trebali pomoći HDZ-u da preuzme vlast.

IAKO MAMIĆ NOMINALNO NIJE ČLAN HDZ-A nego je, prema vlastitom priznanju, tek simpatizer te stranke, HDZ je 2. srpnja 2015. osjetio potrebu da preko glasnogovornika Ivana Jabuke pošalje priopćenje u povodu pokretanja istrage protiv Zdravka i Zorana Mamića. Ako je vjerovati onome što piše u tom priopćenju, kada se to dogodilo, brojni zabrinuti građani telefonski su kontaktirali upravo središnjicu HDZ-a i pitali što se događa. Stoga su iz HDZ-a poslali sljedeće priopćenje.

  • MAMIĆ JE VIŠE PUTA NAZNAČIO da se osjeća kao žrtva političkog progona. Dijelom je to učinio i optužujući visoke državne dužnosnike da lažu i nazivajući bivšeg premijera i njegove bliske suradnike razbojnicima

“NAKON BROJNIH UPITA u svezi s pokretanjem istrage protiv Zdravka i Zorana Mamića, želimo priopćiti da HDZ podupire funkcioniranje pravne države i ponavlja stajalište da je svaki građanin nevin dok mu se ne dokaže krivnja. Stoga izjave i ponašanje pojedinih dužnosnika SDP-a držimo neprimjerenima, jer one bude sumnju da SDP-ova vlast zloupotrebljava represivni aparat zbog skretanja pozornosti sa sve brojnijih afera vladajuće koalicije. Postoji opravdana bojazan građana da se pojedini događaji koriste i kako bi se pozornost javnosti skrenula s netransparentnih i nezakonitih postupaka Vlade u privatizaciji Croatia osiguranja, mogućeg stečaja Imunološkog zavoda, istraživanja i eksploatacije Jadrana, neučinkovite istrage o svastici na Poljudu, sumnjivih poslova članova premijerove obitelji… Očekujemo stoga da i spomenuti slučajevi postanu predmetom interesa pravne države. U suprotnom bi zabrinutost naših građana, zbog moguće zlouporabe pojedinih institucija represivnog aparata i selektivnog pristupa kaznenim progonima u predizborne svrhe, mogla rasti.”

Možda dijelom ohrabren upravo takvim priopćenjem, Mamić je također više puta naznačio da se osjeća kao žrtva političkog progona. Dijelom je to učinio i optužujući visoke državne dužnosnike da lažu i nazivajući tadašnjeg premijera Zorana Milanovića i njegove bliske suradnike razbojnicima. Koristio je i brojne druge vulgarnosti u komentiranju za njega neugodne situacije. Nakon ponovljenog pritvaranja, potom i puštanja da se od optužbi brani sa slobode, Mamić je nastavio kontaktirati visoke dužnosnike HDZ-a.

U izbornoj noći bio je među VIP uzvanicima HDZ-a i Domoljubne koalicije u njihovu predizbornom stožeru. Bio je uglavnom u blizini predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka. Izvori bliski HDZ-u, a to potvrđuju i neke fotografije objavljene u Jutarnjem listu, tvrde kako je proteklih tjedana Mamić više puta boravio u predvorju zagrebačkog hotela Sheraton, gdje se praktički održavaju ključni sastanci najutjecajnijih članova HDZ-a i njima bliskih osoba. Na jednom od tih sastanaka u društvu s Mamićem bio je i bivši premijer Ivo Sanader. Nedugo potom upravo su Mamićevi i Sanaderovi odvjetnici na poziv Vlade, gdje dominantnu ulogu ima HDZ, besplatno dali Vladi svoje pravno mišljenje uoči odstupanja ministra branitelja Mije Crnoje.

“Sve i da to žele, visoki dužnosnici HDZ-a ne mogu se samoinicijativno distancirati od Mamića. Zbog njihovih kompleksnih odnosa, Mamić je taj koji će odlučiti tko će se i od koga distancirati i pod kakvim okolnostima”, tvrdi izvor blizak HDZ-u.

ZAHVALJUJUĆI PREDSJEDNICI KOLINDI GRABAR KITAROVIĆ, Zdravko Mamić proteklih dana u Hrvatskoj se opet prometnuo i u prvorazrednu političku temu. Upravo zato što joj navodno nije na vrijeme javljeno da se zbog svojih kontakata s Mamićem posredno našla pod mjerama Središnje obavještajne agencije, Kolinda Grabar Kitarović uskratila je povjerenje ravnatelju SOA-e Draganu Lozančiću. Tako je predsjednica zemlju uvela u zonu potencijalno ozbiljne političke i ustavne krize. Razmjeri te krize tek će se otkriti tijekom sljedećih nekoliko dana. Razmjeri potencijalno kompromitantnih veza Mamića i HDZ-a, uključujući i Kolindu Grabar Kitarović, po svemu sudeći otkrivat će se nešto duže. Tvrdnje da se za Mamića interesiraju američki istražitelji sugeriraju to da će se te veze moći teže sakriti nego što su to protagonisti tih odnosa vjerovali.

Komentiraj