Ekonomska analitičarka Pribičević: “Zabrana rada nedjeljom donijet će manju zaposlenost, manja prava radnika i manje plaće”

Ekonomska analitičarka Vedrana Pribičević u HRT-ovom Studiju 4 govorila je o Nacionalnom planu oporavka, kao i o najavama Vlade i koalicijskih partnera o radu nedjeljom i izmjenama Zakona o radu.

Zabrana rada nedjeljom donijet će manju zaposlenost i manja prava radnika – to je jednostavna aritmetika jer za manji broj radnih dana potreban je manji broj radnika, rekla je Vedrana Pribičević.

“Definitivno, očekujem da će se smanjiti i prava radnika jer znamo da su, primjerice u trgovini, plaće rasle zato što je nedostajalo radnika. Ako smanjite broj radnih dana, zasigurno će se smanjiti i plaće. Bitno je pritom naglasiti da ne rade svi radnici svaku nedjelju, uglavnom rade pola radnih nedjelja mjesečno”, kazala je.

Sindikalne članarine

Protivi se i uvođenju obvezne sindikalne članarine za sve zaposlene u javnim službama.

“Protiv toga sam, jer se time krši ustavno načelo udruživanja. Ako želite pristupiti nekom sindikatu – morate platiti članarinu. Sindikalni sustav u Hrvatskoj zreo je za reformu i moramo se zapitati zašto broj članova sindikata pada. Međutim, nećete prihode očuvati ako svima u javnom sektoru nametnete da moraju plaćati članarinu iako ne žele biti članovi sindikata”, kazala je.

Povećati broj osiguranika ili povećati radni vijek

Što se tiče izmjena Zakona o radu, kaže, nažalost na stolu je produljenje radnog vijeka.

“To je djelomično zato što postoje realni problemi u mirovinskom sustavu. I dalje pada broj radnika po umirovljeniku. Jedini način da konsolidirate sustav jest ili povećati broj osiguranika, tj. zaposlenih, ili produljiti radni vijek – da oni koji rade moraju raditi dulje”, rekla je Pribičević.

Komentirala je i je li Hrvatska spremna na povlačenje novca iz europskih fondova i je li jasan Nacionalni plan oporavka. Smatra da Nacionalni plan oporavka treba biti jasan građanima i da ga je Vlada puno prije trebala prezentirati i stručnoj javnosti i svim dionicima koji u njemu sudjeluju.

Komentiraj