FaH

EKONOMSKI FORUM: Putin u posjetu Japanu krajem godine

Ruski predsjednik Vladimir Putin trebao bi krajem ove godine otputovati u dugoočekivani posjet Japanu, najavio je u utorak Jurij Ušakov, savjetnik u Kremlju.

Prije sastanka u Japanu, Putin i japanski premijer Shinzo Abe vjerojatno će razgovarati o “zanimljivim i dalekosežnim idejama o vrlo širokoj suradnji” na ekonomskom forumu u Vladivostoku u rujnu, rekao je Ušakov novinarima.

Putin i Abe susreli su se ranije ovog mjeseca u Sočiju i razgovarali o teritorijalnom sporu oko Kurilskih otoka.

Kurilski spor oko otoka sjeverno od Hokkaida kvari rusko-japanske odnose još od Drugoga svjetskog rata kad su sovjetske snage okupirale četiri otoka na južnome dijelu otočnog lanca. Japan tvrdi da su oni dio njegova teritorija, i traži od Moskve da ih preda.

Ušakov je novinarima također rekao da je Putin spreman ovaj tjedan razgovarati o rušenju malezijskog zrakoplova u Ukrajini 2014. s malezijskim premijerom Nadžibom Razakom koji će sudjelovati na summitu ASEAN-a u Sočiju. “Ako malezijski predstavnici žele razgovarati o temi Boeinga, mi smo sigurno spremni o tome razgovarati”. Ukrajina je za rušenje malezijskog zrakoplova optužila proruske separatiste, a Moskva je tvrdila da su zrakoplov srušili Ukrajinci.

Ušakov je najavio i da će na marginama summita ASEAN-a biti potpisan i sporazum između Rusije i Indonezije o opskrbi oružjem.

Komentiraj