Eko-organizacije pozdravile zabranu plastičnih slamki u Engleskoj

Dubravka Petric/PIXSELL

Ekološke organizacije su pozdravile zabranu jednokratne plastike u Engleskoj, koja je slijedila primjer nekih američkih država u zabrani plastičnih slamki i štapića za sokove i druge napitke te plastičnih štapića za uši. Trgovački lanci, kafići, restorani brze hrane, tvrtke i prodavaonice su već prije službene zabrane izbacili ovu vrstu plastike iz ponude.

Organizacije su zadovoljne ovim prvim odlučnijim korakom vlasti. Sion Elis Williams iz međunarodne mreže Friends of the Earth (Prijatelji zemlje) je istaknuo kako se se “jednokratni materijali moraju zamijeniti višekratnim alternativama”.  Tatiana Lujan iz organizacije ClientEarth je naglasila kako je ova zabrana ukinula upotrebu “najbesmislenije plastike koja postoji”. Kampanja Refill poznata po svojoj aplikaciji koja predstavlja ekološke prodavaonice, kafiće i odredišta, je također dobro prihvatila ovu odluku.

Kampanje i aktivisti su dulje vrijeme vršili pritisak na službene vlasti, no pandemija koronavirusa je zaustavila sve aktivnosti vezane za donošenje zakona koji je trebao stupiti na snagu još  u travnju.

Veliki broj svjetskih inicijativa, organizacija, kompanija želi daljnje promjene u skladu s odredbama i uputama Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama.

Komentiraj