EKSKLUZIVNI INTERVJU Miroslav Ćiro Blažević: ‘ODLAZIM IZ HDZ-a, Plenković će brzo kompromitirati svoju dosljednost’

Saša Zinaja

Bivši izbornik hrvatske nogometne reprezentacije otkriva zašto nakon više desetljeća vjernosti toj stranci napušta HDZ i postaje nositelj liste Milana Bandića za dijasporu

Trebala je to biti jedna ležerna diskusija o slučaju Zdravka Mamića i nedavno održanom Europskom nogometnom prvenstvu te komentiranje aktualnih događanja s hrvatske društvene i političke scene, no razgovor s Miroslavom Ćirom Blaževićem odmah je započeo jednim velikim obratom. Legendarni trener i najuspješniji hrvatski izbornik svih vremena, koji je u političkom smislu uvijek bio vezan uz HDZ, odlučio je napustiti tu stranku i prihvatiti poziv Milana Bandića da bude prvi na njegovoj listi u izbornoj jedinici za dijasporu. Ekipi Nacionala to je otkrio u intervjuu koji smo vodili u Kraljevici, mjestu u kojem ima vikendicu još od sredine 80-ih. Ne treba ni spominjati da su razgovor neprestano prekidali brojni mještani i turisti koji su ga htjeli pozdraviti, slikati se s njim ili dobiti autogram, a on je u tome istinski uživao te se u jednom trenutku našalio: “Oni ne znaju da bih ja svakom dao po sto eura što se žele slikati sa mnom.”

U opsežnom intervjuu Blažević je precizno pojasnio što zamjera predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću, o čemu je nedavno razgovarao s njegovim zamjenikom Milijanom Brkićem, zašto se odlučio prikloniti Milanu Bandiću, ali je iznio i svoje viđenje o političkim porukama i djelovanju Kolinde Grabar-Kitarović, Zorana Milanovića, Stipe Mesića i Jadranke Kosor, kao i o ulozi Zdravka Mamića u hrvatskom nogometu i njegovu utjecaju na kompletno hrvatsko društvo.

NACIONAL: Što se zbiva kod vas u životu i pratite li političku situaciju?

Slušaj, dijete moje, imaš jednu tako neviđenu snagu i bezazleno lice, pa ću ti reći nešto što ne bih smio kazati. Vrlo sam žalostan, rekao bih čak i nesretan, ali ne mogu se oteti dojmu da su me Mamić i Davor Šuker uzeli samo kao savjetnika, da bismo bili u finalu Europskog prvenstva i osvojili ga. I to mi tako dušu para jer ja znam. Znam da sam star čovjek, ali u nogometu sam avangarda. Živim za nogomet i znam što treba, a da ne govorimo o tome da sam i nogometni strateg. Ovdje je trebalo povući jedan pučkoškolski potez da odemo do finala. A taj potez se nije povukao. Jer čovjek kojeg su oni izabrali je moj prijatelj, veliki patriot i moralan čovjek, ali nije nadaren i nema neophodne reference da vodi najveće igrače svijeta, kao što su naši igrači. Logično je da se dogodio poraz, ali apsurd je da su oni od najvećeg poraza napravili uspjeh. Ova ekipa je bila predodređena za uspjeh i sve velike nogometne face, od Arsena Wengera nadalje, govorile su da smo favoriti i da imamo najveću koncentraciju talenta. A onda trener ne sudjeluje u jednoj viteškoj bitci gdje strategija ima svoje osobito mjesto. A on nije strateg. E sad, dolazimo na onu moju – Mamiću sam napravio sretnu mladost, a on meni nesretnu starost. Jer on je apsolutni gospodar, on sve odlučuje, Šuker samo glavom kima. Tako sam se ja smatrao potpuno odbačenim. I sad jedan mudri čovjek, neću ga citirati, sjeti se mene, da bih ja mogao još uvijek nekome koristiti.

NACIONAL: A tko je taj mudar čovjek?

Moj prijatelj Milan Bandić. Odazvao sam se njegovu pozivu jer sam uvjeren da ja mogu pomoći njemu, a on može pomoći Hrvatskoj. A on je ipak HDZ. Znaš, kad dođe čas, on će se ipak prikloniti HDZ-u. Neće se prikloniti Zoranu Milanoviću jer je s njim u ratu.

NACIONAL: Znači, vi ipak navijate za HDZ, ali ste se nešto naljutili na njih? Što se dogodilo?

Evo, reći ću vam što sam rekao Milijanu Brkiću. On je čuo za ovaj moj “transfer” pa smo se nekidan našli. I rekao mi je nešto što sam ja doživio kao lekciju. “Ima”, kaže, “dosljednih ljudi. Meni HDZ može napraviti što hoće, ali ja ću uvijek biti za HDZ. A ja mu kažem: “Vaso, to si ti, ja nemam tako široku dušu. Ja sam ti malo sujetan. I logično da odlazim nakon što ste me brutalno odbacili. Neću se ja sad tebi predstavljati da sam veliki čovjek. Nažalost, ne mogu reći da si mi napravio dobro, ako nisi. Ja znam da nisam budalastiji od vas. I da sam svoju vjernost manifestirao onda kad je većina njih bila u rupama, a mene ste šutnuli kao starog idiota. A ja nisam stari idiot. Ja ću vam sad pokazati.” I onda sam mu rekao: “Idem kod Bandića, da vam pokažem da imam još raju iza sebe.” Naime, nisam se ja sam gurao, mene je Bandić zvao.

  • ‘ANDREJ PLENKOVIĆ ME DEFINITIVNO KUPIO kad je rekao da ne može stranka biti žrtva jednog čovjeka. Međutim, on, kao i Tomislav Karamarko, nije ni u peti imao da mene negdje stavi za šport’

NACIONAL: A HDZ vas nije zvao?

Ne. Ja sam svojevremeno i Tomislava Karamarka, svog prijatelja, pitao: “Slušaj, Tomislave, ja sam bio u Skupštini Grada, je li moguće da me opet staviš na listu?” A kaže on: “Ne mogu, jer ovi u gradskom odboru imaju svoje ljude.” I otkanta me. A ja imam tu jednu manu koje nikako da se riješim. Human sam čovjek, ali sam jako osjetljiv. Mislim da sam još mogao pomoći. I bogami, kad sam na televiziji rekao “Karamarko nije vjeran čovjek, prije mi se stalno javljao, sad mi se ne javlja”, on meni pošalje jednu finu poruku kojom je pokazao jednu veličinu. Jer naše prijateljstvo je počelo jako, jako davno. Kad sam se ja od šale kandidirao za predsjednika, Stipe Mesić mi je bio konkurencija, a Karamarko šef njegova stožera. I njega njegov otac budi, to mi je Karamarko pričao, i kaže: “Ideš sa mnom na glasanje da ne bi slučajno glasao za nekog drugog osim za Ćiru.” Ja i dalje za Karamarka imam velike simpatije i želio bih da to napišeš, jako suosjećam s njim zbog svih ovih problema…

NACIONAL: Na koje probleme mislite?

Koje mu je Nacional napravio. Jebo sam majku i Ivi Pukaniću i Berislavu Jeliniću. Tu ste kupili Jadranku Kosor. Ona se uzda samo u Nacional jer ste maknuli Karamarka. Dobro, lagao bih ako ne bih rekao da i dalje nemam za njega prijateljske osjećaje jer sam shvatio da mu je bilo teško. Ja znam što to znači kad si odbačen. I mene su odbacili Mamić i Šuker, što nikad nisu smjeli, jer oni hoće da budu glavni. Oni misle da ako bih ja došao, oni ne bi više bili glavni.

NACIONAL: Pa ne bi, ne bi više imali neupitan autoritet.

Ali to je, ljubavi moja, jedna mana, ona najvitalnija, a to je da ih ne interesira nacija. I svaki put kad sam s njima, imam potrebu da im kažem: “Rastužili ste me.” Kažem ja Mamiću: “Pa kako si mogao izabrati Čačića?” Kaže on: “Pa koga sam mogao?” A nitko od njega bolje ne zna da sam ja najbolji. On najbolje zna da sam mogao pomoći kao savjetnik. Ali nećeš ti Ćiro jer ti ćeš nama soliti pamet pa nećemo moći praviti marifetluke. Ja nikad, na djecu vam se kunem, nisam sport povrijedio, nikad nisam dozvolio da se neka utakmica namjesti. Nikad. I dok sam ja tamo, nema marifetluka.

NACIONAL: A što vam je Karamarko napisao u onoj poruci?

Da on i njegova obitelj mene jako cijene i vole, da sam ja njihov idol i ljubimac. Uvjeren sam da je Karamarko jedan plemeniti čovjek. Ali eto.

NACIONAL: Pa i meni je Karamarko simpatičan, ali samo na osobnoj razini.

Ma je, ali nema, nažalost, tu potrebnu karizmu.

NACIONAL: Nema onih vaših sedam faktora.

Eeee, fale mu neki. Ako ti fali jedan faktor od onih koje sam ja iskomponirao, ne možeš uspjeti. Moraš, prvo, biti nadaren. To je talent. Pa fućkaš ti talent ako nemaš motiv. Pa onda fućkaš i talent i motiv ako nisi karakter. Pa sad imaš talent i motiv i karakter, ali nisi inteligentan. A što znači biti inteligentan? Adaptirati se na situaciju i odmah adekvatno reagirati. E sad, imaš i talent i motiv i karakter i inteligenciju, ali nemaš spremnost za jedan mukotrpan rad. Evolucija je nemilosrdan neprijatelj pa ako ne slijediš, ako ne učiš, ti si najednom konzervativan. Sad dolazi jedan osobiti faktor. Najvažniji, po mom mišljenju. To je ambijent. Ti možeš imati talent, motiv, karakter, inteligenciju, spreman biti, ali dođeš u jednu sredinu gdje te demoraliziraju. I onda počnu raditi jezici, a jezik je najopasniji za ambijent. Slušaj, kad se ja sjetim kako sam stvarao ambijent, ljubavi, u pet reprezentacija koje sam vodio. Nikad svađe nije bilo, sve je bilo obiteljski.

NACIONAL: O tome biste knjigu mogli napisati.

A ne, knjiga će izaći kad ja umrem i to samo radi fotografija. Da vide s kim sam se sve družio.

NACIONAL: Što mislite o današnjem HDZ-u?

Molim te, dijete moje, mi se tu ne slažemo, ali ja ću reći što mislim. Andrej Plenković na juriš osvaja glasače. Uvjeren sam sto posto da on pobjeđuje jer narod žudi za tom vrstom lidera koji je umjeren, elokventan i izuzetno, izuzetno naoružan znanjem. I to raja prepoznaje. Čuješ, raja. Raja je najzajebaniji faktor. Kad misliš da će biti ovako, onda se ona najedanput iz ovog ili onog razloga okrene na drugu stranu. Nemoj ovo pisati jer neću da se raji zamjerim, razumiješ, ali uvijek se sjetim onog Bombardera s Kvarnera, Vladimira Bebića. Sjedi on za stolom u nekoj emisiji i netko kaže: “Naš narod je naivan.” A on skoči k’o oparen: “Kaki naivan, pokvaren!” Dakle, ne možeš nikad dokučiti kako će oni reagirati.

NACIONAL: Dobro, jeste li vi bili s Plenkovićem na razgovoru?

Plenkovića sam sreo, ima tri mjeseca od toga, i sugerirao mu da mora prihvatiti funkciju. I on mi kaže: “Ćiro, nije vrijeme.” On je mene definitivno kupio kad je na skupu HDZ-a rekao da ne može stranka biti žrtva jednog čovjeka. Znao je, toliko je mudar, da će naići na jedan otpor, jer je u to vrijeme bila euforija za Karamarkom, ali on je to ipak rekao. I kapa mu do poda. Što znači da se on ne libi udariti kad treba. Pomno pratim svaki njegov korak i učinilo mi se po nekim detaljima, da bi on i Milanović mogli imati čak i neke prijateljske odnose. Ali on je to definitivno demantirao kad je rekao Milanoviću da laže. Vidim da je spreman na fajt. I koliko god bih ja želio tebi da se priklonim, ne slažem se s tobom. Zapamti, on će pobijediti jer svakim svojim istupom dobiva stanoviti postotak glasača za sebe. Zadnji put sam bio pozvan na neku njegovu promociju i vrlo smo se kratko, ali ljubazno družili. Međutim, i on, kao i Karamarko, nije ni u peti imao da mene negdje za šport stave.

  • ‘BANDIĆ JE POLOŽIO SVE ispite u Zagrebu. On ima sociološki refleks, a ja sam tu da mu pomognem jer smatram da tako pomažem i Hrvatskoj, dok je Mesić opasan igrač koji bi morao u zatvor na 155 godina’

NACIONAL: Jeste li se uvijek odazivali kad je trebalo pomoći HDZ-u?

Da. I kad je bila velika borba između Ive Josipovića i Kolinde Grabar Kitarović, onda je Ćiro bio tu. I znam da sam napravio veliku stvar jer sam onima koji su imali ljubaznost da me slušaju, rekao sljedeće: “Znate, ja sam predodređen da budem ustaša jer su mi dva brata poginula u Crnoj legiji kod Bobana, otac stradao na Bleiburgu, ali ja sam protiv toga. Čim sam malo svijesti došao, vidio sam da to nije humano. Protiv toga sam. Ja sam indoktriniran. Ali Josipović! On ne može nikad biti indoktriniran. Njemu bomboni ispadaju iz usta kad govori, a sve nas zavodi.” Onda dolazim u HNK Split i tamo sam, između ostalog, rekao: “Što ja o Kolindi da kažem vama koji znate da je ona najbolja, da ima relacije koje će pomoći Hrvatskoj, a lijepa je u p.m.”

NACIONAL: Je li vam ona zahvalna ili vas je i ona odbacila?

I ona me odbacila jer ja znam. Svi su me odbacili. Ali ja sam objektivan čovjek. Imam 80 godina i oni su vidjeli da nisam još budala, da nisam još dementan, ali ni u jednom trenutku Kolinda nije rekla: “Čekaj, mogao bi mi Ćiro biti savjetnik za sport.” Ne bi bilo ovog kaosa, kažem vam. Ali nije imala taj refleks.

NACIONAL: Možda je to zbog Mamićeva utjecaja? Ili zato što je stavila mlađeg za savjetnika, Tomislava Mađara?

Ne smijem na to pomisliti, sav se preznojim, jer da je uzela mene za savjetnika, ničega od ovog kaosa ne bi bilo. Jer oni ne znaju i ne žele shvatiti da je nogomet najveći aparat za promociju Hrvatske. A oni stave Čačića jer je Mamić apsolutni šef. Mamić je osvojio 11 hrvatskih prvenstava i za 30, 50, 100 godina ostat će u povijesti jer će svi zaboraviti da je dosta toga bilo neregularno.

NACIONAL: Razgovarate li vi tako otvoreno s njim kad se vidite?

Ne. Oni znaju što ja mislim. Tu i tamo ih očešem ozbiljno. I ja im ne želim, nikom ne želim zlo. Eto vidiš, mene je Karamarko na jednu moju molbu otpisao. Ali kunem vam se da sam s njim zajedno patio jer sam znao kako mu je. Ali kad Nacional nešto napiše, gotov si. Jeste moćni.

NACIONAL: Jeste li pričali s Plenkovićem o njegovu odnosu prema vama, ali i prema drugim zaslužnim ljudima? Odnosno, kako komentirate to što se sada u stranku vraćaju Drago Prgomet i Milan Kujundžić, a Jadranka Kosor je ostala nepoželjna?

Ja razumijem da u politici nema ustupaka. Ali čovjek treba imati jedan osjećaj zahvalnosti. Jer, Plenkovića nikad ne bi bilo ili bi ga bilo kasnije, da nije bilo Kosorice. To je istina. Sad, ako ti nisi imao taj refleks zahvalnosti pa da je rehabilitiraš nakon što je napravila povijesno djelo za Hrvatsku, onda si morao ipak, po mom sudu, naći nekog načina da je ne odbaciš potpuno. Ja mislim da je njegov potez s Kujundžićem i Prgometom izuzetno dobar jer su obojica kvalitetni ljudi koji će mu pomoći. Ali isto tako i Kosorica ima svojih pobornika jer je napravila konkretne stvari i njezin primjer pokazuje da je politika jedna nemilosrdna, beskrupulozna djelatnost. Znate kako se kaže: “Ti želiš moj kraj jer ja znam tvoj početak.” Da sam ja bio na njegovu mjestu, nikad je ne bih odbacio. Tim više što ga je ona i promovirala.

NACIONAL: I bio je njezin kandidat za zamjenika.

Da. Samo čekam da Plenković kompromitira tu svoju dosljednost, a bojim se da hoće u prvoj prilici. Onda ću reći: “E, sine moj, ne valja ti pos’o.”

NACIONAL: A zašto ste vi svojedobno prestali komunicirati s Jadrankom Kosor, odnosno, zašto ste se sad pomirili?

Zato što sam došao k njoj i molio je da ne dozvoli onu lakrdiju od Skupštine Hrvatskog nogometnog saveza koja je bila falsifikat. I nije me poslušala.

NACIONAL: Je li istina da je za to kriv Davorin Mlakar?

Kad sam Davorinu Mlakaru rekao “Slušaj, ti i Kosorica, vi ste napravili zlo”, on će na to: “Nije Kosorica.” Znači, ti si! On se sad uvalio u Ustavni sud i boli ga klinac. I uopće se, što kažu u Bosni, ni po guzici ne češe što je napravio zlo ili što je dopustio da se napravi jedna lakrdija, jedan falsifikat.

NACIONAL: A gdje je tu odgovornost?

Gdje je tu odgovornost? Pa gdje je država? Nema države. Nema države, ljubavi moja. Mi smo bez države, mi smo bez vlasti. Nakon Tuđmana bio je jedan veliki premijer, Ivo Sanader. Ali tko je mogao znati da ima jednu fatalnu deformaciju…

NACIONAL: Mesića ništa ne spominjete?

Mesića? Mesić je napravio najveće zlo i športu i hrvatskom narodu. On je prokazana izdajica. Jer prije no što su Mesić i Račan došli na vlast, ja sam bio izbornik i rekao sam: “Ako oni pobijede, ja ću emigrirati.” I dogodi se sljedeće: oni pobijede, a ja s dečkima napravim onaj protest kad je generale bojišnike, one koji su nam državu dali, penzionirao. I onda je bila jedna velika kampanja protiv mene. Evo, fala bogu, ljudi su živi. Ja shvaćam da moram otići i kažem Izvršnom odboru: “Odlazim s pozicije izbornika jer ćete zbog mene imati velikih problema.” Ne možeš protiv vlasti, ne možeš protiv Mesića kao predsjednika. Ne možeš, on ima svu mogućnost da te uništi. Zamisli ti, on penzionira one koji su nam državu dali. I to prolazi. I to prođe. Jer on je manga. Niti je inteligentan niti je zaslužan. Ali je manga. I još nije mrtav i sad ćeš ga vidjeti. Opet će on.

  • ‘SVOJU VJERNOST manifestirao sam onda kad je većina njih bila u rupama, a mene su šutnuli kao starog idiota. Idem kod Bandića, da pokažem HDZ-u da imam još raju iza sebe. Nisam se gurao, mene je Bandić zvao’

NACIONAL: Mislite li da će on pobijediti na svojoj listi?

On će pobijediti. Sad ću ti reći, kad sam se ja natjecao s njim, to će raja reći, osvojio sam treće mjesto u Francuskoj. I klinac, došli rezultati, ja nula, a on ode za predsjednika i to u dva mandata. Meske je opasan igrač. A da ga netko počne analizirati i porijeklo imovine mu gledati, na 155 godina bi morao u zatvor.

NACIONAL: A što ćete vi onda s Bandićem, kako ste došli do tog dogovora?

Bandić je položio sve ispite u Zagrebu. On je napravio od Zagreba prvu metropolu svijeta. I to je priznato. Čekaj, nemoj mrdati glavom, ja to govorim, a ti misli što hoćeš. Prvu metropolu svijeta je napravio. To je pokazao kroz brojke, a to je egzaktno, to ne možeš demantirati. Standard Zagreba je sasvim drugačiji od standarda ostatka Hrvatske. Svi ljudi koji imaju priliku živjeti u Bandićevu Zagrebu su privilegirani. On ima taj sociološki refleks. I vidjet ćeš koliko će sada skupiti mandata. A ja sam tu da mu pomognem, jer smatram da tako pomažem i Hrvatskoj. Prvi sam na televiziji rekao da je on najkompetentniji za premijera. Kad gledaš, to je malo nespretno, kao što je bilo nespretno kad sam rekao da ću biti u finalu Europskog prvenstva. Siguran sam da bih sad bio prvak Europe, s ovom ekipom bih se prošetao. Ali ne da Mamić. Ne da. Mamić ne da.

NACIONAL: Tko je stvorio tog Mamića?

E, nemoj provocirati. Ja sam ga stvorio. Ja sam ga stvorio, ali me nadmašio. On se želio mene riješiti jer on ima drugu doktrinu, doktrinu koja je garant egzistencije u ovom podneblju. Ovo je još jedna necivilizirana zemlja i on je to obilno iskoristio i postao moćan. Nije samo postao moćan u nogometu, nego je postao moćan u svim strukturama. I ne vjerujem da mu itko išta može. Vidjet ćeš sad na kraju da mu nitko ništa ne može. Uostalom, to bih mu i želio.

NACIONAL: Jedna od vaših glavnih kritika, kad je riječ o Europskom nogometnom prvenstvu u Francuskoj, bila je ta da je Čačić držao Marka Pjacu u igri samo deset minuta.

Govorio sam da Pjaca mora igrati, mora igrati, a on ga ne ubacuje.

NACIONAL: Ali, čekajte, je li to logično? On nije igrao, a sad je odjednom postao najskuplji igrač i prodao se za milijune.

To potvrđuje da je moja kritika bila na mjestu. Ali ništa. Mamić kontrolira sve, osim Nacionala. I oni su napravili od toga uspjeh. I Mamić priča o uspjehu hrvatske reprezentacije. Pa to je debakl najveći na svijetu. Ovakvu ekipu imati i ne proći jedne Portugalce. Već sam rekao da Portugal ima puno razloga da u Lisabonu napravi Čačiću najveći spomenik.

  • ‘U POLITICI NEMA USTUPAKA, ali čovjek treba imati osjećaj zahvalnosti. Jer Plenkovića nikad ne bi bilo ili bi ga bilo kasnije, da nije bilo Jadranke Kosor. Morao je pronaći način da je posve ne odbaci’

NACIONAL: Kako komentirate to što je Mamić dao ostavku u HNS-u? Hoće li se išta promijeniti i zašto je to napravio? Je li zaista došlo do nekih pritisaka izvana?

Ako hoćeš moje mišljenje, on ne priznaje nikakav pritisak. Vidiš, onaj Sanader, možeš pričati o njemu što hoćeš, ali je znao da ne može odoljeti Merkelici kad je rekla: “Napolje!” Ima samo jedan nespretni političar koji je rekao Merkelici “ne” i cijelu naciju stavio u hendikepirani položaj jer se sjećam da nakon toga nije htjela doći u Zagreb, iako je obećala. I on sam je shvatio da je napravio grešku. “Neću joj dati Perkovića.” To je Milanović. A Mamić je isto takav. On kaže: “Nećete vi mene, raja je iza mene.” On misli da je raja iza njega.

NACIONAL: Koja je raja iza njega?

Ma da. On misli da je untouchable. To je najopasnije kad čovjek počne tako razmišljati, da mu nitko ništa ne može. Onda si gotov.

NACIONAL: Dobro, ali zašto je onda otišao?

O čemu pričaš? Ne vjerujem da je otišao.

NACIONAL: Znači, to je samo predstava?

On je napravio predstavu. Htjeli mi ili ne, kad ti pogledaš, kapa mu do poda, on je išao vas demantirati. Ovaj moj prijatelj, inače vaš glavni urednik, ja se s njim družim godinama, ali ga držim na oprezu jer je u stanju da te razvali kad misliš da mu bomboni iz usta ispadaju. Čuvaj ga se kad ima onaj lažni smiješak. Pozdravi ga, molim te, i reci mu to.

NACIONAL: Bojite li se da će vam u HDZ-u zamjeriti što idete s Bandićem?

Ne, zato što sam ja bio za Tuđmana i kad to nije bilo popularno i svoju sam dosljednost potvrdio. I sada idem u ovu avanturu da bih eventualno opet HDZ-u pomogao jer ne mogu zamisliti da ova lijeva opcija, koja je imala četiri godine, opet pobijedi. A Plenkoviću strašno vjerujem.

Za razliku od tebe, ali ne moramo svi misliti isto. Vidjet ćeš, Milanović nema šanse protiv njega. Jer, ja sam registrirao znanje jednog i drugog. Ovaj je bombaš, ali Plenki će ga mirno argumentima pobijediti. To je važno, imati znanje i reći: “O čemu ti pričaš? To su priče za malu djecu.” I to narod kad vidi, reći će: “Kako ja mogu glasati za ovog?” Govorim onako kako sam ja to doživio. Jer, ja sam prijatelj i s Milanovićem. Trebao je ići na Svjetsko nogometno prvenstvo, premijerka zove sve premijere da dođu, a naš narod kaže da je to skupo. Na TV Novoj sam rekao: “Ja plaćam put Milanoviću, da cijeli svijet vidi našeg premijera, onako stasitog, zgodnog. Još da je malo manje nagao…”

NACIONAL: Kako to da ste sa svima dobri?

Sa svima osim s Mesićem. S njim nisam mogao. Svatko ima pravo na svoju doktrinu, ali kad je on počeo onu detuđmanizaciju, rekao sam: “Što ćeš ti protiv čovjeka koji je stvorio državu.” Ali me doček’o. Morao sam otići s mjesta izbornika jer on je došao na vlast. Sad ga čekam na revanš. Reći ću: “Mesić je svojevremeno imao veliku prednost nada mnom, no u međuvremenu se kompromitirao, a ja nemam nijedne fleke.” To će narod prepoznati.

NACIONAL: Ali vama je glavni konkurent na listi za dijasporu Milijan Brkić. Kakva će vam biti taktika protiv njega?

Da. Čuješ, Brkić kaže: “Ćiro, nemaš šanse. Tamo je vojska, moja vojska.” A ja kažem: “Imam i ja neke kaplare tamo.” Bit će interesantno. On je veliki patriot i čestiti čovjek i sigurno tamo ima veliki utjecaj. Znam da će mi biti teško s njim, ali imam i ja simpatija. U Bosni i Hercegovini će biti žestoka bitka, ali ovo drugo, od Australije do Italije, vjeruj mi, i tvoj Ćiro dobit će koji glas.

Komentiraj