EKSKLUZIVNO Popodnevna pijanka vrhuške Narodnih novina na račun firme

Saša Zinaja

Popodnevna pijanka direktora strateški važne državne firme na račun poreznih obveznika najbolje ilustrira kako HDZ pljačka Hrvatsku

FOTOGRAFIJA I RAČUN ILUSTRIRAJU kako se HDZ-ova kadrovska elita ponaša u tvrtki opterećenoj brojnim aferama – sklapanjem štetnih ugovora, dvojbenim investicijama i potpuno otvorenim stranačkim kadroviranjem pretvorila je Hrvatsku u HDZ-ovo leno

Četrdeset viljamovki za Matu Regvara i dvojicu suradnika. Ta količina rakije popijena je i plaćena tijekom jednog poslijepodneva na ‘poslovnom’ druženju dijela vrhuške Narodnih novina. Potvrđuje to kopija računa koju je Nacionalu dostavio izvor iz Narodnih novina, koji je računu priložio i fotografiju koja pokazuje Regvara za šankom uz čašu viljamovke. Izvor iz Narodnih novina tvrdi da je fotografija snimljena neposredno prije nego što je kadrovska elita te državne tvrtke popila završne tri runde rakije viljamovke, kao i da je većinu od svih naručenih, vjerojatno njih čak trideset, popio Regvar osobno.

Izvor koji je Nacionalu dostavio te dokumente navodi da je to učinio kako bi upozorio na nevjerojatnu samovolju Regvara i njemu bliskih suradnika iz Narodnih novina, tvrtke od strateškog državnog značaja koja je proteklih mjeseci i godina opterećena nizom skandala – od iznimno dvojbenih investicija i štetnih ugovora do neprekidnih smjena vodećih garnitura i potpuno otvorenog stranačkog kadroviranja – a koja unatoč snažnom pritisku javnosti odolijeva svim zahtjevima za kontrolom trošenja novca i transparentnijim poslovanjem.

RAČUN I FOTOGRAFIJA do kojih je prošlog tjedna došao Nacional samo su naoko financijski razmjerno beznačajan dokaz, jer suštinski i simbolično oni izuzetno simptomatično ilustriraju kako se HDZ-ova kadrovska elita ponaša u državnim tvrtkama.

Zagreb: Narodne novine u naselju Savski Gaj 05.03.2019., Zagreb – Narodne novine u naselju Savski Gaj.
Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

NARODNE NOVINE – DAKLE, POSREDNO I HRVATSKI POREZNI OBVEZNICI – svojim sredstvima plaćaju službene ručkove koji to evidentno nisu, nego se izrode u ispijanje ozbiljnih količina alkohola. Samo jednom prigodom, 31. kolovoza prošle godine, službenom kreditnom karticom plaćen je kasni ručak trojice zaposlenika na kojemu je između ostalog popijeno čak četrdeset doza rakije viljamovka, a izvori upoznati s ovim događajem tvrde da je velik dio njih popila osoba koja je to i platila – član Uprave Narodnih novina Mato Regvar.

Tog petka pred kraj radnog vremena u zagrebačkom restoranu-konobi ‘Marinero’ ručak je započeo aperitivom i litrom vina, nastavio se mesnim delicijama i još litrom vina, a nakon deserta uslijedio je period koji se kolokvijalno može opisati kao alkoholiziranje: uz vino, viljamovke su pristizale jedna za drugom sve dok, kako se čini, ove domaće rakije nije ponestalo – pa se društvo prebacilo na industrijsku. Račun je zaključen na nešto manje od 1300 kuna, no tu očigledno nije bio kraj: naknadno su Regvar i njegovi bliski suradnici iz tvrtke popili još dvanaest doza iste rakije, a čak i to je plaćeno službenom kreditnom karticom Narodnih novina. Iz računa koje Nacional posjeduje proizlazi da, čak i ako sam Regvar nije tom prigodom popio veći dio alkohola, kako se tvrdi, svejedno zabrinjava njegova ukupna količina. Naime, član Uprave državne tvrtke i dvojica njegovih bliskih suradnika konzumirali su prosječno litru vina i petnaestak rakija po osobi.

NACIONALOV IZVOR IZVRSNO UPUĆEN U STANJE U OVOJ DRŽAVNOJ TVRTKI upozorava da ovaj slučaj, premda materijalno gotovo beznačajan, predstavlja paradigmu višegodišnjeg lošeg upravljanja Narodnim novinama, tvrtkom koja iz godine u godinu trpi kadrovske smjene i krizne situacije, gomila gubitke i sustavno proizvodi negativan imidž u javnosti. Također, u ovom slučaju radi se o jednom od eklatantnih primjera neodgovornog pristupa javnim resursima i besramnog trošenja javnog novca, koji daju naslutiti kako se isti akteri ponašaju kada na red dođe odlučivanje o znatno većim sredstvima i operacijama poput investicija, kontrole utrošenog novca, kadrovskih odluka ili strateškog planiranja, ne samo u ovoj državnoj tvrtki nego i znatno šire. Nacional je na adresu člana Uprave Narodnih novina Mate Regvara uputio niz pitanja o konkretnom događaju i njegovim specifičnim okolnostima, poput tvrdnje da je tom prigodom i upravljao službenim automobilom marke Opel Insignia, no unatoč konkretnom obećanju njegovih podređenih u Narodnim novinama, odgovori nisu stigli puna četiri dana, sve do zaključenja ovog teksta.

ČLAN UPRAVE OVE DRŽAVNE TVRTKE tako nije odgovorio ni na informacije koje su došle do Nacionala od dobro upućenih izvora, prema kojima je upravo tog 31. kolovoza prošle godine – nakon spomenute večere i obilnog ispijanja alkohola – na povratku kući zaustavljen od strane policijske patrole te mu je izmjerena poveća količina alkohola u krvi, zbog čega je uslijedio postupak oduzimanja vozačke dozvole. Sugovornik Nacionala tvrdi da ovo nije njegov prvi incident sa službenim vozilom Narodnih novina.

RUČAK JE POČEO aperitivom i litrom vina, nastavio se mesnim delicijama i još litrom vina, a onda su domaće viljamovke stizale jedna za drugom dok ih nije ponestalo pa se društvo prebacilo na industrijsku

“U veljači prošle godine u jednom restoranu u Bregani, za vrijeme večere u širem društvu s predstavnicima tvrtki koje surađuju s Narodnim novinama, Regvar se odvezao do obližnje benzinske crpke kako bi navodno kupio cigarete, no putem je imao prometnu nesreću jer je službenim automobilom porušio branike na cesti. Policija je upoznata i s tim događajem, kao i zaposlenici tvrtke, jer je Regvar nazvao jednoga od njih kako bi mu pomogao pokupiti dijelove automobila”, opisuje ovaj sugovornik. On tvrdi i da je, prema neslužbenim informacijama, Regvar pristao platiti poveću počinjenu štetu i da mu se svakog mjeseca od plaće oduzima određeni iznos. Kako se tvrdi, u tim situacijama pokušavao mu je pomoći odvjetnik Vladimir Terešak, u javnosti poznat i kao pravni zastupnik Hrvatske demokratske zajednice, a koji je odnedavno dobio i posao zastupanja Narodnih novina. Doduše, za nešto manje mjesečne iznose u odnosu na one koje je naplaćivala prethodna, javnosti izrazito poznata odvjetnica.

REGVAR (60) U OVOJ TVRTKI VAŽI KAO OSOBA OD POVJERENJA utjecajnog saborskog zastupnika i predsjednika Županijskog odbora HDZ-a Krapinsko-zagorske županije Žarka Tušeka, koji se smatra glavnim kadrovikom u Narodnim novinama. Upravo njemu se pripisuje gotovo nevjerojatno natprosječna zastupljenost osoba iz ove županije, članova iste stranke, u svim strukturama tvrtke. Mediji su prošlog mjeseca izvijestili o ishodu javnog natječaja na kojemu su među više od dvije stotine prijavljenih kandidata u velikom broju odabrani baš HDZ-ovci: tako je za voditelja strateškog razvoja odabran HDZ-ov načelnik Općine Đurmanec Damir Belošević, za rukovoditelja sektora logistike također HDZ-ov Miroslav Ivanković, donedavni predsjednik stranačke mladeži u Zagorju, a i rukovoditelj službe financijskih i računovodstvenih poslova je Daniel Vnuk, HDZ-ov član Skupštine Krapinsko-zagorske županije. Tu je i Marijan Banić, brat HDZ-ove Martine Banić, koji će kao politolog voditi nabavu u toj državnoj tvrtki. Nacional je potom prije tri tjedna otkrio i da je na radno mjesto vraćena nekadašnja direktorica službe pravnih, kadrovskih i općih poslova Tajana Tušek, rodbinski povezana sa Žarkom Tušekom. Ona je s te pozicije udaljena u listopadu prošle godine, između ostalog i zato što je bila dio prethodne upravljačke garniture koja je Narodne novine dovela u gubitke veće od 150 milijuna kuna te zato što je bila članica nadzornih odbora dviju tvrtki-kćeri u kojima je zabilježeno netransparentno poslovanje i koje su završile u stečaju.

Novi interni dokumenti Narodnih novina koje je Nacional također dobio u posjed prošlog tjedna pokazuju da su u ovoj tvrtki čak i unatoč oštrim prozivanjima u javnosti nastavili s nesmiljenim zapošljavanjima: tako je 7. svibnja ove godine, dakle, upravo u vrijeme kada se javnost intenzivno bavila neobičnim natječajem na kojemu su prosperirali gotovo isključivo HDZ-ovci, donesena odluka o primanju u radni odnos na mjesto ‘prodavač-administrator’ u Virovitici osobe s prezimenom Regvar, za koju se tvrdi da je članica obitelji brata Mate Regvara. Također, otprilike u isto vrijeme u Osijeku je na mjesto ‘regionalni prodavač’ zaposlena ženska osoba za koju se navodi da je iz obitelji njegove supruge.

REGVAR JE NA FUNKCIJU ČLANA UPRAVE IMENOVAN POČETKOM KOLOVOZA 2017. godine, zajedno s navodno nestranačkim Zlatkom Hodakom kao predsjednikom i Robertom Hircom kao drugim članom. On dolazi iz stranke Reformisti Radimira Čačića, koja u Saboru konzistentno podržava većinu Andreja Plenkovića.

Mato Regvar prethodno je ostvario solidnu karijeru u javnom sektoru: početkom devedesetih bio je predsjednik Izvršnog vijeća Općine Pregrada, potom postaje šef Financijske policije u Krapinsko-zagorskoj županiji, a zatim i zamjenik župana. Za vrijeme koalicijske vlasti početkom dvijetisućitih nakratko se vraća u lokalnu poljoprivrednu zadrugu, no već dolaskom Ive Sanadera ponovo naglo prosperira: postaje predstojnik Ureda za javnu nabavu Vlade, gdje se zadržava četiri godine. Potom se prebacuje u Financijsku agenciju (FINA), gdje je od početka 2008. godine predsjednik Uprave. U jednom periodu ondje je bio u središtu sukoba dviju struja, u kojemu se on navodno nalazio na strani tada utjecajne Biance Matković, dok su druga dva direktora dolazili iz sfere utjecaja Ivana Šukera.

‘NAKON DRUŽENJA s predstavnicima tvrtki koje surađuju s Narodnim novinama u veljači 2018. u jednom restoranu u Bregani, Regvar je službenim automobilom porušio znakove na cesti, kaže Nacionalov izvor

U narednom periodu Regvar se premješta na različite pozicije u FINA-i, pa je tako jedno vrijeme bio šef jedne poslovnice u Zagorju, a prije dolaska u Narodne novine formalno je bio na mjestu ‘savjetnik-ekspert za financije’ s neto plaćom od 17 tisuća kuna. Usto, sjedio je i u Nadzornom odboru Hrvatske pošte, iz kojega se silom zakona u ljeto 2017. morao povući. Njegovo ime rubno se spominje i u aferi Fimi Media, kada je prvostupanjskom presudom dokazano isisavanje novca iz brojnih javnih tvrtki na račun HDZ-a. Premda nije bio obuhvaćen istragom i optužnicom, registrirano je da je FINA u njegovu mandatu s tvrtkom Nevenke Jurak ugovorila poslove vrijedne oko 1,2 milijuna kuna, na kojima je sama Fimi Media zaradila točno 671.222 kune. U tom razdoblju direktori ovih tvrtki masovno su priznavali da su poslove dodjeljivali uz politički pritisak iz HDZ-a.

U NARODNIM NOVINAMA PRETHODNIH GODINA VLADAO JE POTPUNI UPRAVLJAČKI KAOS, popraćen iznimno lošim poslovnim rezultatima koji su ih – u nekim segmentima i kao monopolista – iz vrlo profitabilne tvrtke pretvorili u ozbiljnog gubitaša. Krajem rujna 2016. godine zbog gubitaka od preko 17 milijuna kuna smijenjen je predsjednik Uprave Davor Čović, na čije mjesto je postavljen Svebor Marion, dotadašnji član Uprave. Već u siječnju 2017. godine njega je naslijedio Branimir Gudelj, koji se na toj poziciji zadržao jedva nešto više od pola godine, da bi na koncu u kolovozu 2017. za predsjednika Uprave bio imenovan Zlatko Hodak, uz kojeg ondje sjede još i Robert Hirc te Mato Regvar. U isto vrijeme dogodili su se deseci kadrovskih rošada na pozicijama višeg i srednjeg menadžmenta, često motiviranih osobnim obračunima i ambicijama za političko uhljebljivanje, što je izazvalo dodatne poteškoće u svakodnevnom funkcioniranju i ozbiljno ugrozilo stabilnost same tvrtke.

RADI SE O JEDNOM OD eklatantnih primjera neodgovornog pristupa javnim resursima i besramnog trošenja javnog novca, koji daju naslutiti kako isti akteri odlučuju o znatno većim sredstvima i operacijama

DVA KLJUČNA POSLOVNA POTHVATA – KOJA SU SE KASNIJE POKAZALA u najmanju ruku kao fijasko, ako već nisu graničili i s kriminalnim i štetnim potezima – su aranžmani Narodnih novina s Hrvatskim nogometnim savezom (HNS) te propali pokušaj pokretanja proizvodnje toaletnog papira. U oba slučaja tvrtka je zabilježila višemilijunske gubitke, no ni u jednom to nije bio signal institucijama da se ozbiljno pozabave ovim problemima i na vidjelo istjeraju ionako očigledne nepravilnosti. To se posebno odnosi na aranžman Narodnih novina s HNS-om, o čemu je Nacional u nekoliko navrata pisao, a čiji su rezultat desetak milijuna vrijedni i višestruko preplaćeni promotivni artikli s logotipom nacionalnog saveza koji se i danas nalaze na skladištu. Tim je ugovorom HNS dao Narodnim novinama pravo proizvodnje uredskog i potrošnog materijala iz svog asortimana, kao i pravo prodaje odnosno distribucije artikala sa znakom HNS-a i korištenje potpisa i fotografija igrača nogometne reprezentacije. Potpisom tog ugovora HNS je dao pravo kupnje i distribucije artikala koje proizvodi tvrtka Mosgen iz Hong Konga kao ovlaštenom distributeru tih proizvoda. Ovaj posao vrvi neobičnim detaljima poput naručivanja ogromnih količina robe, premda se artikli poput bilježnica ili kišobrana zbog višestruko veće cijene nisu mogli prodati. S velikom većinom poteza tadašnjeg predsjednika Uprave Čovića nisu bili upoznati njeni preostali članovi, koji su odmah po saznanju prepoznali da se radi o štetnom poslu i na više adresa interno upozorili da se stvaraju pretpostavke za goleme gubitke u poslovanju, što se na koncu i dogodilo.

SLIČAN JE SLUČAJ I S FAMOZNOM TVORNICOM TOALETNOG PAPIRA u koju je najprije uloženo najmanje 60 milijuna kuna, da bi potom ona bila prebačena iz Kukuljanova pokraj Rijeke u Krapinu, a na koncu i ugašena prije nego što je ozbiljno profunkcionirala. Ovaj toaletni papir, naime, nigdje se nije reklamirao, a prodavao se tek u nekoliko desetaka poslovnica Narodnih novina. Cijeli proizvodni pogon zajedno s repromaterijalom i gotovim proizvodima koji su ostali na zalihama prodao se po početnoj cijeni od 2,8 milijuna eura. U skladu s takvim višegodišnjim neodgovornim postupanjem prema javnim resursima i novcu, tvrdi Nacionalov izvor, ‘peglanje’ službenih kartica za najobičnije alkoholiziranje nije neobično, ali jest očekivano i krajnje simptomatično.

Komentiraj