Pixabay

EK se ne želi uključivati u rasprave oko primjernosti zabrane burkinija

Europska komisija se ne želi upletati u polemike koje se vode u nekim državama članicama oko prihvatljivosti zabrane nošenja burkinija, kupaćeg kostima koji prekriva cijelo tjelo i po tom pitanju nema nikakvih nadležnosti, izjavio je u četvrtak glasnovornik Komisije Alexander Winterstein.

“Europska komisija nema nadležnost za donošenje zakona po tom pitanju”, rekao je Winterstein, dodajući da je na zemljama članicama da donesu pravila po kojima će građani živjeti I koegzistirati, a o kojima onda pravorijek mogu dati nacionalni sudovi ili Europski sud za ljudska prava.

Na pitanje ima li Europska komisija posebne zahtjeve u pogledu odijevanja i je li moguće doći na posao u Komisiju u burki, Winterstein je odgovorio da nema takvih pravila.

Belgija i Francuska zabranile su nošenje burki, a ovoga ljeta neka mjesta na francuskoj obali zabranila su nošenje burkinija uz obrazloženje da je nošenje toga odjevnog predmeta protivno francuskim sekularnim zakonima.

Francuski premijer Manuel Valls podržao je odluke nekih gradonačelnika koji su na plažama svojih gradova zabranili nošenje burkinija, ističući da je ta odjeća simbol porobljavanje žene.

Komentiraj