EKSKLUZIVNO: Božinović skriva identitet policajaca koji su nasumice pravim mecima pucali u gomilu navijača Hajduka

Autor:

09.05.2022., Zagreb - Premijer Andrej Plenkovic dao je izjavu za novinare nakon sjednice predsjednistva i nacionalnog vijeca HDZ-a. Ministar unutarnjih poslova Davor Bozinovic i Branko Bacic.
   Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

DAVOR BOŽINOVIĆ PRAVDA SVOJE PONAŠANJE TVRDNJOM da su u tijeku tajni izvidi DORH-a pa stoga javnosti ne mogu otkriti tko su oni koji su 21. svibnja, nakon utakmice Dinama i Hajduka, pucali iz vatrenog oružja u pripadnike Torcide te tko je to naredio. Poziva se na neko neobvezujuće mišljenje Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost, ali farsu otkrivaju javno plasirane teze policije da je pucanje bilo zakonito

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, uz asistenciju Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost na čijem je čelu Valentino Franjić, proglasio je tajnim rezultate istrage velikog incidenta na odmorištu Desinec 21. svibnja ove godine, kada je s više desetaka hitaca iz policijskog vatrenog oružja teško ozlijeđeno više nenaoružanih građana – po službenoj verziji njih četiri, po neslužbenoj najmanje sedam. Usprkos vlastitim najavama da će rezultati istrage biti javni te pozivima na strpljenje dok se proces okonča, Božinović je na ove dokumente stavio oznaku „OGRANIČENO“ i nakon više od mjesec dana odlučio uskratiti uvid u njih, što je zatražio Nacional. Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost u tome mu je dao podršku svojim mišljenjem – koje službeno nije obvezujuće – s obrazloženjem da bi javnom objavom podataka o golemom incidentu na Desincu „potencijalno mogla nastupiti šteta u djelovanju i izvršavanju zadaća MUP-a“. U službenom dokumentu  upućenom na adresu Nacionala, koji je Božinović osobno potpisao, navodi se da javnost nema pravo doznati što se, barem iz policijske perspektive, doista dogodilo na Desincu, odnosno da je njeno pravo na ove informacije manje važno u odnosu na činjenicu da je tom ključnom dokumentu formalno dodijeljen status klasificiranog podatka s „ograničenim“ pristupom.

OZNAKE: božinović

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.