Pixsell

EKSKLUZIVNI DOKUMENTI: HDZ 1995. smijenio Barišića zbog sumnji u pronevjeru

Vladina institucija zataškala pravi razlog i obrazložila da je do smjene došlo ‘zbog poteškoća u poslovanju’

Uvjereni je domoljub i europejac. Siguran sam da će kvalitetno nastaviti kurikularnu reformu. Bit će on jako dobar ministar”, rekao je to premijer Andrej Plenković o svom novom ministru znanosti Pavi Barišiću, nakon što su ga novinari suočili s činjenicom da je u samo dva dana o njemu pronađeno nekoliko afera, od toga da je vodio tajnicu na plaćene filozofske simpozije i tražio za to dodatni novac iz Ministarstva, istovremeno držao 19 kolegija na četiri fakulteta i protupropisno dobio povlašteni kredit za stan, do toga da je bio optužen za plagijat. Kad je bivši SDP-ov ministar znanosti Željko Jovanović u saborskoj raspravi o izglasavanju povjerenja Vladi pitao Plenkovića ne misli li da je odabirom Barišića dobio svoga Crnoju, on je odgovorio: “Budući ministar, koji je i pravnik, filozof i germanist, ima sve reference i iskustvo da taj posao obavi kvalitetno i ima moju podršku.”

Dok je Plenković tako govorio, možda nije bio svjestan da će jedna od najvećih afera povezanih s Pavom Barišem tek “iskrsnuti”.

Radi se o slučaju koji otkriva da je tadašnje vodstvo HDZ-a Franje Tuđmana još 1995. putem nadležnih osoba unutar vladine institucije, tadašnjeg Fonda za privatizaciju, odlučilo da je politički neodrživo da Pavo Barišić nastavi obnašati svoju tadašnju funkciju.

Više pročitajte u novom broju Nacionala, koji je od sad dostupan i digitalno na svim platformama, bilo kad i bilo gdje.

Komentiraj