FaH

EK: Sporazum o pomoći Grčkoj poduprijeti i na političkoj razini

Sporazum o paketu pomoći postignut u ponedjeljak između Grčke i njezinih međunarodnih kreditora vrijedan više milijarda eura morat će se poduprijeti i na političkoj razini, rekla je glasnogovornica Europske komisije Annika Breidthardt.

“U ovom je trenutku postignut dogovor na tehničkoj razini između grčkih vlasti i predstavnika institucija. No zasad nemamo političkog dogovora”, rekla je Breidthardt.

 

  • To bi otvorilo put za isplate pomoći do 20. kolovoza kada dolazi na naplatu dug od 3,3 milijarde eura Europskoj središnjoj banci (ECB).

 

 

Očekuje se da će se politički dogovor postići tijekom poslijepodneva.

Pretpostavlja se da će sporazum biti vrijedan do 86 milijardi eura, u obliku novih zajmova za prezaduženu Grčku, no taj iznos još nije potvrđen.

Grčki dužnosnici kazali su da bi sporazum mogao biti ratificiran u parlamentu u srijedu ili četvrtak, a ministri financija eurozone mogli bi o njemu odlučivati u petak.

To bi otvorilo put za isplate pomoći do 20. kolovoza kada dolazi na naplatu dug od 3,3 milijarde eura Europskoj središnjoj banci (ECB).

Pregovori između Grčke i kreditora – ECB-a, MMF-a i Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM) – započeli su 20. srpnja, tjedan dana nakon što su se čelnici eurozone, nakon cijelonoćnog samita dogovorili stroge uvjete za početak pregovora s Grčkom o trećem spašavanju te zemlje od bankrota i njezinom ostanku u monetarnoj uniji.

Komentiraj