Ekonomski stručnjak: Može li Davor Filipović išta u državi u kojoj je inflacija?

Autor:

Photo: N1 Televizija

Ekonomski stručnjak Mladen Vedriš komentirao je novog ministra gospodarstva.

Na pitanje o novom ministru gospodarstva, Davoru Filipoviću, kaže kako ne možemo jedno ministarstvo i jednog ministra gledati kao vatrogasca.

“Ako susjedne kuće ne pripaze ili pomognu da se požar ugasi ponovit će se situacija vrlo brzo negdje blizu. Da bi se nosili s ovim problemima, koji su izuzetni i koji su u Hrvatskoj jedan dio u kontinuitetu, jedan dio je donio život, pitanje je koherentnog ekonomskog tima. Dakle, pitanje je dirigenta gdje je novi ili stari ministar samo jedan, može biti kao violina u prvom redu ili trećem, puno je važnije razgovarati postoji li ekonomski koherentan tim. Ako želite rješavati gospodarstvo, što je s obrazovanjem, što je inovacijama, to je znanost?”, rekao je Vedriš u programu N1 Televizije.

Rekao je i kako takvog tima, po njemu, nema. Dodao je i kako misli da treba postojati potpredsjednik za gospodarstvo koji bi bio sinteza između ministra gospodarstva, financija i obrazovanja.

“Jeste li vidjeli dirigenta da je sjeo u orkestar i istovremeno dirigira? Ne bi baš bilo uspješno”, kaže.

” Što je jedino postignuće ovog što odlazi? LNG terminal? Kako je on nastao? Europske pare i američki pritisak pa su se Hrvati napokon pokrenuli i napravili ga. Pokušavam reći da to što se dogodilo, dogodilo se stjecajem eksternih okolnosti. Situaciju Hrvatske interno i eksterno ne može riješiti jedan ministar koji može biti dobar ili loš, a uglavnom u bili slabi i ne vidim da će se nešto promijeniti u mindsetu”, rekao je.

“Nikada ne bismo došli u ovu situaciju da smo drugačije postupali s Inom”

Tvrdi i da Filipović ne može previše:

“Rekli ste što može Filipović učiniti u državi u kojoj je inflacija, on može u tome sudjelovati, ali presudno ne može učiniti gotovo ništa. Vraćam se ponovno na tim koherentnosti ministra financija.

Plinska kriza i inflacija su itekako blisko povezani. Nikada ne bismo imali ovaj stupanj inflacije da nije toliko rasla cijena energenata. Mi nikad u ovu situaciju ne bismo došli da smo drugačije postupali prema INA-i i da je to prije 10 ili 15 godina bila vertikalno integrirana tvrtka i da smo radili istraživanja. Mislite da ministar gospodarstva može riješiti pregovore za Inu s Mađarima? Ne može. To može riješiti samo uvjetno rečeno pamet i dobar prijedlog”, rekao je.

“Hrvatska ekonomija je nedovoljno konkurentna”

Ističe i kako ministar gospodarstva, što se INA-e tiče, nije odlučivao ni o čemu već da je to bila odluka prvog čovjeka Vlade. Rekao je i kako smo od EU dobili najviše novca samo zato što smo, ako i Bugarska, na najnižoj stepenici razvoja EU.

“Hoćemo li mi moći potrošiti novac da se popnemo na toj ljestvici, a ne ga potrošiti jednokratno na neke projekte? E to je pitanje znanja i pripreme. Svaka se bitka dobiva prije svake borbe”.

Na kraju je govorio o uvođenju eura:

“Hrvatska ekonomija je nedovoljno konkurentna, a što ste manje konkurentni kada uđete u eurozonu bit ćete pod većim pritiskom većih igrača. Preozbiljna je situacija, preozbiljni događaji da bi se rješenja donosila preko koljena i jednostrano”, zaključuje.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.