Daniel Kasap/PIXSELL

“Eko Eko” Hrvoja Hitreca premijerno idući petak u Trešnji

Novu sezonu zagrebačko Gradsko kazalište Trešnja otvara u petak 21. listopada premijerom predstave “Eko Eko” po legendarnom romanu Hrvoja Hitreca, koju redatelj Radovan Ruždjak postavlja kao vizualno i glumački snažnu ansambl predstavu i svojevrsni ‘hommage’ osamdesetima, obogaćen projekcijama i neočekivanim rješenjima.

Kako se ističe u najavi, time se roman koji je odgojio generacije djece i usadio im ljubav prema ekologiji, u izvornoj adaptaciji koju potpisuje Hrvoje Hitrec nakon više od 15 godina vraća na scenu GK Trešnje.

“Priča je to o simpatičnom svemircu Eku koji uz pomoć hrabre zemaljske djece uspije spasiti svoju sestru Eku i jedan planet od zaraze i smrada. Danas je ta priča jednako suvremena te su nam lekcije o hrabrosti, ekologiji i prijateljstvu još potrebne”, stoji u najavi.

Cijela je predstava rađena kao svojevrsni ‘hommage’ osamdesetima, kada je njezina prva produkcija u Trešnji doživjela 400-injak izvedbi. Tako će se današnja djeca moći upoznati s analognom tehnologijom i duhom osamdesetih, najavljuju iz Trešnje.

Radovanu Ruždjaku to je treća režija, a nakon predstava “JA BUKA” i “Neispričana bajka” prvi puta surađuje s ansamblom od dvadestak glumaca. Na projektu je okupio autorski tim koji još čine kostimografkinja Barbara Bourek, scenograf Igor Pauška i oblikovateljica svjetla Vesna Kolarec, dok je Damir Klemenić suradnik za pokret, a Dejan Gotić napravio je digitalne projekcije.

Autorsku glazbu koja se uživo izvodi na svakoj predstavi potpisuje ansambl predstave i Hrvoje Petek.

“Rezultat te suradnje je tehnički zahtjevna, obogaćena projekcijama i neočekivanim rješenjima te vizualno i glumački snažna predstava”, stoji u najavi.

Igraju Matija Čigir (Eko), Tena Jeić Gajski (Vesna), Sanja Hrenar (Toki), Aleksandra Naumov (Voki), Krunoslav Klabučar (Krcko), Hrvoje Barišić (Smeć), Tvrtko Jurić (Tar), Jure Radnić (Mol), Karla Brbić (Eka) i Tvrtko Jurić (Picko). Zmaze utjelovljuju Ana Včak, Vanda Vujanić Šušnjar, Toni Šestan, Daria Knez Rukavina, Marijana Mikulić i Dragana Marković Roić, Vaze glume Karla Brbić, Ivana Bakarić, Luka Bulović, Dubravka Lelas i Nera Stipčević, dok su Jure Radnić i Luka Bulović Agenti.

Komentiraj