EKSKLUZIVNI PODRUM U CENTRU ROVINJA: Čarobno rovinjsko vino koje se prodaje i u Americi

Vino Vivoda, koje je dobilo etiketu izvornog suvenira Grada Rovinja, zlatnožute je boje i intrigantnog mirisa naglašenih cvjetnih nota bagrema i vanilije isprepletenih s mirisima cvijeća, trava i začina

Vinarija Vivoda, jedna od najstarijih rovinjskih obiteljskih vinarija, navršit će sljedeće godine 70 godina rada. Iako se obitelj Vivoda u prošlosti, uz vinogradarstvo, bavila i poljoprivredom, uzgojem stoke i sadnjom povrća, od toga su odustali prije petnaestak godina. Zanimljivo je da su Vivode, nakon što je s razvojem turizma počela rasti potražnja za voćem, postali poznati i po kvalitetnim breskvama. Međutim, od 2005. godine okrenuli su se samo proizvodnji vina, a danas imaju u vlasništvu oko 15 hektara vinograda s oko 60.000 loza.

Obiteljski biznis danas vodi Davor Vivoda, koji nas je dočekao u podrumu u samom centru Rovinja. Pogodnost je to koju nemaju baš sve vinarije u Istri pa je Davor Vivoda odlučio uz pomoć fondova EU-a modernizirati kušaonicu vina i cijeli podrum kako bi privukao što više turista, kojih u Rovinju ima u velikom broju čak i u prvim jesenskim danima. Osim što brojni turisti posjećuju kušaonicu vinarije Vivoda, obitelj je ovih dana zaokupljena i berbom, a prve naznake govore da bi ona mogla biti dosta uspješna.

“Prošle godine je malvazija bila malo prejaka, a prvi rezultati govore da bi ove godine trebala biti taman. Naravno, još je prerano govoriti o završnom proizvodu, ali sve naznake su da bi ova berba trebala biti jako dobra”, rekao je Davor Vivoda. Osvrnuo se i na sedam desetljeća dugu tradiciju ove obiteljske vinarije za koju kaže da je u početku bila jedna od rijetkih vinarija na području Rovinja te da je u tih 70 godina pratila razvoj vinarske industrije koja je u proteklih desetak godina u Istri procvjetala.

“Rovinj je u prošlosti više bio naslonjen na poljoprivredu i uzgoj voća i povrća pa smo tako i mi dugo kombinirali vinarstvo s poljoprivredom. No prije petnaestak godina odlučili smo se potpuno prebaciti na vinarstvo i mislim da smo pravilno odlučili”, kaže Davor Vivoda i objašnjava da je, kao i u većini istarskih vinarija, najvažnije vino u njihovoj ponudi malvazija, koja čini otprilike 75 posto ukupne proizvodnje. Vivodina malvazija je bijelo suho vino slamnato-žute boje sa zelenkastim odsjajem, voćnoga i cvjetnoga mirisa, s izraženim mirisom cvjetova bagrema, bazge i grejpa. Malvazija istarska berba 2020. pobjednik je Antonje 2021 u kategoriji bijelih vina proizvedenih modernom tehnologijom (86.33 bodova od 100). Od 2005. godine nosi oznaku Istrian Quality koja jamči svim ljubiteljima dobre kapljice vrhunsku kvalitetu.

Posebna priča stoji iza malvazije Sv. Euphemia, nazvane prema rovinjskoj zaštitnici, a u suradnji s Gradom koji je dizajnirao etiketu dobili su suglasnost da je predstavljaju kao izvorni suvenir Rovinja. Nakon maceracije i odležavanja 16 mjeseci u hrastovim bačvama, ima potpunost, osebujnost i dug vijek trajanja. Zlatnožute je boje, intrigantnog mirisa, naglašenih cvjetnih mirisa bagrema i vanilije koji se isprepliću s mirisima cvijeća, trava i začina, posebno lješnjaka i kore kruha. Davor Vivoda kaže da u proizvodnji kombinira tradicionalnu i noviju modernu tehnologiju proizvodnje vina, pazeći da se ne izgube obiteljska tradicija, kvaliteta i ekološki uzgoj. Vina dozrijevaju u inox bačvama, a najbolji primjeri malvazije i terana u barrique bačvama. U njima vino kvalitetnije dozrijeva, poprimajući intenzivnu boju i pojačane aromatične karakteristike, a onda se i posebno flašira.

Višestruko nagrađivana Vivodina vina prodaju se i izvan granice Hrvatske pa se tako mogu naći sve do Crne Gore, Češke, Mađarske, Austrije, Italije, Norveške, pa čak i u SAD-u.

Vivodina Malvazija istarska berba 2020. pobjednik je Antonje 2021 u kategoriji bijelih vina proizvedenih modernom tehnologijom. FOTO: Saša Zinaja/NFOTO

https://www.facebook.com/vinavivoda/

https://instagram.com/vivoda_vino

Poljoprivredni obrt Vivoda

Cademia 5, 52210 Rovinj/Rovigno- RH

Komentiraj