EKSKLUZIVNI DOKUMENTI: Kako je Ana Karamarko ‘iskeširala’ 50.000 eura za stan u centru Zagreba

Ana Karamarko, supruga bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, jedna od osumnjičenih iz skupine koju se tereti za gospodarski kriminal, a prema pisanju medija o jutrošnjoj akciji policije, USKOK-a i policijskog USKOK-a  pretražen je ured njene tvrtke Drimia preko koje je , sumnja se,  preko lažnih faktura Ana Karamarko naplatila oko 400.000 kuna za nepostojeće usluge,  već je i prije 2017. godine rado baratala s “kešom”.  Tako je, podsjetimo, 2003. godine kupila stan u centru Zagreba, većim dijelom u gotovini, da bi  tek godinama kasnije, što je Nacional ekskluzivno otkrio, na vidjelo izašli detalji o toj kupoprodaji i postavilo se pitanje porijekla imovine, odnosno keša od gotovo 50.000 eura koje je Ana Karamarko , koja je već tada bila u vezi s Tomislavom Karamarkom, isplatila za nekretninu.

Riječ je o jednoipolsobnom stanu u centru Zagreba veličine 40,5 četvornih metara u vlasništvu Karamarkove supruge Ane, za koji je u Karamarkovoj  imovinskoj kartici navedeno da je stečen kupnjom iz primitaka ostvarenih od nesamostalnog rada i zaduženjem kod banke, odnosno kreditom, ali nije definirano koliki je dio kupljen kreditom, a koliki gotovinom. Stan se nalazi u Vlaškoj ulici, u dvorišnoj zgradi u neposrednoj blizini Petrove crkve, 500-tinjak metara zračne linije od Trga bana Jelačića, a prema podacima do kojih je tada ekskluzivno došao Nacional, kao i uvidom u dostupnu zemljišno-knjižnu dokumentaciju, kupljen je 2003. godine najvećim dijelom u gotovini. Za 40,5 četvornih metara stana s pripadajućih 1,75 metara spremišta u potpuno novoj elitnoj zgradi koju je gradila tvrtka Niva inženjering u vlasništvu bivšeg premijera Nikice Valentića, Ana Karamarko rođena Šarić, u to vrijeme Ana Schmidtbauer (prezime prvog supruga), platila je 70.346 eura, odnosno nešto više od pola milijuna kuna. Konkretno, u kunskoj protuvrijednosti stan je plaćen 532.575,29 kuna. To bi značilo da je “kvadrat” stana Ana Karamarko platila 1737 eura, dok se tržišna vrijednost četvornog metra stana na tako prestižnoj lokaciji, u potpuno novoj i elitnoj zgradi, u to vrijeme kretala između 2800 i 3000 eura. Govoreći o cijeni stana Valentić je rekao da je “sve bilo čisto” i da je cijena bila u potpunosti komercijalna i uobičajena za tadašnje tržišne uvjete, a mogla je varirati desetak posto ovisno o veličini pojedinog stana.

No, već na temelju izvatka iz zemljišnih knjiga,  s teretom na stanu u iznosu od 21.851 euro, na prvi pogled može se zaključiti da je riječ o kreditu kojim je Ana Karamarko pokrila dio kupoprodajnog iznosa, što bi odgovaralo i onome što je ona navela u imovinskoj kartici svog supruga. Detaljnijim uvidom u dokumentaciju te sam kupoprodajni ugovor, vidi se da je prema ugovoru s Niva inženjeringom Ana Karamarko bila dužna platiti kupoprodajni iznos za stan u dva dijela. Jedan dio od 48.616,89 eura išao je izravno na žiro-račun Niva inženjeringa, a drugi iznos od 21.729,11 eura trebao je biti plaćen na račun Privredne banke Zagreb, vezano uz obveze koje je Niva inženjering preuzeo Sporazumom o reguliranju međusobnih odnosa i otpustu duga za dugoročni kredit. Taj dio novca za kupnju stana Ana Karamarko osigurala je tako što je i sama podigla kredit na taj iznos. Nakon uplate navedenog iznosa od 21.729,11 eura, Privredna banka Zagreb, kako stoji u ugovoru, bila je dužna izdati brisovno očitovanje založnog prava za ugovorene nekretnine. Očitovanje je izdano 2008. godine, a brisanje založnog prava provedeno 2009. godine.

Kad je riječ o porijeklu novca kojim je Ana Karamarko 2003. kupila stan, pri upisu u imovinsku karticu ona je mogla navesti više mogućnosti. Da je sredstva za kupnju tog stana stekla nasljedstvom ili, na primjer, raspodjelom imovine nakon rastave prvog braka, onda je u rubriku “način stjecanja” mogla upisati druge opcije, pa čak i napomenu u kojoj je mogla dodatno objasniti porijeklo imovine, a ne navesti da je riječ o sredstvima od nesamostalnog rada.

U vrijeme kupnje stana 2003. godine Ana Karamarko imala je 28 godina i radila je na poslovima tajnice. Do 2002. godine bila je zaposlena u Ministarstvu vanjskih poslova i to kao tajnica Vesni Cvjetković Kurelec, koja je od 2000. do 2003. bila zamjenica Tonina Picule, ministra vanjskih poslova u Vladi Ivice Račana. Kao tajnica imala je tada plaću od oko 5.000-5.500 kuna, a kasnije se zaposlila  u EPH, prema nekim  izvorima, na izravnu intervenciju Tomislava Karamarka s kojim je tada bila u vezi. No nije odmah došla na dobro plaćeno radno mjesto u marketingu, već je najprije zaposlena kao tajnica direktora, a poslije je  premještena najprije u odjel prodaje oglasa, a potom je postala direktorica marketinga, gdje je imala visoku plaću. Ono što je u toj priči bitno jest da u vrijeme kupnje stana u Vlaškoj Ana Karamarko nije imala visoka primanja te se može postaviti pitanje odakle joj 50 tisuća eura u gotovini za kupnju stana pa se nameće zaključak da je Tomislav Karamarko u najmanju ruku  sudjelovao u kupnji.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.59 MB]

Kada je javnost dobila uvid u visinu primanja, imovinu, ali i kreditne obveze bračnog para Karamarko otkrilo se da je  Ana Karamarko u imovinskoj kartici svog supruga navela više kredita, a jedan od njih iznosio je 80 tisuća eura pa se moglo  zaključiti da je tim kreditom pokrivrena kupnja stana u Vlaškoj, no kredit koji je podignut tek kasnije, vjerojatno je služio samo za renoviranje i uređenje stana u Ulici kneza Mislava. U međuvremenu Ana Karamarko,  kupila je još jedan, puno veći stan za koji je podigla kredit u iznosu 280 tisuća eura. Riječ je o četveroipolsobnom stanu veličine 140,7 četvornih metara u Ulici kneza Mislava, u kojem Ana i Tomislav Karamarko danas zajedno žive. Kredit za kupnju tog stana Ana Karamarko podigla je 2009. godine, na rok otplate od 30 godina i s kamatom 4,91 posto. Mjesečna rata tog kredita iznosi 1.594,63 eura, odnosno oko 12 tisuća kuna, no s obzirom na to da je Ana Karamarko tada već bila na visokoj funkciji u marketingu EPH, gdje je, prema nekim navodima, primala neto plaću od nekih 40 tisuća kuna, otplata tog kredita nije joj trebala predstavljati problem. Nakon toga Ana Karamarko podigla je 2011. još jedan  kredit u  iznosu 80 tisuća eura, vjerojatno za uređenje stana.  Hipoteka za pokriće tog kredita, kao i prethodnog,  je također napravljena na stan u Ulici kneza Mislava. To znači, a tako stoji i u zemljišno-knjižnom ulošku, da je taj stan opterećen hipotekama u ukupnom iznosu 360 tisuća eura. To otprilike odgovara i procijenjenoj tržišnoj vrijednosti stana od 2,7 milijuna kuna, kako je i navedeno u imovinskoj kartici Tomislava Karamarka.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [2.42 MB]

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [3.77 MB]

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.19 MB]

Kad se sve zbroji, samo na rate svojih kredita Ana Karamarko mjesečno mora izdvajati oko 2300 eura, odnosno oko 17.500 kuna. To joj, kao što je već spomenuto, možda i nije bio problem dok je kao direktorica marketinga u EPH primala bruto plaću od oko 40 tisuća kuna, ali mogao je postati problem u trenutku kad je otvorila vlastitu tvrtku koja je u početku poslovala s gubitkom. Zanimljivo je da se iznos mjesečnih rata kredita otprilike poklapa s prihodom koji je tvrtka Drimia ostvarivala od tvrtke Peritus savjetovanje u vlasništvu lobista Mola Josipa Petrovića. Agencija Drimia imala je  ugovor o medijskom savjetovanju s tom tvrtkom za mjesečni iznos od  2500 eura za razne savjetodavne usluge i medijske analize u energetskom sektoru, a vrijedio je od  1. veljače 2013. do   31. siječnja 2015. .

EKSKLUZIVNI DOKUMENTI: Stan u centru Zagreba platila 50.000 € u kešu

Komentiraj