Ekonomski analitičar: “Vrijeme je za štednju, kupovina nekretnina ne bi bila baš preporučljiva”

Ekonomski analitičar Damir Novotny u srijedu je u emisiji N1 televizije ‘Novi dan’ komentirao posljedice ekonomske krize uzrokovane pandemijom, a osvrnuo se i na turističku sezonu i Covid putovnice.

Novotny smatra da će oporavak od posljedica krize uzrokovane pandemijom ipak biti brži i bolji od krize koja je pogodila svijet 2008. godine. “Hrvatska ekonomija je u boljem stanju nego 2009. godine”, rekao je.

Novotny je naglasio da je sada vrijeme štednje, a na to ukazuju i istraživanja. Štednja je u vrijeme krize narasla jer građani nastoje iskoristi ovu neizvjesnu situaciju za usklađivanje svojih financija.

“Hrana je pala, meso je jeftino, imamo dobru situaciju za kupnju svakodnevnih proizvoda, ali cijene nekretnina nisu pale”, rekao je Novotny, a što se tiče većih investicija poput kupovine auta ili stana, savjetuje da se ipak strpimo i pričekamo povoljnije prilike.

“Treba pričekati, narednih nekoliko godina su neizvjesnosti velike, a cijene visoke. Sada kupovati stanove u Zagrebu ili u, primjerice, Rijeci, ne bi baš bilo preporučljivo”, rekao je analitičar te dodao i da su u ovoj krizi cijene nekih proizvoda pale pa su ih potrošači više kupovali.

Što se tiče turizma, istaknuo je da su u Hrvatskoj očekivanja od turizma uvijek prevelika.

“Turizam ne stvara toliku vrijednost da bi zemlja samo na tome mogla živjeti. Turistička potražnja se duboko promijenila, oni koji dolaze iz prekomorskih zemalja vjerojatno će se ustezati doći u Hrvatsku”, rekao je.

Ideju oko Covid putovnica Novotny ne smatra dobrom. “To bi moglo otežati dolazak turista u Hrvatsku, nadamo se da do toga neće doći, da će se ova situacija s drugim valom bolesti smiriti do ljeta, tako da će turisti doći barem u onom broju u kojem su došli prošle godine”, rekao je.

Komentiraj