Ekološki uzgojenim koraljima uspješno se obnavljaju uništeni koraljni grebeni

Screenshot YouTube

Novi primjer iz Australije je pokazao da ekološka obnova koraljnih grebena daje dobre i pozitivne rezultate već nakon kraćeg vremenskog perioda.

Razmnožavanje koralja u spremnicima s morskom vodom i njihovo postavljanje na kritična mjesta u podmorju je dobar način za obnovu nekad velikih kolonija.

Organizacija Reef Restoration Foundation je na dijelu području Velikog koraljnog grebana kod otoka Fitzroy Island u blizini australskog grada Cairnsa prije četiri godine postavila koralje na uništene dijelove grebena.

Koralji ciljano uzgojeni i postavljeni u podmorju su ove sezone započeli razmnožavanje ispuštanjem jajašca i sperme, što potiče nastanak nove ili još raširenije kolonije.

Prizor snimljen podvodnom kamerom izaziva divljenje, jer ima veliki ekološki utjecaj te potvrđuje da su uloženi napori urodili plodom, što jamči stabilnost Velikog koraljnog grebana i podvodnih ekosustava na ovoj lokaciji.

Za medije je otkriveno da bi ovi koralji trebali započeti novi ciklus razmnožavanja za mjesec dana, a primijećen je veći broj riba, kornjača i drugih morskih životinja u njihovoj blizini.

Komentiraj