EKSKLUZIVNA SNIMKA: “U nas premijer bira i portira, nek’ se uplete”

Nacional objavljuje prošireni audiozapis uoči izbora ravnatelja Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije koji otkriva kako dalmatinski HDZ-ovci na ključna mjesta postavljaju isključivo podobne, a ne stručne osobe, pozivajući se na stranački vrh

Skandalozni audiozapis razgovora istaknutih dalmatinskih HDZ-ovaca o vodećim ljudima stranke u Splitsko-dalmatinskoj županiji koji je Nacional objavio prije mjesec dana, uoči izbora za novog ravnatelja Doma zdravlja te županije, pokazao je da čak i javno razotkriveno kadroviranje i stranački dogovori na lokalnoj razini koji su prethodili lanjskom izboru za ravnatelja nisu spriječili glavne aktere, župana Blaženka Bobana i šefa županijskog HDZ-a Antu Sanadera, da nastave s istim metodama kako bi svojim izabranim podobnim kadrovima osigurali napredovanje i sačuvali utjecaj i kontrolu u toj javnoj ustanovi. Pritom više Nacionalovih izvora i duža verzija istog audiozapisa koju Nacional sada donosi potvrđuju da su pred lanjski izbor ravnatelja županijskog Doma zdravlja Sanader i Boban, koji je provodio njegovu odluku, otkazali poslušnost stranačkom šefu, premijeru Andreju Plenkoviću, i da je u isto vrijeme i Milijan Brkić, tada neopterećen aferama, igrom slučaja doznao za imenovanje ravnatelja, ali se u slučaj umiješao tek poručujući članovima Upravnog vijeća da glasaju kako misle da je najbolje za Dom zdravlja. No na istoj snimci čuje se i da je Brkić dvije godine ranije htio smijeniti Sanadera, ali to ipak nije učinio.

Plenković je, kad je od predsjednika Upravnog vijeća Doma zdravlja Ivana Nasića doznao za Sanaderov pritisak da se za ravnatelja Doma zdravlja izabere Dragomir Petric, i to unatoč protivljenju trojice članova Upravnog vijeća, Nasića, Damira Mendeša i Ante Vučemilovića, trojice liječnika s 30 godina staža u Domu zdravlja i dugogodišnjih članova HDZ-a, zatražio da se, kaže naš izvor, „izabere častan čovjek“, a ne kontroverzni Petric. Nisu ga poslušali, ali se Boban dosjetio rješenju pa je poništio natječaj, smijenio svu trojicu neposlušnih članova Upravnog vijeća, ali Petrica ostavio za v.d. ravnatelja sve do prije tri tjedna kada je izabran novi ravnatelj – njegov dotadašnji pomoćnik Marko Rađa. Petric je pred mirovinom i sada će biti njegov pomoćnik i desna ruka. Dogodilo se upravo ono na što su upozoravali domski liječnici i dio koncesionara, među njima najglasnija ginekologinja Marija Divić koja se i sama javila na natječaj za ravnatelja, da će struka biti poražena od politike i da će Rađa, Petricova uzdanica pod zaštitom županijske hijerarhije jednako kao što je bio Petric, postati prvi čovjek Doma zdravlja. I, uvjerena je Marija Divić, nastaviti devastirati primarnu zdravstvenu zaštitu kao što su to dosad zajedno činili.

U dužoj verziji audiozapisa koju Nacional ima u posjedu glavnu riječ vodi Nasić koji nepoznatim osobama prepričava kako su lanjskoga lipnja tekle pripreme za imenovanje Petrica na treći mandat i kako je na kraju župan Boban ponudio da se kao kompromisno rješenje natječaj poništi. Školski je to primjer kadroviranja lokalnih HDZ-ovih moćnika koji podsjeća na slučaj Sabo u kojem se, istina, radilo o drugoj stranci, SDP-u, ali je završio tako da je vukovarski gradonačelnik zbog pokušaja podmićivanja i političkog trgovanja, za što je kao dokaz poslužila tonska snimka, završio iza rešetaka. Kako su potvrdili Nacionalovi izvori, zbog nepravilnosti u poslovanju i, kažu isti izvori, sumnji da se javna ustanova koristi za privatne interese onih zaštićenih partijom na vlasti, Domom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije bavi se Državno odvjetništvo temeljem više kaznenih prijava protiv Petrica i Rađe zbog zlouporabe položaja i ovlasti. Već u Nacionalu objavljen audiozapis, kao i ovaj koji sada donosimo, možda bi tužiteljima mogli biti od koristi u rasplitanju eventualnih nezakonitosti, a moguće i pokretanju nove istrage jer su ti tonski zapisi za Sanadera i Bobana kompromitirajući i teško da ih se može ignorirati.

‘A ŠTO ĆE MENI VASO REĆ, što on meni može reć ako ima odnos s Antom Sanaderom, imao je dvije godine vremena maknut Sanadera, što to nije učinio?’ požalio se lokalnim HDZ-ovcima Ivan Nasić na snimci

Na početku duže verzije snimke Nasić govori kako uskoro ima razgovor sa županom Bobanom u četiri oka i kako mu se sprema reći da ako želi afere onda će nastaviti s Petricem i maknuti trojicu članova Upravnog vijeća, a ako ne želi afere tražit će Petricevu ostavku. Potom slijedi dio u kojem sugovornicima objašnjava da sve vodi Sanader i prepričava razgovor trojice članova Upravnog vijeća sa županom Bobanom. U tom razgovoru saznali su da je Bobanu Sanader nasamo rekao da treba podržati Petrica, a Nasić objašnjava sugovornicima da se o tom imenovanju nije razgovaralo ni na Županijskom HDZ-u. „Čudno da on (Sanader) nije sazvao ni telefonsku sjednicu kako to u tim situacijama inače radi, nego je s Bobanom razgovarao u četiri oka“, rekao je Nasić. Dodao je kako je Sanader županu rekao da je politika tako odlučila jer je Petric stabilizirao Dom zdravlja. U nastavku snimke koju smo preslušali Nasić priča da Ante (Sanader) Bobanu, unatoč tome što su se i poslije susretali, više o tome nije ništa govorio, a Boban koji je znao da nije bilo sazvano ni Predsjedništvo županijskog HDZ-a, nije ga htio „vući za rukav“, nego je postupio onako kako mu je ranije rečeno.

Prepričavajući kako je tekao razgovor trojice članova Upravnog vijeća s Bobanom Nasić je objasnio da je njemu Boban najviše zamjerio što je o svemu obavijestio premijera. Prema snimci Nasić je Bobanu rekao: „U nas premijer određuje tko će biti portir, zašto se sada ne bi upleo u ovu stvar? Ja znam da te je zvao premijer, da te je zvao ministar (zdravstva) i pomoćnik ministra (zdravstva). Ako to ne igra ulogu…?„ Na pitanje ženske osobe iz društva koju zanima zašto Boban nije poslušao premijera, Nasić je odgovorio. „Nije odbio, ovako je rekao. Uzimajući u obzir da se uplela visoka politika, uzimajući u obzir vaše stavove, uzimajući u obzir moj stav, predlažem kompromisno rješenje, poništimo natječaj“. Na taj su prijedlog, tvrdi Nasić na snimci, svi pristali, a Mendeš je Bobanu pritom rekao da je župan zato što je HDZ, a ne zato što je Blaženko Boban. Nasić dalje govori i o tome kako zna i za Brkića kojeg naziva Vaso, no ne govori o detaljima, ali kaže: „ A što će meni Vaso reć, što on meni može reć ako ima odnos s Antom Sanaderom, imao je dvije godine vremena maknut Sanadera, što to nije učinio?“. Tu dodaje i da je on, Nasić, bio u grupi ljudi u kojoj je Brkić rekao da će učiniti upravo to, smijeniti Sanadera, ali da ga je umjesto toga nagradio mjestom potpredsjednika Sabora. Nasić je očito aludirao na početak 2016. kad je Sanader postao potpredsjednik Sabora, u vrijeme kad je Brkić bio glavni tajnik stranke, a HDZ na čelu s Tomislavom Karamarkom formirao vlast s Mostom.

U nastavku snimke Nasić ponovno najavljuje kako će Bobanu reći da ako želi Dom zdravlja sa skandalima i aferama ostavi Petrica, a skloni njega (Nasića) i objašnjava da je njima trojici iz Upravnog vijeća cilj da se Petric „skine“, ali da nisu govorili o tome tko bi trebao biti na tom mjestu. Ta je rečenica kraj ovog tonskog zapisa, no kao što smo pisali, postoji još jedna mnogo duža verzija koja, tvrdi Nacionalov izvor, razotkriva i neke druge zakonski dvojbene situacije.

Kako je lanjsko kadroviranje završilo poznato je, natječaj je poništen, ali je Petric postavljen za v.d. ravnatelja. Ove se godine ponovno kandidirao, potom povukao kandidaturu, ali i ostao u Domu zdravlja kao pomoćnik novog ravnatelja Rađe koji je prije bio njegov pomoćnik. Župan Boban kojeg su nakon što je Nacional objavio prvi audiozapis pitali za komentar tonskog zapisa, rekao je za portal Splitski dnevnik da „može komentirati kratku verziju, a da će dužu komentirati nakon što je posluša“, čime je zapravo potvrdio pisanje Nacionala da za postojanje kompromitirajućih tonskih zapisa znaju i Sanader i Boban no da se, kako je rekao Nacionalov izvor, „obojica smatraju nedodirljivima i uopće ne strahuju da bi zbog svojih postupaka mogli snositi bilo kakve posljedice“.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]