EKONOMIST PRUG: “HDZ-ov rezultat nije crni labud”

Ekonomist Toni Prug u ponedjeljak je za N1 televiziju komentirao izjavu Roberta Kopala da se HDZ-u na europarlamentarnim izborima dogodio ‘crni labud’.

“Crni labud se dugo koristi za izuzetno rijetke događaje koji se ne mogu predvidjeti klasičnom statističkom analizom, a koji nose ekstremno visoke rizike jer proizvode velike štete. Povijesno su se u financijskom sektoru vezivali za padove burze i neočekivane promjene na financijskim tržištima. U jučerašnjem kontekstu ne vidim ništa što je bilo toliko iznenađujuće da bismo mogli govoriti o ičemu sličnom događajima koji se nazivaju crnim labudom”, kazao je Prug.

Dodao je kako se u cijeloj Europi evidentno radi o radikalizaciji glasačkog tijela i lijevo i desno, a u tom kontekstu, kaže, HDZ ostaje u sredini, koliko god to zvučalo paradoksalno.

Podsjetimo, glavni analitičar HDZ-a, savjetnik premijera Andreja Plenkovića i voditelj kampanje za europarlamentarne izbore Robert Kopal komentirao je noćas izborne rezultate. “Dogodilo se što se rijetko događa, a to je crni labud. To kad se dogodi, ljudi traže kojekakva rješenja zašto se to dogodilo, obzirom na odstupanje od istraživanja. Oko 90 do 95 posto naših istraživanja se poklapalo s ovim rezultatima. Kad se pogleda Europu, događa se puno teško predvidljivih stvari. HDZ-u se to nažalost dogodilo, glasovi su se disperzirali na jako puno fronti. Bile su 33 liste, izlaznost koja je 20 posto nadmašila izlaznost 2013.”, rekao je Kopal.

Dodao je kako je s njihove strane napravljeno sve, te poručio kako će trebati oko tjedan dana da sve analiziraju. “Znam što se dogodilo, ali da bih mogao potvrditi hipotezu, moram je i dokazati. Bilo bi neodgovorno od mene reći što je, a da ne mogu dokazati”, zaključio je.

Komentiraj