EKO-IGRE Kakvi uvjeti čekaju olimpijce u Parizu? Kreveti od kartona i sobe bez klima uređaja: ‘Istražujemo opcije’

Autor:

27.03.2024., Zagreb - Hrvatski olimpijski odbor i Hrvatska Lutrija potpisali su ugovor, prema kojem ce tvrtka za priredjivanje igara na srecu postati partner hrvatskih olimpijaca. Zlatko Matesa. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Olimpijske igre u Parizu svečano se otvaraju u petak, 26. srpnja i traju do nedjelje, 11. kolovoza. Hrvatsku će u Parizu predstavljati ukupno 73 sportaša, koji će se natjecati u 15 sportova. Od toga 27 imena otpada na dvije muške reprezentacije, a u pojedinačnim sportovima Hrvatska ima najviše predstavnika u atletici (9), a slijede jedrenje (6) i veslanje (5).

Ove Igre bit će posebne zbog nekoliko stvari, no u prvi plan svakako dolazi politika MOO-a o korištenju održivih materijala. Tako će kreveti biti napravljeni od kartona koji su, kažu, iznimne izdržljivosti, te koji će naknadno biti reciklirani. Neće se koristiti ni za okoliš štetni klima uređaji, nego se će se prostori rashlađivati na prirodan način, sustavom geotermalne energije.

“Sad radimo ozbiljno na tome da ispitamo mogućnosti poboljšanja uvjeta smještaja naših sportaša, jer puno njih i naših i drugih ima primjedbe na olimpijsko selo. Vjerojatno ćemo nabaviti određene klima uređaje i neku drugu opremu. Televizore smo već nabavili i nadamo se da nam organizatori u tom smislu neće raditi problem”, rekao je predsjednik HOO-a Zlatko Mateša za HRT.

Šef hrvatske olimpijske delegacije Damir Šegota umanjuje probleme o kojima se piše:

“Mislim da je ovo malo preuveličano, danas smo poslali upit i dobili odgovor. Naš dio je klimatiziran, ima sendvič panele koji garantiraju spuštanje temperature 6-8 stupnjeva tijekom dana i noći. Ne bi tu trebalo biti problema. Ono što je bitno za reći je da su to eko-igre i nismo mi odlučili da ne bude klima, nego MOO, moramo se prilagoditi procedurama koje oni propisuju”.

U našoj misiji više se brinu o sigurnosti sportaša u turbulentim političkim vremenima, kako u samoj zemlji domaćina, tako i na globalnoj razini.

“Svi mi sa pozornošću pratimo ono što nema veze s Olimpijskim igrama i sprotom, primjerice parlamentarnim izborima u Francuskoj i sve posljedice toga. Vidjet ćemo jer i dalje ostaje briga svih mojih kolega što se tiče sigurnosti jer to je sad prioritet broj jedan”, kaže Mateša, a Šegota ističe:

“Mi smo u misiji planirali prostor za druženje sportaša i ljudi koji će biti u delegaciji da ih obeshrabrim da izlaze van. Mi smo odgovorni za njih dok god su tamo i što dulje budu u selu sigurniji sam da se ništa neće desiti”.

EVO POPISA Ove rukometaše Sigurdsson vodi na Olimpijske igre

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.