EK upozorava na dramatične posljedice ne bude li rješavanja migrantske krize

EPA/LAURENT DUBRULE

Europski povjerenik za migracije Dimitris Avramopoulos upozorio je u četvrtak da Europska unija u sljedećih deset dana treba imati opipljive rezultate u rješavanju migrantske krize jer bi se u suprotnom mogao urušiti cijeli sustav.

“Sljedećih deset dana trebaju nam opipljivi rezultati na terenu. U suprotnom, postoji opasnost od potpunog urušavanja sustava”, rekao je Avramopoulos po završetku sastanka ministara unutarnjih poslova zemalja članica Europske unije. Ponovno je pozvao zemlje članice da provode dosad dogovorene mjere – u prvom redu preseljenje migranata koji pristužu u Grčku i Italiju po svim zemljama članicama.

Avramopoulos je ocijenio kritičnom situaciju u kojoj se nalazi migranti na balkanskoj ruti gdje su na nekoliko granica blokirani.

“Mogućnost humanitarne krize velikih razmjera vrlo je realna i vrlo blizu”, rekao je.

On je osudio “jednostrane poteze” nekih zemalja koje su ograničile ulazak migranata na njihovu putu prema sjeveru Europe.

Nizozomski ministar za migracije Klaas Dijkkhoff, čija zemlja predsjedava Vijećem EU-a, izjavio je da mjere koje pripremaju pojedine članice moraju biti usklađene s drugim državama članicama i moraju biti obaviještene o potezima koji izravno na njih utječu.

Zbog opasnosti od humanitarne krize, ministri su pozvali Komisiju da pripremi krizni plan.

Avramopoulos je rekao da Komisija priprema krizni plan humanitarnih mjera unutar Europske unije i izvan nje i da će biti gotov za nekoliko dana.

Komentiraj