EK odobrio 683,7 milijuna eura pomoći Hrvatskoj za saniranje posljedica potresa

Zastupnici Europskog parlamenta odobrili su u ponedjeljak na plenarnoj sjednici pomoć Hrvatskoj iz Europskog fonda solidarnosti za saniranje posljedica razornog potresa u Zagrebu 22. ožujka u visini od 683,7 milijuna eura.

“Europski parlament upravo je potvrdio mobilizaciju 683,7 milijuna eura iz Fonda solidarnosti za saniranje posljedica potresa u Zagrebu i okolici. To je posljednji korak procesa, koji će nakon 89 milijuna eura predujma, omogućiti i isplatu ostatka sredstava za obnovu”, napisao je na društvenoj mreži Twitter predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Predujam u iznosu od 88,9 milijuna eura, najviši ikada iz Europskog fonda solidarnosti, već je isplaćen u kolovozu.

Pomoć Hrvatskoj dio je šireg paketa od 823 milijuna eura. Preostali dio paketa namijenjen je za saniranje posljedica poplava u Poljskoj (sedam milijuna eura) te predujmove u visini od 132,7 milijuna eura za pomoć u suočavanju sa zdravstvenom krizom prouzročenom koronavirusom za nekoliko zemalja – Njemačku, Irsku, Grčku, Španjolsku, Hrvatsku, Mađarsku i Portugal.

Odluku su pozdravili i europarlamentarci Željana Zovko i Karlo Ressler.

“Ovaj primjer europske solidarnosti omogućit će Hrvatskoj da se oporavi kako od posljedica potresa, tako i od posljedica do sada neviđene pandemije“, naglasila je Zovko.

“Upravo smo na #EPlenary odobrili 683,7 milijuna eura za obnovu Zagreba i okolice. Nakon razornog potresa prije 8 mjeseci, isplata ostatka pomoći iz Fonda solidarnosti doprinijet će revitalizaciji našega Grada. Kao srednjoeuropska metropola, #Zagreb i Hrvatska to i zaslužuju”, napisao je Ressler.

Podsjetimo, razorni potres jačine 5,5 stupnjeva po Richteru pogodio je 22. ožujka ove godine Zagreb i Zagrebačku i Krapinsko-zagorsku županiju. Hrvatski sabor donio je 11. rujna Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom u Zagrebu, Krapinsko-zagorskoj i Zagrebačkoj županiji, kojim se defnira model po kojem će konstrukcijsku obnovu zgrada 60 posto financirati država, a po 20 posto Grad Zagreb i županije te vlasnici nekretnina.

U potresu je oštećeno ukupno 26 tisuća zgrada.

Komentiraj