EKSKLUZIVNO FOOTBALL LEAKS: Benzema, francuski porezni domoljub

Napadač Reala iz Madrida Karim Benzema bio je u Francuskoj meta raznih napada zbog navodnog manjka domoljumblja. Francuski reprezentativac alžirskih korijena optužen je da mu je zemlja njegovih roditelja draža od Francuske, da pokazuje nepoštovanje prema Francuskoj jer ne pjeva riječi državne himne, Marseljeze, uoči utakmica reprezentacije, a čak je optužen da nepoštovanje prema Francuskoj iskazuje pljuvanjem na travu nakon završetka himne. Međutim, po dokumentima Football Leaksa koji su dostupni novinskom konzorciju okupljenom oko European Investigative Collaborationsa, Karim Benzema iskazuje ‘financijsko domoljublje’ koje mu je na puno višoj razini od nekih njegovih suigrača iz Reala.

Informacije pokazuju da je Benzema, za razliku od ostalih igrača i nogometnih djelatnika koji su odlučili svoju veliku zaradu od komercijalnih prava sakriti u porezne oaze, osnovao tvrtku koja se brine o njegovim pravima u svom rodnom gradu Lyonu. Kada su odvjetnici Reala iz Madrida primili pismo od španjolskoh poreznih vlasti u kojem su obaviješteni da se sprema revizija zarade francuskog reprezentativca, pomislili su da on nešto skriva. Jedan od odvjetnika, zaposlen u madridskoj pravnoj tvrtki Senn Ferrero, upozorio je da Benzema, ako poput drugih igrača u klubu koristi offshore strukture na koje je primao znovac od komercijalnih prava, mora srediti svoje poslovanje kako bi izbjegao plaćanje kazne zbog porezne prijevare. No, odvjetnikove sumnje bile su nepotrebne.

20. listopada 2015. odvjetnik iz tvrtke Senn Ferrreo, Eduardo Montejo napisao je: „Ne znam kakvu strukturu je izabrao za svoja komercijalna praca, ali ako kao i drugima ona ide putem offshore kompanija predlažemo da to promijeni kako bi izbjegao kaznu zbog porezne prijevare“.

Benzema je mogao izabrati, i to bi bilo potpuno zakonito, da registrira tvrtku za komercijalna prava u Španjolskoj, gdje plaća porez na dohodak otkako je 2009. potpisao za Real. Karijera u madridskom klubu mu je donijela trofeje i slavu koju je unovčio kroz reklame i sponzorske ugovore. Štoviše, mogao je uživati u vrlo povoljnom statusu koji se u španjolskoj naziva ‘impatriado’, a koji mu, kao i Cristianu Ronaldu, omogućuje da na komercijalna prava plaća poreze po stopi manjoj od pet posto. Ali ovaj 28-godišnjak odlučio se da će poreze plaćati u Francuskoj, iako njegova tvrtka Best of Benzema (BOB) u toj državi mora plaćati porez na dobit od 33,3 posto. Ovaj porez mora Banzema mora plaćati na dobit koja uopće nije mala. Njegova tvrtka je od 2010. godine konstantno bilježila godišnji promet veći od milijun eura, a većinu tih godina promet je bio blizu dva milijuna eura. Svima onima koji vjeruju da igrači uopće nisu svjesni računa koji su za njih otvoreni u poreznim oazama i da nisu dovoljno obrazovani da znaju da moraju plaćati poreze, Benzemin primejr pokazuje da tome nije tako.

2011. godine Francuski nogometni savez je preko tvrtke BOB platio Benzemi naknadu, u koju nije uključen porez i koja je isplaćena u tri rate, od 160 tisuća eura za sponzorske ugovore.

Iste godine američka kompanija za video igrice Electronic Arts platila mu je 70 tisuća eura za korištenje njegovog lika u svojoj igrici ‘Fifa 2012.’. Adidas mu je također u 2012. platio 838 tisućua eura, cifru koja pokriva različite klauzule u ugovoru, kao što je i isplata 600 tisuća eura za igranje u najmanje polovini utakmica francuske nacionalne reprezentacije, i 500 eura za svaki gol koji je zabio za Real Madrid. U 2011. BOB je imao 1 milijun eura prihoda i plati 206.207 eura poreza na dobit.

U 2012., BOB je prijavio godišnji promet od 1,647.000 eura i platio 378.484 eura poreza. U 2013. promet kompanije iznosio je 1,911,000 eura, u principu nastao od uplata Adidasa u iznosu 1,683,500 eura. Nakon plaćanja poreza na dobit od 410,140 eura, BOB-u je u 2013. ostala neto zarada od 820.000 eura.

BOB ima sva obilježja male obiteljske kompanije Karim Benzema je menadžer tvrtke i drži 90 posto udjela. Ostatak dijele njegov brat Hafid i majka Malika koji drže svaki po 5 posto udjela. U 2012. tvrtka je isplaćivala plaće za petero zaposlenika, uključujući drugog Benzemovog brata Gressyja, koji su svi zarađivali pristojne, ali ne baš previše izdašne mjesečne dohotke.

Zbog događaja iz svog privatnog života, Benzema, naravno, nema baš laskavu reputaciju. Francuska nogometna federacija isključila ga je iz reprezentacije u očekivanju ishoda sudske istrage pokrenute zbog sumnje u njegovu sudjelovanju u pokušaju ucjenjivanja igrača France internationala Mathieua Vlabuena seksualnom snimkom. U 2012. poslan je na sud radi navodnog poticanja na maloljetnu prostituciju, ali ga je kasnije, tijekom 2014., sud u Parizu oslobodio optužbi.

Dokumenti pušteni pute Football Leaks platforme pokazuju da je on također bio u sukobu sa španjolskim zakonom, zbog prebrze vožnje te zbog vožnje bez pravovaljane dozvole, kao i zbog incidenta kad je njegov pas napao jednu ženu. U međuvremenu, španjolski porezni organi obavijestili su ga da od njega potražuju porez na dio njegovih komercijalnih prava zarađenih u Francuskoj – potez koji je trenutno predmet rasprave između francuskih i španjolskih poreznih vlasti.

U izdvojenom predmetu, francuski poreznici ustanovili su da nije prijavio bonus od 196.326 eura koji mu je francuska reprezentacija uplatila 2011. godine. Benzema se branio da je nedužan i da nije imao namjeru počiniti bilo kakvu prevaru, budući da su i ček za tu uplatu i formulari koje su mu slali poreznici, slani na njegovu staru kućnu adresu. Njegova nedužnost poslije je priznata i od strane francuskih poreznih vlasti, što je objavljeno 9. prosinca 2014. od strane EIC-a, u kojem je administracija navela da njegov propust u navođenju dodatnog bonusa nije bio počinjen s ciljem namjerne prevare.

Iznos tog poreza na bonus uplate od 31.800 eura, predstavljao je tek 0,46 posto njegove godišnje zarade. Spor je završio u njegovu korist, ali je umalo doveo do toga da dodatno uruši Bezemovu već dobro načetu reputaciju. EIC je kontaktirao Benzema preko njegovog agenta, s pitanjem zašto je odabrao Francusku kao zemlju u kojoj će plaćati porez. Agent nam je rekao da je nogometaš odbio dati intervju zato što se sve što on kaže “i ovako i onako pogrešno interpretira”. Na žalost, vjerojatno je u pravu.

Komentiraj

Source:Michael Hajdenberg
nacional banner
nacional banner