NAKON OTKRIĆA NACIONALA da ministra obrane, generala Damira Krstičevića, u jednom od predmeta u Tužilaštvu BiH po prijavi MUP-a Republike Srpske terete za zločin nad civilima tijekom akcije Maestral, rekonstruirali smo cijelu operaciju i razgovarali s generalom Krstičevićem

‘Zašto taj tjednik vodi specijalni rat protiv Četvrte gardijske brigade i mene kao zapovjednika te brigade, protiv Hrvatske, ja to ne znam. Zašto taj tjednik to radi, zašto nas želi destabilizirati, za koje interese on radi, za kojeg vlasnika taj tjednik radi, ja to ne znam, ja im samo poručujem da u tome neće uspjeti”, tim je riječima ministar obrane, general Damir Krstičević, reagirao na članak objavljen u prošlom broju Nacionala u kojem je otkriven sadržaj predmeta koji se, po prijavi MUP-a Republike Srpske, u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine zbog ratnog zločina počinjenog tijekom operacije Maestral 13. rujna 1995. nad civilima u selu Bravnice kod Jajca, vodi pod brojem KT-RZ-192/05, a u kojem su osumnjičeni Tihomir Blaškić, Stanko Sopta, Damir Krstičević, Marijo Petrović i više nepoznatih vojnika. Iz te prve Krstičevićeve reakcije i iz samog njegova nastupa, koji je bio vrlo emotivan, bilo je evidentno da je cijeli taj slučaj njega iznimno pogodio i da ga je doživio vrlo osobno. Pogodilo ga je ponajviše zato što njegova postrojba u vrijeme počinjenja zločina na tom mjestu nije ni bila, što je Nacional i naveo na naslovnici, u opremi i u tekstu tog istog članka. Nacional to sada potkrepljuje i dodatnim dokumentima.

Više pročitajte u novom broju Nacionala, koji je od sad dostupan i digitalno na svim platformama, bilo kad i bilo gdje.

Komentiraj

PREKOPixsell
IZVORORHIDEA GAURA HODAK I DRAGO PILSEL
Podijeli objavu
Prethodni članakAvangardna zvijezda Heuer-01
Sljedeći članakDodik bi jačao suradnju s Komunističkom partijom Kine
Orhidea Gaura Hodak rođena je 20. svibnja 1974. u Zagrebu. Nakon završene srednje škole za upravu i pravosuđe, upisuje studij kontrole letenja, ali od njega ubrzo odustaje. Odlazi na godinu dana u London, a nakon povratka, zapošljava se u jednoj privatnoj tvrtci kao službenica. Krajem 90­ih sve se više zanima za politička događanja, upisuje studij politologije (uz rad) i odlučuje potpuno promijeniti karijeru. Novinarstvom se bavi od 2003., kada je počela raditi u gradskoj redakciji Jutarnjeg lista. Karijeru nastavlja u magazinu Story, gdje se bavila temama vezanim uz svijet kazališta, filma, glazbe i kulture. Zbog zanimanja za šire društveno­političke teme, 2007. godine prelazi u politički tjednik Nacional, gdje je obrađivala razne društvene fenomene i raspon tema od znanosti i medicine do kriminala i politike, što je često uključivalo dublje istraživanje. S grupom novinara 2011. prelazi u novoosnovani tjednik Aktual, ondje se fokusira uglavnom na teme iz unutarnje politike. Paralelno uz rad, završila je studij politologije na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu i upisala diplomski studij iz područja međunarodnih odnosa. Od 2013. ima status slobodne novinarke. Autorica je knjige "Tuđman i Perković". Krajem 2014. priključuje se ekipi na čelu s Berislavom Jelinićem koja je nakon dvije i pol godine pauze ponovno pokrenula tjednik Nacional.