EK: Ne želimo zabranu, nego transparentnost izvoza cjepiva

Europska komisija objavila je u utorak da mehanizam koji će predložiti do kraja ovoga tjedna treba pridonijeti transparentnosti izvoza cjepiva iz EU-a i tu nije riječ o zabrani ili ograničavanju toga izvoza.

“Ne planiramo uvesti zabranu ili ograničavanje izvoza”, izjavio je u utorak izvršni potpredsjednik Komisije Valdis Dombrovskis.

U ponedjeljak je povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides najavila da će Komisija predložiti da se što prije uspostavi mehanizam izvoza cjepiva iz EU-a, nakon što su se pojavile sumnje da je britansko-švedska farmaceutska tvrtka AstraZeneca dio cjepiva koje bi po ugovoru s Komisijom trebala dostaviti zemljama članicama, proslijedila negdje drugdje za veću cijenu.

I glasnogovornik  Komisije Eric Mamer potvrdio je da tu nije riječ o zabrani izvoza, nego o tome da se želi znati koje se količine cjepiva izvoze i kamo.

“Nije riječ o blokiranju izvoza, nego o tome da znamo što će kompanije izvesti”, rekao je Mamer. Istodobno, Komisija nije željela odgovoriti što će napraviti s tim informacijama koje će dobiti i čemu služe.

U Komisiji kažu da se ideja o uspostavi takvog mehanizma temelji na činjenici da je EU platila “velike iznose za razvoj cjepiva i proizvodnih kapaciteta kako bi osigurala da dovoljan broj doza za građane Unije i izvan nje”.

Komentiraj