EKO KVARNER: Buduća Vlada mora se okrenuti stručnjacima za obnovljive izvore energije

Ivica Galovic/PIXSELL

Ekološka udruga Eko Kvarner poručila je u nedjelju da bi se buduća hrvatska Vlada morala okrenuti prema vrhunskim stručnjacima za projekte vezane uz obnovljive izvore energije s hrvatskih sveučilišta, a ne slušati dobro pozicionirane lobiste trgovaca fosilnih goriva.

Osvrćući se na završetak Konferencije o klimatskim promjenama u Parizu, Eko Kvarner navodi da buduća Vlada ne bi smjela, kako navode, “kao do sada slušati isključivo dobro pozicionirane lobiste trgovaca fosilnih goriva i stručnjake koji su već desetljećima aktivni isključivo u domeni fosilnih goriva”.
Buduću Vladu ta ekološka udruga poziva da prihvati izazov i na području obnovljiivh izvora energije učini Hrvatsku “znanstvenim i organizacijskim, a nakon toga i industrijskim liderom regije, pa i Mediterana”.
“Za to postoje svi potrebni preduvjeti, korištenjem prenamjene ostataka nekada moćne hrvatske industrije, uz pomoć znanosti s hrvatskih sveučilišta i organiziranjem energetskih zadruga”, navodi Eko Kvarner udruga. Takve su udruge, dodaje se u priopćenju,  već osnovane na Krku i u Kaštelima, a otok Krk je izradio strategiju sustavne tranzicije u energetski nezavisan i neutralan otok za ugljični dioksid pa i ostali dijelovi Hrvatske mogu, veoma uspješno, krenuti tim putem.
Eko Kvarner drži kako je “krajnje bizarno i cinično da je bivši premijer Zoran Milanović na otvaranju konferencije u Parizu govorio o borbi protiv klimatskih promjena” jer se, kako ocjenjuje,  “njegova vlada cijeli svoj mandat borila za izgradnju novih termoelektrana na ugljen i bušenje nafte u Jadranu, sustavno gušeći snažnije korištenje obnovljivih izvora energije”.

Stav Eko Kvarnera vezan uz završetak konferencije u Parizu i prihvaćanje završnog dokumenta COP-a 21 je da je time tek započet dugotrajan i mukotrpan proces spašavanja klime na planetu od “pogubnog utjecaja čovječanstva koje s nepotrebnim i nerazumnim fetišističkim korištenjem fosilnih goriva, i to isključivo u interesu mega profita naftnih i ugljenarskih lobija, nepovratno uništava Zemlju”.

Komentiraj