EKSKLUZIVNO: BRANITELJSKA PLJUSKA KARAMARKU: Matić, Vidović, Markač, Deur i Demo na tajnom skupu u Klemmovoj kleti

NACIONAL

BRANITELJSKA PLJUSKA KARAMARKU Na vrhuncu drame u Vladi oko ostavke Mije Crnoje, Josip Klemm pozvao je Freda Matića među braniteljsku elitu, a Nacional donosi fotografije s tog okupljanja koje pokazuju tko su prave vođe braniteljske populacije

Dok se u Vladi drugog dana odlučivalo o sudbini sad već bivšeg ministra branitelja Mije Crnoje, bivši ministar branitelja Predrag Matić i bivši potpredsjednik saborskog Odbora za ratne veterane Franko Vidović došli su na druženje s braniteljima koje je u svojoj kleti, odnosno vikendici nedaleko od Zagreba, organizirao jedan od vođa braniteljskog prosvjeda u Savskoj 66 Josip Klemm. Na tom druženju našli su se branitelji “svih boja”, kako je jedan od sudionika opisao, od generala Mladena Markača, predsjedničinog savjetnika za branitelje Ante Deura, Bandićeva pročelnika za branitelje Miodraga Deme do nekih pripadnika Tigrova i drugih braniteljskih udruga. Može se tvrditi da je na tom diskretnom okupljanju Klemmu pošlo za rukom ono što nije uspjelo Boži Petrovu i Mostu – u vrijeme kada se u novoj vladi događala prva ozbiljna drama povezana s razrješenjem ministra branitelja, okupio je na jednom mjestu, u ugodnom druženju, najutjecajnije predstavnike braniteljske populacije sa svih dijelova političke scene, izuzev onog dijela čije savjete sluša predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

Iako svi sudionici susreta ističu da je druženje bilo isključivo privatne naravi te da se o politici, pa tako i o smjeni Mije Crnoje, nije razgovaralo, Nacional je iz više izvora dobio potvrdu da je to druženje izazvalo konsternaciju u redovima predstavnika HDZ-ova Odbora za branitelje te Zajednice branitelja HDZ-a “Gojko Šušak”. Naime, predsjednik HDZ-ova Odbora za branitelje je Josip Vidović, a tajnik Mijo Crnoja i smatra se da i jedan i drugi nemaju veliku podršku među braniteljskom populacijom čak i unutar HDZ-a. Navodno ta grupacija nema ni podršku HDZ-ova glavnog tajnika Milijana Brkića koji inače ima određeni utjecaj među braniteljima i kojeg se od početka povezivalo s prosvjedom u Savskoj 66. Pa se tako otvorilo i pitanje tko to utječe na Karamarka kada su u pitanju sudbine hrvatskih branitelja.

  • NACIONAL JE IZ VIŠE IZVORA dobio potvrdu da je to druženje izazvalo konsternaciju u redovima predstavnika HDZ-ova Odbora za branitelje te Zajednice branitelja HDZ-a ‘Gojko Šušak’

“OVO DRUŽENJE BILO JE ORGANIZIRANO na temelju našeg ratnog prijateljstva, a ne po bilo kakvoj političkoj liniji i neću iznositi što se ondje razgovaralo, ali istina je da odabirom Mije Crnoje za ministra branitelja nitko nije bio zadovoljan”, rekao je jedan od sudionika sastanka koji je želio ostati anoniman. Organizator druženja Josip Klemm za Nacional je samo kratko potvrdio da je točno da su se branitelji okupili kod njega te poručio: “Radujem se što su se hrvatski branitelji različitih političkih uvjerenja okupili na istom mjestu u cilju očuvanja dostojanstva Domovinskog rata i hrvatskih branitelja.”

Još jedan Nacionalov izvor koji je prisustvovao druženju rekao je za Nacional da je znakovito što su se ondje okupila i četvorica saborskih zastupnika, predstavnici branitelja, među kojima je bio i Stiv Culej koji je izabran na listi HDZ-a. To pokazuje da su odnosi među predstavnicima braniteljskih grupacija i udruga puno složeniji nego što to pokušavaju prikazati određene političke grupacije koje smatraju da mogu kontrolirati hrvatske branitelje.

TO TAKOĐER POKAZUJE DA SE BRANITELJI, po svemu sudeći, neće primiriti ni nakon dolaska HDZ-a na vlast, a prosvjednici u Savskoj 66, o kojima je u javnosti uglavnom vladala percepcija da su poslužili interesima HDZ-a, već su najavili da ipak nemaju namjeru prekinuti prosvjed i otići iz šatora u Savskoj.

Najviše problema zbog te situacije mogao bi imati upravo predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko jer njega i u stranci i među braniteljskom populacijom smatraju najodgovornijim za slučaj Crnoja. “Ovo nije bilo spašavanje vojnika Crnoje, već spašavanje vojnika Karamarka”, tim je riječima izvor iz vrha Domoljubne koalicije opisao zašto je Vlada na odluku o slučaju sad već bivšeg ministra branitelja Mije Crnoje potrošila dva dana i zašto je prvi potpredsjednik Vlade s ovlastima zamjenika Tomislav Karamarko nakon svega izašao pred novinare s optužbama – na račun novinara, od kojih još uvijek nije odustao prozivajući medije za “harangu”.

“Mijo Crnoja bio je Karamarkov osobni izbor iako su mnogi u stranci bili protiv takvog rješenja i iako su ga neki upozoravali da to nije dobro rješenje”, rekao je za Nacional izvor blizak vrhu HDZ-a koji smatra da je sve to skupa jako naštetilo stranci i da je bilo potpuno nepotrebno.

  • ‘RADUJEM SE ŠTO SU SE HRVATSKI BRANITELJI različitih političkih uvjerenja okupili na istom mjestu u cilju očuvanja dostojanstva Domovinskog rata i hrvatskih branitelja’, izjavio je za Nacional Josip Klemm

“Pogrešno se smatra da je Mijo Crnoja izabran pod utjecajem Milijana Brkića. Brkić s tim nije imao veze, već je Crnoju Karamarku nametnula jedna interesna grupacija. Glavni Karamarkov motiv bio je taj što je mislio da će mu ta grupacija donijeti prevagu u unutarstranačkim izborima, a i utjecaj među braniteljima, međutim, tu se malo prevario”, govori za Nacional izvor iz HDZ-a.

VIŠE IZVORA BLISKIH HDZ-U Nacionalu je, pak, potvrdilo da Tomislav Karamarko ne uživa osobiti kredibilitet među braniteljskom populacijom te da je situacija s Mijom Crnojom to dodatno pogoršala. Dok se u Vladi već drugi dan zaredom odlučivalo o sudbini Mije Crnoje, kojeg je Karamarko pokušavao braniti do zadnje sekunde, vođe braniteljskog prosvjeda u Savskoj 66 Karamarku su na press konferenciji otvoreno poručili da će oni prvi tražiti Crnojinu ostavku ako se ogriješio o zakon. Također su poručili da se branitelji nemaju namjeru pobuniti ako dođe do Crnojine smjene. Bila je to neposredna reakcija na navodnu izjavu Tomislava Karamarka, koju je na naslovnici prenio Jutarnji list, da će branitelji pokrenuti rat ako se smijeni Crnoja. Prema navodima Jutarnjeg lista, Karamarko je to rekao osobno premijeru Tihomiru Oreškoviću prvoga dana rasprava o Crnojinoj smjeni. Drugoga dana Karamarko je tu izjavu demantirao, i to tek nakon što su mu branitelji iz Savske jasno poručili:

“BRANITELJI U SAVSKOJ 66 sigurno neće dopustiti nove sukobe, mi smo ratovali od ‘91. do ‘95. za demokraciju.” Branitelji su ujedno rekli i da smatraju da je odluka o sudbini Mije Crnoje isključivo u nadležnosti premijera i koalicijske vlade te da će biti donesena u skladu sa zakonima Republike Hrvatske.

Istoga dana, u četvrtak, 28. siječnja, nakon press konferencije došlo je do spomenutog druženja nekih od najistaknutijih predstavnika braniteljske populacije na Klemmovoj kleti. Okupilo se ondje tridesetak šefova raznih braniteljskih udruženja. Među ostalima već ranije spomenutima, ondje su bili i Dražimir Jukić, čelnik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, njegov prethodnik na toj poziciji Ilija Vučemilović, šef zagrebačke Hvidre Ante Tandara, jedan od vođa Tigrova Darko Katuša i brojni drugi. Fred Matić za Nacional je potvrdio da je bio na spomenutom druženju, no bez obzira na prijateljstvo, njegovi se stavovi oko prosvjeda u Savskoj nisu promijenili.

“To je bila samo još jedna potvrda da iza svega stoji politika te da branitelji nemaju ništa protiv mene kao svoga suborca. Čak su mi pokazivali karikature Klemma i Glogoškog koji viču ‘Frede, vrati se’”, našalio se Fred Matić. On ipak smatra da je većina branitelja organiziranih u udruge sklonija HDZ-u te da im smeta što su on i Ante Kotromanović lijeve političke orijentacije.

  • ‘OVO NIJE BILO SPAŠAVANJE VOJNIKA CRNOJE, već spašavanje vojnika Karamarka. Mijo Crnoja bio je Karamarkov osobni izbor iako su mnogi u stranci bili protiv takvog rješenja’, izjavili su Nacionalovi izvori

Nekoliko dana prije toga, gostujući u “Studiju 4” HTV-a, Josip Klemm izjavio je da je Fred Matić uvijek bio njegov prijatelj i da će to uvijek ostati. Tom izjavom, kao i press konferencijom na kojoj se suprotstavio Karamarku, a u konačnici i tulumom na koji je pozvao najeminentnije predstavnike branitelja, uključujući i predstavnike SDP-a, Klemm je na sebe navukao bijes grupacije iz miljea HDZ-ovih branitelja koja se pokušava nametnuti Karamarku.

ODABIR NOVOG MINISTRA BRANITELJA pokazat će kakvi su uistinu odnosi snaga među suprotstavljenim braniteljskim grupacijama unutar HDZ-a ili pak vezanima uz HDZ. No zanimljivo je što je Franko Vidović iz SDP-a rekao da se branitelji uglavnom slažu s idejom da se, dugoročno gledajući, Ministarstvo branitelja treba reorganizirati u Upravu za veterane koja bi djelovala u sklopu Ministarstva obrane, a obuhvaćala bi i hrvatske vojnike koji su sudjelovali u misijama NATO-a. To bi se moglo realizirati ako sve zainteresirane strane najprije postignu suglasnost oko temeljnog zakona o pravima hrvatskih branitelja, o čemu su predstavnici prosvjednika iz Savske 66 nedavno razgovarali i s predsjednikom Sabora Željkom Reinerom.

Komentiraj