Vladina institucija zataškala pravi razlog i obrazložila da je do smjene došlo ‘zbog poteškoća u poslovanju’

Uvjereni je domoljub i europejac. Siguran sam da će kvalitetno nastaviti kurikularnu reformu. Bit će on jako dobar ministar”, rekao je to premijer Andrej Plenković o svom novom ministru znanosti Pavi Barišiću, nakon što su ga novinari suočili s činjenicom da je u samo dva dana o njemu pronađeno nekoliko afera, od toga da je vodio tajnicu na plaćene filozofske simpozije i tražio za to dodatni novac iz Ministarstva, istovremeno držao 19 kolegija na četiri fakulteta i protupropisno dobio povlašteni kredit za stan, do toga da je bio optužen za plagijat. Kad je bivši SDP-ov ministar znanosti Željko Jovanović u saborskoj raspravi o izglasavanju povjerenja Vladi pitao Plenkovića ne misli li da je odabirom Barišića dobio svoga Crnoju, on je odgovorio: “Budući ministar, koji je i pravnik, filozof i germanist, ima sve reference i iskustvo da taj posao obavi kvalitetno i ima moju podršku.”

Dok je Plenković tako govorio, možda nije bio svjestan da će jedna od najvećih afera povezanih s Pavom Barišem tek “iskrsnuti”.

Radi se o slučaju koji otkriva da je tadašnje vodstvo HDZ-a Franje Tuđmana još 1995. putem nadležnih osoba unutar vladine institucije, tadašnjeg Fonda za privatizaciju, odlučilo da je politički neodrživo da Pavo Barišić nastavi obnašati svoju tadašnju funkciju.

Više pročitajte u novom broju Nacionala, koji je od sad dostupan i digitalno na svim platformama, bilo kad i bilo gdje.

Komentiraj

PREKOPixsell
Podijeli objavu
Prethodni članakGrabar-Kitarović i Alijev snažno poduprli suradnju gospodarstava Hrvatske i Azerbajdžana
Sljedeći članakBARIŠIĆ O PISANJU NACIONALA “Priča je toliko duga i na nju sam toliko ponosan”
Orhidea Gaura Hodak rođena je 20. svibnja 1974. u Zagrebu. Nakon završene srednje škole za upravu i pravosuđe, upisuje studij kontrole letenja, ali od njega ubrzo odustaje. Odlazi na godinu dana u London, a nakon povratka, zapošljava se u jednoj privatnoj tvrtci kao službenica. Krajem 90­ih sve se više zanima za politička događanja, upisuje studij politologije (uz rad) i odlučuje potpuno promijeniti karijeru. Novinarstvom se bavi od 2003., kada je počela raditi u gradskoj redakciji Jutarnjeg lista. Karijeru nastavlja u magazinu Story, gdje se bavila temama vezanim uz svijet kazališta, filma, glazbe i kulture. Zbog zanimanja za šire društveno­političke teme, 2007. godine prelazi u politički tjednik Nacional, gdje je obrađivala razne društvene fenomene i raspon tema od znanosti i medicine do kriminala i politike, što je često uključivalo dublje istraživanje. S grupom novinara 2011. prelazi u novoosnovani tjednik Aktual, ondje se fokusira uglavnom na teme iz unutarnje politike. Paralelno uz rad, završila je studij politologije na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu i upisala diplomski studij iz područja međunarodnih odnosa. Od 2013. ima status slobodne novinarke. Autorica je knjige "Tuđman i Perković". Krajem 2014. priključuje se ekipi na čelu s Berislavom Jelinićem koja je nakon dvije i pol godine pauze ponovno pokrenula tjednik Nacional.