Direktor Ekoplusa Josip Dedić rekao je u ponedjeljak na konferenciji za novinare u Županijskom centru za gospodarenje otpadom Marišćini da su u posljednjih desetak dana otkako se pojačano provodi više aktivnosti neugodni mirisi iz tog centra znatno smanjeni te da se radi na tome kako bi se oni u okolnim naseljima potpuno uklonili.

Prošla dva mjeseca nad poslovanjem Ekoplusa i Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćinom, kojim upravlja Ekoplus, proveden je sustavni inspekcijski nadzor zbog pojave neugodnih mirisa i opravdanog nezadovoljstva mještana, rekao je Dedić i dodao da taj centar posluje skladu sa svim izdanim dozvolama i  zakonima, da ne smije negativno utjecati na kvalitetu života u Viškovu te da se taj problem rješava na svim razinama.

Na posljednjoj sjednici skupštine Ekoplusa odlučeno je da će neovisna tvrtka ovlaštena za praćenje stanja u okolišu provesti sve analize u objektima i okolišu te 24-sata promatrati rad centra kako bi se utvrdio uzrok česte pojave smrada.

Tvrtku će odabrati u postupku nabave Općina Viškovo, a trošak će pokriti suvlasnici Ekoplusa.

Dedić je rekao da je Marišćina još u jamstvenom roku, pod nadzorom izvođača radova i ugovaratelja projekta.

Također je istaknuo kako je Ekoplus usporedno interno provjeravao proces proizvodnje. Dodao je da je pogon projektiran za rad u određenim uvjetima u kojima se ne očekuje znatnija pojava neugodnih mirisa, a praksa je ipak nešto drugo.

U Ekoplusu su, s namjerom da se uklone mogući uzročnici pojave smrada, cjelovito obnovili biofiltre, promijenjen je način prekrivanja odlagališta i uvedena su njegova dodatna tretiranja te češće čišćenje boksova za sušenje otpada u odnosu prema onome što je propisano. Dodatni nadzor uveden je u sve procese vezene za uređaje otpadnih voda, u tijeku je nabava nove mjerne postaje, postavljanje vodene zavjese na rubu odlagališta te uređenje tzv. zelene barijere.

Namjerava se uvesti i novo softversko rješenje, a za kraj listopada, nakon isteka jamstvenog razdoblja, priprema se prijelaz na novi sustav.

Komentiraj