EKSKLUZIVNO: DORH od Nacionala preuzeo dokaz da je Tadić priznao lažan iskaz na sudu u korist Kalmete

Općinsko državno odvjetništvo u srijedu poslijepodne preuzelo je od Nacionala dokaz da je osječki poduzetnik Drago Tadić priznao kako je na sudu lagao da pomogne Božidaru Kalmeti.

Tadić je priznao da je to učinio u rujnu 2018. na suđenju za izvlačenje desetina milijuna kuna iz Hrvatskih autocesta, u aferi koja je trajala godinama, a na koncu završila nepravomoćno oslobađajućom presudom Božidaru Kalmeti. U tiskanom izdanju ovotjednog Nacionala ekstenzivno su opisane okolnosti pod kojima je to učinio, što je tom iskazu prethodilo i kako su se stvari odvijale poslije toga.

Iz zagrebačkog općinskog državnog odvjetništva prvo su glavnog urednika Nacionala Berislava Jelinića 31. ožujka kontaktirali telefonski, a potom su mu u ranim poslijepodnevnim satima dostavili pismeni poziv da im preda taj dokaz.

U dopisu upućenom izdavaču Nacionala, tvrtki Nacional News Corporation stoji:

“Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu provodi izvide povodom članka objavljenog 30. ožujka 2021. u tjedniku Nacioal, broj 1197, na stranicama 10 – 14 pod nazivom „Tadić danas tvrdi da je lažući na sudu pomogao Kalmeti jer su mu poručili da će mu potom Šeks i Turudić ublažiti zatvorsku kaznu“. Budući da u citiranom članku navodite da imate čvrste dokaze za iznesene tvrdnje, na temelju članka 206.g stavka 2. Zakona o kaznenom postupku, pozivam vas da ovom državnom odvjetništvu odmah po primitku ovog dopisa, pozivom na broj spisa gornji, iste dostavite.”

Dopis je potpisala zamjenica općinskog državnog odvjetnika Erika Korade.

U članku 206.g stavak 2. piše:

“Policija, ministarstvo nadležno za financije, Državni ured za reviziju i druga državna tijela, organizacije, banke i druge pravne osobe dostavit će podatke koje je od njih zatražio državni odvjetnik, osim onih koji predstavljaju zakonom zaštićenu tajnu. Državni odvjetnik može od navedenih tijela zahtijevati kontrolu poslovanja pravne i fizičke osobe i u skladu s odgovarajućim propisima privremeno izuzimanje do donošenja presude, novca, vrijednosnih papira, predmeta i dokumentacije koji mogu poslužiti kao dokaz, obavljanje nadzora i dostavu podataka koji mogu poslužiti kao dokaz o počinjenom kaznenom djelu ili imovini ostvarenoj kaznenim djelom, te zatražiti obavijesti o prikupljenim, obrađenim i pohranjenim podacima u vezi neobičnih i sumnjivih novčanih transakcija. U svom zahtjevu državni odvjetnik može pobliže označiti sadržaj tražene mjere ili radnje te zahtijevati da ga se o njoj izvijesti, kako bi mogao biti prisutan njenom provođenju”.

Nedugo potom, glavni urednik Nacionala taj je dokaz i predao.

Odgovarajući 31. ožujka na Šeksov intervju koji je u dobrom raspoloženju dao zadarskom portalu Zadar News, Jelinić je za nacional.hr izjavio kako Šeks nije jedini koji je pokazao interes za te dokaze. Kako se sada pokazuje, među ostalima, interes za te dokaze pokazao je i DORH.

To je i logično, jer je Drago Tadić zapravo priznao da je lažući na sudu u korist Kalmete počinio kazneno djelo koje se goni po službenoj dužnosti. Pokaže li se da je to doista bilo tako, tada bi suđenje Kalmeti i ostalima moglo doživjeti neočekivani preokret, naročito jer Kalmeta nije jedini koji je u tom postupku oslobođen, ali zasad nepravomoćno.

Jelinić je u razgovoru za nacional.hr 31. ožujka najavio da će i javnosti podastrijeti te dokaze.

Uskoro opširnije…

EKSKLUZIVNO: Tadić danas tvrdi da je lažući na sudu pomogao Kalmeti jer su mu poručili da će mu potom Šeks i Turudić ublažiti zatvorsku kaznu

Komentiraj